Servings: 8porcí (kulatá forma/pánev cca 26–28 cm)
Calories: 210kcal
Author: Mlsná Anežka
Equipment
Litinová forma na koláč nebo pánev
Metla nebo ruční šlehač
Dvě mísy na těsto a náplň
Malé sítko na cukr nebo cukřenka (pro závěrečné zdobení)
Ingredients
Na těsto:
2vejce
80gcukru krupice
1vanilkový cukr
100ghladké mouky
½prášku do pečiva
80mlmléka
50mloleje nebo rozpuštěného másla
Na tvarohovou náplň:
250gměkkého tvarohu
1vejce
2lžíce cukru moučka
špetka citronové kůry
Ovoce:
cca 200–300 g vypeckovaných třešníčerstvé nebo mražené
Instructions
Předehřejte troubu
Nastavte troubu na 180 °C. Litinovou formu či pánev si lehce vymažte máslem a dejte ji na chvilku do trouby předehřát. Koláč se pak od spodu lépe propeče.
Připravte tvarohovou náplň
V misce smíchejte tvaroh, vejce, cukr a špetku citronové kůry. Náplň by měla být jemná, ale ne řídká.
Vyšlehejte těsto
Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte vanilkový cukr, mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a olej. Promíchejte, až vznikne hladké těsto.
Jdeme do finále
Vyjměte horkou litinovou pánev z trouby.
Nalijte do ní polovinu těsta, rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň a navrch nalijte zbytek těsta. Navrch rozprostřete třešně. Jemně je zatlačte, ale neměly by být úplně ponořené.
Pečeme!
Vložte pánev zpět do trouby a pečte 35–40 minut dozlatova. Povrch by měl být nadýchaný a lehce popraskaný.
Notes
Chcete si skutečně pochutnat a přinést na stůl něco, co skutečně ohromí? V tom případě po vychladnutí koláč pocukrujte moučkovým cukrem přes sítko a podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny.