Go Back

Domácí jahodová marmeláda s citronem a mátou

Výtečná domácí marmeláda z jahod, okořeněná citronem a mátou, svěží bylinkou z vlastní zahrádky. Připraveno v litinovém hrnci.
Prep Time10 minutes
Cook Time15 minutes
Servings: 4 skleničky
Author: Mlsná Anežka

Equipment

  • litinový hrnec

Ingredients

  • 1500 g jahody čerstvé, vyzrálé
  • 500 g želírovací cukr GELFIX 3:1
  • 5 snítek máta zahradní bylinka
  • 1 ks bio citron

Instructions

  • Jahody očistíme, zbavíme je stopek. Nahnilé jahody do marmelády nepoužíváme, vyhodíme je. Jakmile jahoda začne plesnivět, je po hnilobě cítit celý plod. Jahody pokrájíme na čtvrtinky.
  • Citron omyjeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Pečlivě odstraníme pecky.
  • Mátu opláchneme.
  • Na plotně rozehřejeme litinový hrnec. Přidáme jahody, podlijeme půl deci vody, zasypeme želírovacím cukrem, přidáme kolečka citronu a mátu.
  • Přivedeme k varu, stáhneme plamen a povaříme asi 10 minut, až jahody pustí šťávu a změknou. Lžící vybereme tužší slupky citronu, které v jahodové směsi zbyly. Drobnější kusy kůry necháme.
  • Vezmeme si k ruce tyčový mixér a jahodovou marmeládu promixujeme, nemusíte dohladka, klidně pár pevných kousků nechte, v marmeládě budou dobré.
  • Marmeládu plníme horkou do čistých nahřátých skleniček, otočíme dnem vzhůru a necháme zcela vychladit.

Notes

Z 1,5 kg jahod jsem získala 4 sklenice jahodové marmelády o objemu cca 270 ml, tedy něco přes 1 litr.