Go Back

Nadýchaný třešňový koláč s tvarohem

Prep Time20 minutes
Cook Time40 minutes
Total Time1 hour
Course: dezert, zákusek
Servings: 8 porcí (kulatá forma/pánev cca 26–28 cm)
Calories: 210kcal
Author: Mlsná Anežka

Equipment

  • Litinová forma na koláč nebo pánev
  • Metla nebo ruční šlehač
  • Dvě mísy na těsto a náplň
  • Malé sítko na cukr nebo cukřenka (pro závěrečné zdobení)

Ingredients

Na těsto:

  • 2 vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g hladké mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 80 ml mléka
  • 50 ml oleje nebo rozpuštěného másla

Na tvarohovou náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru moučka
  • špetka citronové kůry

Ovoce:

  • cca 200–300 g vypeckovaných třešní čerstvé nebo mražené

Instructions

Předehřejte troubu

  • Nastavte troubu na 180 °C. Litinovou formu či pánev si lehce vymažte máslem a dejte ji na chvilku do trouby předehřát. Koláč se pak od spodu lépe propeče.

Připravte tvarohovou náplň

  • V misce smíchejte tvaroh, vejce, cukr a špetku citronové kůry. Náplň by měla být jemná, ale ne řídká.

Vyšlehejte těsto

  • Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte vanilkový cukr, mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a olej. Promíchejte, až vznikne hladké těsto.

Jdeme do finále

  • Vyjměte horkou litinovou pánev z trouby.
  • Nalijte do ní polovinu těsta, rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň a navrch nalijte zbytek těsta. Navrch rozprostřete třešně. Jemně je zatlačte, ale neměly by být úplně ponořené.

Pečeme!

  • Vložte pánev zpět do trouby a pečte 35–40 minut dozlatova. Povrch by měl být nadýchaný a lehce popraskaný.

Notes

Chcete si skutečně pochutnat a přinést na stůl něco, co skutečně ohromí? V tom případě po vychladnutí koláč pocukrujte moučkovým cukrem přes sítko a podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny.