Naše top recepty

Guláš z vepřového plecka

guláš z litinového hrnce recept

Vepřové plecko patří k vděčným a univerzálním masům v kuchyni, dá se vařit, dusit, péct. Na čuníkovi jej najdete v horní části předních nohou. Maso je to svalnaté, a tak akorát tučné, aby se z něho udělal gulášek jedna báseň.

Každý kuchař má recept na svůj nejlepší guláš, také tento můj recept je mnoha pokusy vyladěný tak, že chutná celé naší rodině.

K přípravě guláše jsem si vzala na pomoc LITINOVÝ HRNEC s poklicí. Hotový guláš jsem servírovala na stole k sobotnímu obědu a můžu říct, že gulášek nejenom skvěle chutnal, ale také báječně vypadal!

TIP: Hrnec, který vidíte na fotce, je oválný, širší „průměr“ dna má 27 cm. Guláš jsem dělala z 1 kg plecka. Hrnec má poklici, je bez problémů vhodný do trouby. Pokud byste například hledali pekáč na husu, kachnu nebo krocana, nebojte se jej použít, jen sáhněte po větším – např. 33 cm.

Vepřový gulášek z plecka

Guláš připravovaný v litinovém hrnci, se spoustou cibule, s rajčaty a ochucený třeným česnekem.
Příprava20 minutes
Čas vaření3 hours
Celkem3 hours 20 minutes
Porce: 4
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

  • 1 kg vepřové plecko
  • 3 ks cibule větší
  • 2 stroužky česnek
  • 200 ml rajčatová passata
  • 2 lžíce sádlo
  • 1 lžíce sladká mletá paprika
  • 1 plátek chléb žitný
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • kolečka cibule na ozdobu

INSTRUKCE

  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky.
  • V litinovém hrnci rozehřejeme sádlo a vhodíme na něj klínky cibule.
  • Vepřové maso nakrájíme na špalíky asi 4×3 cm velké. Jakmile cibule začne zlátnout, přihodíme pokrájené maso, osolíme, opepříme a zasypeme paprikou.
  • Plotýnku máme stále na vysokou teplotu. Mícháme, než maso pustí šťávu. Teplotu plotýnky mírně stáhneme a masovou šťávu necháme vydusit a maso opečeme, získá tak základ pro správnou chuť guláše.
  • Podlijeme vodou, až je maso asi ze ¾ ponořené. Nalámeme dovnitř krajíček chleba, který nám guláš zahustí.
  • Plotýnku stáhneme na minimum, hrnec přiklopíme poklicí a dusíme asi 2 hodiny. Litina se postará, aby se gulášek krásně dusil i při nízké teplotě. 
  • Asi půl hodiny před koncem přidáme rajčatovou passatu a utřené stroužky česneku.
  • Na konci dochutíme podle potřeby (sůl, pepř, příp. trochu kečupu pro sladší chuť). 
  • Podáváme s chlebem, vrch guláše ozdobíme prstýnky čerstvě pokrájené cibule, případně přidáme snítky zelených bylinek.

POZNÁMKY K RECEPTU

Z 1 kg plecka připravíte zhruba 4 porce guláše, příprava guláše asi 20 minut, dusíme 1,5 – 2 hodiny. 
vepřový guláš z litinového hrnce
vepřový guláš z litinového hrnce recept

Vepřový guláš: tipy a rady

  • Pokud nechcete do guláše přidávat chleba ani jej zahušťovat moukou, přidejte víc cibule. Množství se nebojte, třeba Pohlreich říká, že cibule by mělo být v guláši tolik, kolik dáváme masa. Cibule bude právě tou složkou, která guláš zahustí místo mouky.
  • Pokud nebudete zahušťovat moukou ani chlebem, dostanete nízkosacharidovou low carb verzi guláše, bez lepku, bašta bude dobrá i pro celiaky.
  • Kluci v akci zase guláš podlévají vínem, aby omáčka dostala ten správný šmak.
  • Místo chleba si guláš můžete dát se šesti, každému, co chutná. Knedlíky ke guláši jsou nejlepší kynuté houskové.
  • Rajčatová passata jsou v podstatě nakrájená podušená rajčata. Jako náhražku lze použít rajský protlak, který má však jinou konzistenci, ale chuťově je na tom podobně jako passata.
  • TIP: Dobrý gulášek se také povede v multifunkčním hrnci <= mrkněte, jaké jsou možnosti.

Litinový hrnec, který jsem k receptu použila, najdete TADY. Zvenčí je nádherně červeně smaltovaný, krásně rozzáří kuchyň i prostřený jídelní stůl.

author-avatar

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:





The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.