Naše top recepty

Nadýchaný třešňový koláč s tvarohem

Nadýchaný třešňový koláč s tvarohem

Když se spojí šťavnaté třešně, hebký tvaroh a zlatavé těsto, vznikne dezert, který voní domovem. Tento třešňový koláč není jen pastvou pro oči, ale i pro chuťové buňky. Navíc, když jej připravíte v litinové formě nebo třeba v litinové pánvi, můžete se těšit na rovnoměrné propečení a křupavé okraje.

 

 

 

 

Nadýchaný třešňový koláč s tvarohem

Příprava20 minutes
Čas vaření40 minutes
Celkem1 hour
Course: dezert, zákusek
Porce: 8 porcí (kulatá forma/pánev cca 26–28 cm)
Calories: 210kcal
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 2 vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g hladké mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 80 ml mléka
  • 50 ml oleje nebo rozpuštěného másla

Na tvarohovou náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru moučka
  • špetka citronové kůry

Ovoce:

  • cca 200–300 g vypeckovaných třešní čerstvé nebo mražené

INSTRUKCE

Předehřejte troubu

  • Nastavte troubu na 180 °C. Litinovou formu či pánev si lehce vymažte máslem a dejte ji na chvilku do trouby předehřát. Koláč se pak od spodu lépe propeče.

Připravte tvarohovou náplň

  • V misce smíchejte tvaroh, vejce, cukr a špetku citronové kůry. Náplň by měla být jemná, ale ne řídká.

Vyšlehejte těsto

  • Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte vanilkový cukr, mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a olej. Promíchejte, až vznikne hladké těsto.

Jdeme do finále

  • Vyjměte horkou litinovou pánev z trouby.
  • Nalijte do ní polovinu těsta, rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň a navrch nalijte zbytek těsta. Navrch rozprostřete třešně. Jemně je zatlačte, ale neměly by být úplně ponořené.

Pečeme!

  • Vložte pánev zpět do trouby a pečte 35–40 minut dozlatova. Povrch by měl být nadýchaný a lehce popraskaný.

POZNÁMKY K RECEPTU

Chcete si skutečně pochutnat a přinést na stůl něco, co skutečně ohromí? V tom případě po vychladnutí koláč pocukrujte moučkovým cukrem přes sítko a podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Výživové hodnoty

ŽivinaMnožství (na 100 g)
Kalorie≈ 210 kcal
Bílkoviny7 g
Tuky celkem9 g
– z toho nasycené5 g
Sacharidy26 g
– z toho cukry15 g
Vláknina1 g
Sodík120 mg

LAVA METAL Litinová forma kulatá 30 cm – červená

1 833 

Koláčová forma o průměru 30 cm, výšce 5,1 cm v červené barvě je vyrobená kvalitní litiny. Získáte v ní pomocníka pro upečení krásného koláče nebo i dortu, a to nejen sladkého, ale i slaného a můžete ji využít například i na zapečené těstoviny a brambory. Díky hladkému nepřilnavému povrchu uvnitř v ní nezůstávají žádné zbytky. Tato zapékací forma je ideální pro přípravu, podávání, ale i skladování pokrmů. Je odolná teplotám do + 260°C. Formu je tedy možné používat v troubě, je vhodná pro všechny typy vařičů, včetně indukce. Délka formy s úchyty je 37 cm. Mytí v myčce nedoporučujeme, po použití umyjte horkou mýdlovou vodou a otřete dosucha.

LAVA METAL Litinová forma kulatá 30 cm – zelená

1 833 

Koláčová forma o průměru 30 cm, výšce 5,1 cm v zelené barvě je vyrobená kvalitní litiny. Získáte v ní pomocníka pro upečení krásného koláče nebo i dortu, a to nejen sladkého, ale i slaného a můžete ji využít například i na zapečené těstoviny a brambory. Díky hladkému nepřilnavému povrchu uvnitř v ní nezůstávají žádné zbytky. Tato zapékací forma je ideální pro přípravu, podávání, ale i skladování pokrmů. Je odolná teplotám do + 260°C. Formu je tedy možné používat v troubě, je vhodná pro všechny typy vařičů, včetně indukce. Délka formy s úchyty je 37 cm. Mytí v myčce nedoporučujeme, po použití umyjte horkou mýdlovou vodou a otřete dosucha.

LAVA METAL Litinová pánev 28 cm s výlevkou

1 687 
  • Litinová pánev 28cm
  • Výška 5 cm, délka s rukojetí 46,4 cm
  • Tloušťka materiálu - dno 3mm, hrany 3mm
  • Rovnoměrně se prohřívá až k samému okraji a dlouho udržuje teplo
  • Díky schopnosti udržet teplo se jídla dají dovařovat při nízké teplotě, což přináší úsporu energie
  • Je stabilní a dá se používat na všechny typy sporáků i ploten, včetně indukce
  • Má nepřilnavý povrch a rychle reaguje na změny teplot - nepřipaluje se
  • Dá se využít i k zapékání v troubě
  • Jednoduché ruční mytí
  • Černá barva

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept: