Veganské palačinky s krvavými pomeranči

Milé maminky (a všichni, kdo rádi začínají den s úsměvem), dovolte mi se podělit se o recept, který v naší rodině zaboduje pokaždé, když děti pronásleduj chuť na lahodnou a sladkou nedělní snídani. Většinou ve formě nadýchaných palačinek. Tohle jsou moje oblíbené veganské palačinky doplněné nevšední a přesto tak skvělou chutí krvavých pomerančů. Rychlá a jednoduchá snídaně plná chuti a barev, které připravuji nejraději na své litinové pánvi s výlevkami pro snadné vylévání oleje či sirupu přímo z pánve bez zbytečného přendávání.
Proč vyzkoušet tyhle palačinky?
- Bez vajec a mléka – ideální, pokud chcete máte rádi sladké, ale chcete vyzkoušet odlehčenější variantu klasiky nebo prostě experimentovat s rostlinnými surovinami.
- Chuť i textury – banán dodá těstu přirozenou sladkost a krémovité složení, olej a ocet zase pomáhají vytvořit nadýchané palačinky, aniž byste museli do těsta přidávat žloutky
- Sezónní variace– krvavé pomeranče mají v zimě a na začátku jara tu nejúžasnější chuť i výraznou barvu. Doporučuji vyzkoušet.
Veganské palačinky s krvavými pomeranči
INGREDIENCE
Kompotované krvavé pomeranče
- 4 krvavé pomeranče
- 4 lžíce javorového sirupu
Těsto na palačinky
- 125 ml mandlového nebo jiného rostlinného mléka
- 1 malý přezrálý banán cca 80 g
- 1 lžíce rostlinného oleje + trochu na smažení
- 1 čajová lžička jablečného octa
- 100 g hladké mouky
- ½ lžíce prášku do pečiva
- špetka soli
INSTRUKCE
Příprava pomerančů
- Než se pustíte do samotné přípravy pomerančů, nakrájejte si několik plátků pomerančů na ozdobu. Poté zbylé pomeranče vymačkejte. Šťávu můžete přecedit přes sítko a tím získáte dokonale hladkou omáčku nebo v ní necháte zbytky dužiny. Záleží na vaší chuti. Použít můžete obojí.
Kompotování
- Vymačkanou šťávu vlijte do hrnce a přimíchejte javorový sirup. Směs přiveďte k varu. Nechte mírně probublávat, až tekutina zhoustne na sirupovitou konzistenci. Dejte pozor, ať to nepřipálíte! Sundejte z plotny a vhoďte do hrnce nakrájené kousky pomerančů, aby se lehce prohřály.
Připravte těsto
- Do mixéru nalejte mléko, banán, olej a ocet. Rozmixujte do hladka.
- Prosejte mouku s práškem do pečiva a solí do mísy.
- Nalijte tekutou směs k mouce a jemně promíchejte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Snažte se nemíchat příliš dlouho.
Smažení
- Předehřejte litinovou pánev. Běžně nedám dopustit na litinovou pánev na palačinky, na které se lehce otáčí a připravují jedna báseň, ale dnes jsem dala přednost hluboké litinové pánvi, na které můžu palačinky rovnou i podávat. Stačí ji lehce potřít olejem a nikdy se nepřipalují. Litina udrží teplo rovnoměrně a vytvoří na palačinkách jemně křupavou kůrku. Jakmile je pánev nahřátá, můžete plamen ztlumit na střední. Nyní se můžete pustit do samotného smažení. Naberte odměrkou těsto a vytvořte tenkou palačinku. Smažte 1–1,5 minuty, než na povrchu uvidíte bublinky, poté otočte a dopečte dozlatova. Usmaženou palačinku přendejte na talířek a ihned přeložte nejprve napůl, pak ještě jednou – vznikne krásný trojúhelník. Uchovávejte přikryté v teplé troubě (cca 70 °C), aby nezchladly než budou připraveny všechny. Pokud vám je tedy děti nekradou přímo z pod ruky, jako mě.
Servírování
- Na talíř naskládejte několik přeložených palačinek, které ozdobíte plátky pomerančů a přelijte je sirupem.
POZNÁMKY K RECEPTU
Proč krvavé pomeranče?
Krvavé pomeranče jsou zvláštní jen svou barvou, ale i svým složením. Obsahují přibližně 15 g sacharidů a kolem 70 kcal na kus a velké množství antioxidantů – anthokyanů, díky kterým mají svou charakteristickou červenou barvu.

Výživová tabulka
Živina | Množství (na porci) |
---|---|
Kalorie | ~ 260 kcal |
Bílkoviny | ~ 5 g |
Tuky celkem | ~ 7 g |
– z toho nasycené | ~ 1 g |
Sacharidy | ~ 45 g |
– z toho cukry | ~ 20 g |
Vláknina | ~ 4 g |
Sůl | ~ 0,3 g |
LAVA METAL Litinová pánev 26 cm
Je ideální doplněk k plynovým, elektrickým grilům, ale i ke grilům na dřevěné uhlí. Ploché dno umožňuje použití také na sklokeramických, indukčních, elektrických ale i plynových sporácích. Litinová pánev se vyznačuje masivní konstrukcí a vynikajícími tepelnými vlastnostmi. Jedná se o produkt s nepřilnavým povrchem. Má široké možnosti využití, je skvělá pro přípravu příloh a omáček, ale i pro smažení při vysokých teplotách. Můžete na ní také připravovat vajíčka, lívance nebo palačinky, popřípadě zapéct pokrmy v troubě.
- Litinová pánev 26cm, výška 4,1 cm
- Tloušťka materiálu - dno 5mm, hrany 4mm
- Rovnoměrně se prohřívá až k samému okraji a dlouho udržuje teplo
- Díky schopnosti udržet teplo se jídla dají dovařovat při nízké teplotě, což přináší úsporu energie
- Je stabilní a dá se používat na všechny typy sporáků i ploten, včetně indukce
- Má nepřilnavý povrch a rychle reaguje na změny teplot - nepřipaluje se
- Dá se využít i k zapékání v troubě
- Jednoduché ruční mytí
- Černá barva
LAVA METAL Litinová pánev na pizzu/palačinky 26cm s dřevěným podstavcem
- Litinová pánev se sníženým okrajem 26cm
- Dřevěný podstavec
- Vhodná na přípravu pizzy, palačinek atd.
- Tloušťka materiálu - dno 4mm, hrany 3mm
- Rovnoměrně se prohřívá až k samému okraji a dlouho udržuje teplo
- Díky schopnosti udržet teplo se jídla dají dovařovat při nízké teplotě, což přináší úsporu energie
- Je stabilní a dá se používat na všechny typy sporáků i ploten, včetně indukce
- Má nepřilnavý povrch a rychle reaguje na změny teplot - nepřipaluje se
- Dá se využít i k zapékání v troubě
- Jednoduché ruční mytí
- Černá barva