Veganské palačinky s krvavými pomeranči

Milé maminky (a všichni, kdo rádi začínají den s úsměvem), dovolte mi se podělit se o recept, který v naší rodině zaboduje pokaždé, když děti pronásleduj chuť na lahodnou a sladkou nedělní snídani. Většinou ve formě nadýchaných palačinek. Tohle jsou moje oblíbené veganské palačinky doplněné nevšední a přesto tak skvělou chutí krvavých pomerančů. Rychlá a jednoduchá snídaně plná chuti a barev, které připravuji nejraději na své litinové pánvi s výlevkami pro snadné vylévání oleje či sirupu přímo z pánve bez zbytečného přendávání.
Proč právě tyhle palačinky?
- Bez vajec a mléka – ideální, pokud chcete máte rádi sladké, ale chcete vyzkoušet odlehčenější variantu klasiky nebo prostě experimentovat s rostlinnými surovinami.
- Chuť i textury – banán dodá těstu přirozenou sladkost a krémovité složení, olej a ocet zase pomáhají vytvořit nadýchané palačinky, aniž byste museli do těsta přidávat žloutky
- Sezónní variace– krvavé pomeranče mají v zimě a na začátku jara tu nejúžasnější chuť i výraznou barvu. Doporučuji vyzkoušet.
Ingredience (na 3 porce)
Kompotované krvavé pomeranče
- 4 krvavé pomeranče
- 4 lžíce javorového sirupu
Těsto na palačinky
- 125 ml mandlového nebo jiného rostlinného mléka
- 1 malý přezrálý banán (cca 80 g)
- 1 lžíce rostlinného oleje (+ trochu na smažení)
- 1 čajová lžička jablečného octa
- 100 g hladké mouky
- ½ lžíce prášku do pečiva
- špetka soli
Postup krok za krokem
Příprava pomerančů

Než se pustíte do samotné přípravy pomerančů, nakrájejte si několik plátků pomerančů na ozdobu. Poté zbylé pomeranče vymačkejte. Šťávu můžete přecedit přes sítko a tím získáte dokonale hladkou omáčku nebo v ní necháte zbytky dužiny. Záleží na vaší chuti. Použít můžete obojí.
Kompotování
Vymačkanou šťávu vlijte do hrnce a přimíchejte javorový sirup. Směs přiveďte k varu. Nechte mírně probublávat, až tekutina zhoustne na sirupovitou konzistenci. Dejte pozor, ať to nepřipálíte! Sundejte z plotny a vhoďte do hrnce nakrájené kousky pomerančů, aby se lehce prohřály.
Připravte těsto

Do mixéru nalejte mléko, banán, olej a ocet. Rozmixujte do hladka.
Suché ingredience
Prosejte mouku s práškem do pečiva a solí do mísy.
Spojení
Nalijte tekutou směs k mouce a jemně promíchejte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Snažte se nemíchat příliš dlouho.
Smažení
Předehřejte litinovou pánev. Běžně nedám dopustit na litinovou pánev na palačinky, na které se lehce otáčí a připravují jedna báseň, ale dnes jsem dala přednost hluboké litinové pánvi, na které můžu palačinky rovnou i podávat. Stačí ji lehce potřít olejem a nikdy se nepřipalují. Litina udrží teplo rovnoměrně a vytvoří na palačinkách jemně křupavou kůrku. Jakmile je pánev nahřátá, můžete plamen ztlumit na střední. Nyní se můžete pustit do samotného smažení. Naberte odměrkou těsto a vytvořte tenkou palačinku. Smažte 1–1,5 minuty, než na povrchu uvidíte bublinky, poté otočte a dopečte dozlatova. Usmaženou palačinku přendejte na talířek a ihned přeložte nejprve napůl, pak ještě jednou – vznikne krásný trojúhelník. Uchovávejte přikryté v teplé troubě (cca 70 °C), aby nezchladly než budou připraveny všechny. Pokud vám je tedy děti nekradou přímo z pod ruky, jako mě.
Servírování

Na talíř naskládejte několik přeložených palačinek, které ozdobíte plátky pomerančů a přelijte je sirupem.
Tipy a obměny
- Místo mandlového mléka můžete použít ovesné či sójové.
- Pro ještě výraznější chuť nastrouhejte trochu pomerančové kůry do těsta.
- Pokud v obchodě neseženete krvavé pomeranče, můžete použít i ty klasické a dochutit je například skořicí. Výsledná chuť bude samozřejmě jiná, ale i tak si určitě všichni pochutnají.
Proč krvavé pomeranče?
Krvavé pomeranče jsou zvláštní jen svou barvou, ale i svým složením. Obsahují přibližně 15 g sacharidů a kolem 70 kcal na kus a velké množství antioxidantů – anthokyanů, díky kterým mají svou charakteristickou červenou barvu.
Lava Metal litinová pánev na pizzu / palačinky 26 cm
SKLADEMDETAIL 🛒
Lava Metal litinová pánev 26 cm s podstavcem
SKLADEMDETAIL 🛒
Lava Metal litinová pánev 30 cm s výlevkou
SKLADEMDETAIL 🛒
