Go Back

Králík dušený na víně

Připravený v litinovém hrnci, lahodný a šťavnatý.
Prep Time20 mins
Cook Time40 mins
Servings: 4
Author: Mlsná Anežka

Ingredients

  • 1 ks králík o hmotnosti cca 1,2 kg
  • sádlo na smažení (nebo olivový olej, nikoliv však panenský)
  • 1 ks cibule větší
  • 1 ks chilli paprička červená
  • 200 g černé olivy bez pecky
  • 2 snítky tymián
  • 2 snítky rozmarýn
  • 150 ml bílé víno suché
  • 100 ml voda
  • 2 lžíce vinný ocet
  • štáva z 1 citronu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Instructions

  • Naporcujeme králíka: do receptu potřebujeme přední a zadní běhy a prsa. Hřbet, vnitřnosti a případně hlavu dejte stranou a uvařte z nich třeba králičí polévku.
  • V litinovém hrnci řádně rozpálíme sádlo, vložíme posolené porce králíka a opékáme dozlatova. S masem nehýbejte, až bude opečené, odlepí se ode dna samo.
  • Mezitím oloupeme cibuli, nakrájíme ji na tenké plátky nebo půlměsíčky. Odstraníme semínka z chilli papričky a nakrájíme ji na plátky.
  • Je-li maso z jedné strany opečené, otočte jej. Do hrnce přisypeme cibuli a chilli papričku, olivy, tymián, rozmarýn.
  • Jakmile maso zezlátne i z druhé strany, přilijeme víno, ocet, citronovou šťávu a vodu.
  • Hrnec přiklopíme pokličkou, stáhneme teplotu plotýnky a necháme dusit, než maso změkne – asi 30 minut.
  • Poté poklici odstraníme, můžeme případně zvýšit teplotu, a necháme omáčku vyvařit (zredukovat), až zhoustne.
  • Nakonec posypeme pepřem čerstvě namletým z mlýnku a podáváme, například se šťouchanými brambory.

Notes

Porce pro 4 jedlíky.