Maso a brambory z jednoho pekáče
Každý z nás rád ušetří čas, a když dojde na rychlý oběd nebo večeři, jsou jídla z jednoho hrnce bezvadnou volbou. Jenže my dnes hrnec necháme stranou a vezmeme si k přípravě jídla litinový pekáč, a to ne jen tak ledajaký, ale krásně zeleně smaltovaný od značky LAVA. Najdete ho TADY.
Oběd v něm připravíme snadno a rychle, a navíc si můžeme nahnat plusové body, pokud budeme oběd v litinovém pekáči servírovat přímo na stůl – smaltovaná litina vypadá skvěle a garantuju vám, že na takové jídlo se budou sbíhat sliny!
Pekáč je k mání samostatně nebo na dřevěném podstavci, který usnadní servírování. Rozměry pekáčku jsou 22*30 cm a vejdou se tam zhruba 4 porce podle našeho dnešního receptu.
Maso a brambory z litinového pekáče
INGREDIENCE
- 1 kg brambory
- 500 g mleté maso vepřové
- 1 ks cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 ks smetana na šlehání 30 %
- 3 ks rajčata střední
- 2 stroužky česneku
- zelené bylinky
- sůl
- pepř
INSTRUKCE
- Zapneme troubu na 170 °C.
- Na pánvi rozehřejeme olej a vložíme na něj mleté maso. Osolíme a opepříme. Maso rozmačkáme vidličkou, abychom jej při opékání rozmělnili na malé kousky.
- Stroužky česneku oloupeme a utřeme, přidáme k opečenému masu.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na zhruba stejně velká kolečka. Vložíme je do litinového pekáče, osolíme, opepříme a promícháme (nejlépe to jde promnout brambory se solí a pepřem čistýma rukama).
- Brambory zalijeme smetanou, přidáme opečené maso, lehce promícháme.
- Rajčata omyjeme, nakrájíme na kolečka a poklademe na vrch pekáče. Nakonec přidáme zelené bylinky (použila jsem nasekané lístky petržele).
- Dáte do trouby péct zhruba na 40 minut, dokud brambory nebudou měkké.
POZNÁMKY K RECEPTU
Jídla z jednoho pekáče: tipy a rady
- Pokud pekáček s jídlem podáváte na stůl, mějte připravené prkénko nebo jinou podložku. Litinový pekáč dlouho sálá teplo a je horký, nezapomeňte na chňapky nebo utěrky.
- Maso použijte nejlépe vepřové, jídlo nebude tak suché, než kdybyste použili hovězí. Případně můžete smíchat půl na půl mleté hovězí a vepřové.
- Pokud kupujete mleté v obchodě, podívejte se, zda již není osolené. Mnohá hospodyňka už zaplakala nad přesoleným jídlem, když přehlédla, že v balíčku bylo maso solené.
- Smetanu použijte tučnou, minimálně 30 %, neodbývejte jídlo její odlehčenou verzí (smetana na vaření 12 %). Brambory jsou samy o sobě suché, proto je tučná smetana vhodnou volbou.
- Oběd z litinového pekáče jen tak nevychladne. Při stolování tak pekáč může tvořit parádní dekorační kulisu a vy nemusíte při jídle spěchat. Další porce na vás bude v pekáčku čekat stále prohřátá.
K receptu se hodí tyto litinové pekáče:
Výrobcem pekáčů je značka LAVA, turecký producent, který nádobí ze smaltované litiny vyrábí již více jak 40 roků. Svojí práci rozumí a na jeho nádobí je to znát: parádní kousky smaltované krásy najdete v mnoha evropských kuchyních, včetně našich českých. Více o značce LAVA.
Pekáč to je hezký