Ve sbírce receptů žádné kuchařky by neměl chybět ani osvědčený recept na rajčatovou omáčku, která zahřeje každého strávníka. Ať už se chystáte připravit klasické špagety, gnocchi s omáčkou nebo hledáte základ pro celou řadu omáček a jídel, tato rajčatová omáčka vás nikdy nezklame. Připravíte jej pouze z několika málo základních surovin a doslova za pár minut. Opravdu stojí za vyzkoušení, co říkáte?
Správný výběr rajčat
Než se pustíte do samotné přípravy, musíme vybrat správný základ. Jaké rajčata použijete? Pokud máte štěstí a přístup k čerstvým rajčatům z vlastní zahrady či místní farmy, máte vyhráno a můžete si připravit omáčku z čerstvých rajčat, která je však poměrně složitější a trvá déle. O té však jindy, protože najít kvalitní rajčata teď na podzim je trochu oříšek, zaměříme se ty konzervované.
V supermarketu najdete konzervovaná rajčata v různých formách – pasírovaná, krájená, v omáčce atd. – ale to co hledáte, jsou celá loupaná rajčata ve vlastní šťávě nebo pyré. Přestože v obchodě najdete i kvalitní pasírovaná rajčata a můžete tak získat dojem, že mohou být pro omáčku vhodnější nebo, že si alespoň usnadníte práci, nenechte se mýlit. Buďte si jisti, že celá konzervovaná rajčata bývají kvalitnější než ta, která se používají pro pasírované nebo krájené v konzervě.
Slazení rajčatové omáčky
Velkou otázkou je také slazení omáčky. Rajčatová omáčka může být kyselejší, ale někomu chutná sladší. Jenže rajčata samotná nejsou příliš sladká. Někdo to pravděpodobně vyřeší přidáním špetky cukru. Na tom není nic špatného, ale existují i jiné metody. Naprosto v pořádku způsob, ale ne ten nejlepší. Spousta kuchařů do rajčatové omáčky přidává nastrouhanou mrkev, která ji přirozeně osladí, ale současně změní její chuť. Mnohem lepší bude, když mrkev nakrájíte na velké kousky a přidáte ji do omáčky. Po uvaření ji můžete snadno vyjmout.
Závěrečné dochucení jen na vás. Můžete přidat víc soli, oregana nebo do omáčky přidat i pár vloček chilli. Zkrátka co si budou vaše chuťové pohárky přát.
Jestliže máte více času můžete si připravit také další tradiční italské jídlo – cibulačku. Vyzkoušejte naši oblíbený recept na cibulačku s pšeničným pivem, která potěší a zahřeje za každého počasí.
Italská rajčatová omáčka
INGREDIENCE
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 g krájených rajčat pokud nemáte čerstvé, mohou být i konzervované
- 1 mrkev
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 1 lžička oregána
- 1 lžička sladké červené papriky
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
INSTRUKCE
- Na rozpálenou pánev přidejte olivový olej. Cibuli nakrájejte na jemno a na pánvi nechte zezlátnout. Česnek rozmačkejte nebo velmi jemně nakrájejte. Vsypte na pánev. Na pánvi česnek restujte přibližně minutu, dokud nezačne vonět. Pozor, neustále míchejte a nenechte ho zhnědnout. Spálený česnek je hořký a zkazil by chuť celé omáčky.
- Přidejte nakrájená nebo rozmačkaná rajčata. Pokud se vám zdá, že se rajčata připalují, můžete je podlít 1 - 2 lžícemi vody. Stačí pokud plechovku vypláchnete trochou vody a tu přilijete pod rajčata na pánev.
- Mrkev nakrájejte na několik větších kusů a přidejte je do omáčky.
- Přidejte špetku soli, oregáno a červenou papriku. Vařte na středním plameni přibližně 15 minut, dokud omáčka nezačne houstnout. Vypněte sporák, vyndejte z omáčky mrkev a přidejte hrst čerstvě nasekané bazalky.
- Pokud budete omáčku podávat s těstovinami, můžete přidat do omáčky trochu vody z těstovin.
POZNÁMKY K RECEPTU
- Do omáčky přidávejte místo čisté vody raději tu vyvyřenou z těstovin. Během vaření těstovin se z nich do vody uvolňuje škrob, který vylepšuje texturu omáčky. Když do omáčky přidáte 1 - 2 lžíce vody z vařených těstovin, bude omáčka mít jemnější a krémovější konzistenci.
LAVA METAL Litinová pánev 20cm – modrá
Tato pánev o průměru 20 cm a výšce 3,7 cm má elegantní modrou barvu, která bude zdobit vaši kuchyň. Je vhodná pro všechny typy sporáků, včetně indukce a dokonce v ní můžete zapákat jídlo v troubě.