Výtečná domácí marmeláda z jahod, okořeněná citronem a mátou, svěží bylinkou z vlastní zahrádky. Připraveno v litinovém hrnci.
Prep Time10 minutesmins
Cook Time15 minutesmins
Servings: 4skleničky
Author: Mlsná Anežka
Equipment
litinový hrnec
Ingredients
1500gjahodyčerstvé, vyzrálé
500gželírovací cukr GELFIX 3:1
5snítekmátazahradní bylinka
1ksbio citron
Instructions
Jahody očistíme, zbavíme je stopek. Nahnilé jahody do marmelády nepoužíváme, vyhodíme je. Jakmile jahoda začne plesnivět, je po hnilobě cítit celý plod. Jahody pokrájíme na čtvrtinky.
Citron omyjeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Pečlivě odstraníme pecky.
Mátu opláchneme.
Na plotně rozehřejeme litinový hrnec. Přidáme jahody, podlijeme půl deci vody, zasypeme želírovacím cukrem, přidáme kolečka citronu a mátu.
Přivedeme k varu, stáhneme plamen a povaříme asi 10 minut, až jahody pustí šťávu a změknou. Lžící vybereme tužší slupky citronu, které v jahodové směsi zbyly. Drobnější kusy kůry necháme.
Vezmeme si k ruce tyčový mixér a jahodovou marmeládu promixujeme, nemusíte dohladka, klidně pár pevných kousků nechte, v marmeládě budou dobré.
Marmeládu plníme horkou do čistých nahřátých skleniček, otočíme dnem vzhůru a necháme zcela vychladit.
Notes
Z 1,5 kg jahod jsem získala 4 sklenice jahodové marmelády o objemu cca 270 ml, tedy něco přes 1 litr.