Mini koblížky plněné marmeládou
K víkendu patří lenošení a nějaká ta sladká dobrota vždy na dosah ruky. Alespoň u nás tahle kombinace funguje. A protože lenošení nám jde samo, k přípravě nedělního moučníku musíme přiložit ruku k dílu.
Tentokrát došlo na domácí mini koblížky, které se smaží ve vrstvě oleje – nejlépe to jde v nízkém litinovém hrnci, použila jsem TENHLE HRNEC, akorát v modré barvě. Poklička u hrnce tentokrát nebyla potřeba.
Aby koblížky měly na jazyku ještě víc šmrnc, usmažené jsme je naplnili marmeládou.
Litinové hrnce na smažení koblížků:
Mini koblížky plněné marmeládou
INGREDIENCE
- 500 g mouka hladká
- 40 g cukr písek
- 40 g máslo
- 4 ks žloutek
- 30 g droždí
- 3 lžíce rum
- 250 ml mléko
- vanilkový extrakt
- špetka soli
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- 400 ml olej na smažení
- 250 g marmeláda
- cukr moučka na poprášení
INSTRUKCE
- Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné, rozmícháme v něm lžičku cukru. Nadrobíme do něj droždí a necháme v teple vzejít kvásek.
- Máslo rozehřejeme, nesmí být horké!
- Do mísy vsypeme mouku, zbylý cukr, nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, doprostřed vlijeme vzešlý kvásek, máslo, přidáme žloutky a rum. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na kraje mísy.
- Přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout. V polovině kynutí můžete těsto srazit vařečkou, kynutí tím podpoříte.
- V hrnci, nejlépe nízkém litinovém, rozehřejeme olej.
- Z vykynutého těsta uždibujeme kousky a mezi dlaněmi vytváříme kuličky o pr. asi 3 cm. Opatrně vkládáme do rozehřátého oleje, pozor, koblížky znásobí svůj objem! Myslete na to z prostorových kapacit hrnce.
- Koblížky při smažení obracíme, až jsou z obou stran hotové dozlatova – trvá to asi 5 minut. Působením tepla budou mít tendenci se samy otáčet.
- Necháme chvilku vychladit a pomocí plničky do každé vstříkneme marmeládu. Nakonec poprášíme moučkovým cukrem.
POZNÁMKY K RECEPTU
Mini koblížky: tipy a rady
- Litinový hrnec, ve kterém jsem koblížky smažila, má průměr 24 cm, a krásně se vejde na plotýnku na mém sporáku.
- Olej používám řepkový, mám s ním dobré zkušenosti, nepřepaluje se, má poměrně vysoký kouřový bod.
- Recept je inspirovaný webem Apetitonline.cz – Nejlepší koblihy.
Jak naplnit koblížky?
Pamatuji, jak dělali koblihy naši: vyváleli z kynutého těsta placku, skleničkou vykrajovali tvary, doprostřed kolečka dali kopeček marmelády, druhým kolečkem těsta přiklopili. Spojili okraje a pod skleničkou „pobouchali“ koblížek tak, aby získal kulatý tvar. Poté koblihy smažili z jedné i druhé strany.
Tahle metoda je poměrně pracná, a tak jsem se rozhodla naplnit koblížky až po usmažení. K tomuto účelu jsou fajn PLNIČKY A STŘÍKAČKY (plastové, kovové), na které se nasadí tenká špička.
Špičkou propíchnu koblížek na nějakém pěkném místě (nemaskuji vpich dole nebo v boku). Po naplnění je na koblížku vidět místo vpichu a čepičkou marmelády – vypadá to moc hezky.
Marmeládu použijte středně tuhou, domácí je ideál. Dobré je, pokud nejsou v marmeládě kousky ovoce, mohly by ucpat špičku.
Co dál? No přeci naladit se na koblížky a vybrat si nějaký parádní LITINOVÝ HRNEC v našem e-shopu!