Tuhle nádivku jsem připravila den před Velikonocemi, jedná se o klasický sváteční recept z uzeného masa a mladých kopřiv, zvaný velikonoční hlavička.
Letos Velikonoce vyšly až na druhou půlku dubna, počasí navíc přálo, proto už bylo kopřiv požehnaně. Došla jsem si na ně k rybníku, na místo, kde je stín a vlhko, kopřivy měly krásnou jedovatou barvu a žahaly jako divé. Dvě hrsti jsem si dovolila odstříhat, myslím, že to v tom kopřivovém koberci ani nebylo vidět.
Velikonoční hlavičku jsem připravila v zeleném LITINOVÉM PEKÁČKU (má rozměr 22×30 cm), svěží barva smaltu ladila s nádivkou plnou jarních bylinek.
Velikonoční nádivka z uzeného a jarních bylinek
Tradiční velikonoční dobrota, zvaná hlavička. Nádivka z uzeného masa a jarních bylinek.
Porce: 8
INGREDIENCE
- 350 g prorostlejší uzené maso (krkovice, bok)
- 3 ks housky včerejší
- 4 ks vejce
- 250 ml mléko
- dvě velikánské hrsti kopřiv
- 2 ks jarní cibulka s natí
- zelená petrželka
- sůl
- pepř
- sádlo na vymazání pekáčku
INSTRUKCE
- Uzené maso uvaříme, nechte jej v hrnci probublávat půl hodiny. Vyjměte a nechte stranou vychladnout.
- V rendlíku ohřejeme mléko, aby bylo vlahé.
- Rozklepneme vajíčka – oddělte žloutky od bílků. Žloutky dáme k mléku, bílky stranou; budeme z nich šlehat sníh.
- Nakrájíme housky na kostičky, vložte do mísy a zalijte teplým mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky.
- Uvařené uzené nakrájíme také na kostičky a přisypeme k housce.
- A teď hurá na kopřivy. Kopřivy dáme do velkého cedníku nebo síta a opláchneme pod vodou, abychom je zbavili případných nečistot.
- V konvici uvaříme vodu a bylinky krátce spaříme – jde nám hlavně o kopřivy žahavky. Okamžitě poté, co je polejeme horkou vodou, na ně pustíme vodu studenou. Zastavíme tak proces varu, bylinky si zachovají živou zelenou barvu.
- Spařené bylinky pokrájíme a přidáme do mísy k masu a houskám.
- Vyšleháme sníh z bílků. Pokud jsme vajíčka právě vyndali z lednice, přilijeme lžíci nebo dvě horké vody – z bílků, které mají pokojovou teplotu, lze sníh vyšlehat snadněji. Přisypeme trošku soli, její zrnka pomou lépe bílky rozbít a vyšlehat v tuhý sníh. Začneme šlehat na nižší otáčky, postupně přidáváme na rychlosti, až je sníh dokonale vyšlehaný.
- Sníh ručně vmícháme do směsi s masem a houskou.
- Pekáček vytřeme sádlem a rozprostřeme dovnitř nádivku.
- Dáme péct do trouby rozpálené na 180 °C, pečeme asi 30 minut.
- Velikonoční hlavičku podáváme teplou i studenou.
Velikonoční nádivka: tipy a rady
- Na kopřivy jděte s nůžkami a rukavicemi na rukách. Nejlepší kopřivy do velikonoční nádivky najdete na zastíněných vlhkých místech, na která nepraží jarní sluníčko.
- Pokud velikonoční hlavička zbyde na druhý den, nakrájejte ji a vhoďte opéct na pánev, na které jste předtím rozpustili kousek másla.
- Recept na angličtině najdete TADY.
V čem péct? Mrkněte k nám do e-shopu na LITINOVÉ PEKÁČE.