Nadýchaný třešňový koláč s tvarohem

Když se spojí šťavnaté třešně, hebký tvaroh a zlatavé těsto, vznikne dezert, který voní domovem. Tento třešňový koláč není jen pastvou pro oči, ale i pro chuťové buňky. Navíc, když jej připravíte v litinové formě nebo třeba v litinové pánvi, můžete se těšit na rovnoměrné propečení a křupavé okraje.
Nadýchaný třešňový koláč s tvarohem
INGREDIENCE
Na těsto:
- 2 vejce
- 80 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 100 g hladké mouky
- ½ prášku do pečiva
- 80 ml mléka
- 50 ml oleje nebo rozpuštěného másla
Na tvarohovou náplň:
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru moučka
- špetka citronové kůry
Ovoce:
- cca 200–300 g vypeckovaných třešní čerstvé nebo mražené
INSTRUKCE
Předehřejte troubu
- Nastavte troubu na 180 °C. Litinovou formu či pánev si lehce vymažte máslem a dejte ji na chvilku do trouby předehřát. Koláč se pak od spodu lépe propeče.
Připravte tvarohovou náplň
- V misce smíchejte tvaroh, vejce, cukr a špetku citronové kůry. Náplň by měla být jemná, ale ne řídká.
Vyšlehejte těsto
- Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte vanilkový cukr, mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a olej. Promíchejte, až vznikne hladké těsto.
Jdeme do finále
- Vyjměte horkou litinovou pánev z trouby.
- Nalijte do ní polovinu těsta, rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň a navrch nalijte zbytek těsta. Navrch rozprostřete třešně. Jemně je zatlačte, ale neměly by být úplně ponořené.
Pečeme!
- Vložte pánev zpět do trouby a pečte 35–40 minut dozlatova. Povrch by měl být nadýchaný a lehce popraskaný.
POZNÁMKY K RECEPTU
Výživové hodnoty
Živina | Množství (na 100 g) |
---|---|
Kalorie | ≈ 210 kcal |
Bílkoviny | 7 g |
Tuky celkem | 9 g |
– z toho nasycené | 5 g |
Sacharidy | 26 g |
– z toho cukry | 15 g |
Vláknina | 1 g |
Sodík | 120 mg |
LAVA METAL Litinová forma kulatá 30 cm – červená
Koláčová forma o průměru 30 cm, výšce 5,1 cm v červené barvě je vyrobená kvalitní litiny. Získáte v ní pomocníka pro upečení krásného koláče nebo i dortu, a to nejen sladkého, ale i slaného a můžete ji využít například i na zapečené těstoviny a brambory. Díky hladkému nepřilnavému povrchu uvnitř v ní nezůstávají žádné zbytky. Tato zapékací forma je ideální pro přípravu, podávání, ale i skladování pokrmů. Je odolná teplotám do + 260°C. Formu je tedy možné používat v troubě, je vhodná pro všechny typy vařičů, včetně indukce. Délka formy s úchyty je 37 cm. Mytí v myčce nedoporučujeme, po použití umyjte horkou mýdlovou vodou a otřete dosucha.
LAVA METAL Litinová forma kulatá 30 cm – zelená
Koláčová forma o průměru 30 cm, výšce 5,1 cm v zelené barvě je vyrobená kvalitní litiny. Získáte v ní pomocníka pro upečení krásného koláče nebo i dortu, a to nejen sladkého, ale i slaného a můžete ji využít například i na zapečené těstoviny a brambory. Díky hladkému nepřilnavému povrchu uvnitř v ní nezůstávají žádné zbytky. Tato zapékací forma je ideální pro přípravu, podávání, ale i skladování pokrmů. Je odolná teplotám do + 260°C. Formu je tedy možné používat v troubě, je vhodná pro všechny typy vařičů, včetně indukce. Délka formy s úchyty je 37 cm. Mytí v myčce nedoporučujeme, po použití umyjte horkou mýdlovou vodou a otřete dosucha.
LAVA METAL Litinová pánev 28 cm s výlevkou
- Litinová pánev 28cm
- Výška 5 cm, délka s rukojetí 46,4 cm
- Tloušťka materiálu - dno 3mm, hrany 3mm
- Rovnoměrně se prohřívá až k samému okraji a dlouho udržuje teplo
- Díky schopnosti udržet teplo se jídla dají dovařovat při nízké teplotě, což přináší úsporu energie
- Je stabilní a dá se používat na všechny typy sporáků i ploten, včetně indukce
- Má nepřilnavý povrch a rychle reaguje na změny teplot - nepřipaluje se
- Dá se využít i k zapékání v troubě
- Jednoduché ruční mytí
- Černá barva