Litinový hrnec, perfektní volba do vaší kuchyně
Když dojde na nádobí, každý má v kuchyni svůj oblíbený kousek, na který nedá dopustit. Hrnec, do kterého se tak akorát vejdou čtyři porce špaget, brambory pro rodinu k nedělnímu obědu, nebo se v něm v pohodě uvaří polévka.
Existuje však jeden hrnec, který je naprosto univerzální. Dá se v něm připravit cokoliv, je také skvělý na dušení či pomalé vaření, a dokonce je možné vložit jej do trouby a péct v něm nebo zapékat. A o jakém zázraku je to řeč? O litinovém hrnci!
Litinový hrnec – nejlepší investice
- Litinové hrnce jsou těžké a bytelné, perfektně drží teplo a rovnoměrně jej sálají. Litina je ryze přírodní materiál, železo obohacené uhlíkem. Jak název napovídá, litinové nádobí se vylévá do forem, nevyrábí se obvyklým ohýbáním plechů.
- Litina je zde odpradávna, vařily v ní už naše prabáby, jedná se o nezávadný materiál určený pro zdravou přípravu pokrmů i v dnešních moderních domácnostech.
- Ačkoliv je třeba při pořízení litinového hrnce počítat s vyšší investicí, vydrží vám při správné péči a používání po celý život.
V našem e-shopu prodáváme litinové hrnce ze smaltované litiny, kulaté hrnce najdete TADY, oválné hrnce zase TADY.
Litina na výrobu nádobí
V podstatě existují dva druhy litinových hrnců: hrnce ze surové litiny a hrnce smaltované. Zatímco surová litina se používá spíše na výrobu pánví, u hrnců se nejčastěji setkáte s litinou smaltovanou.
Uvnitř hrnce bývá tmavý nebo světlý smalt, zvenčí to mohou být vrstvy dvě až tři. V průběhu smaltování se litina vypaluje v peci, aby smalt hezky přilnul ke kovovému základu.
Vnější vrstva smaltu na litinovém hrnci bývá barevná, proto si do kuchyně můžete pořídit litinový hrnec v krásných trendy barvách.
Litinové hrnce mají silné stěny a dno, velké typy klidně až půl centimetru. Díky tomu jsou hrnce opravdu masivní a postarají se o to, že pokrm se připraví rovnoměrně a v kratším čase než u běžných tenkostěnných hrnců, a vy tak šetříte energii.
Na jaké typy sporáků je vhodný litinový hrnec?
V současné době, kdy jsou oblíbené indukční desky, často hospodyňky řeší, zda hrnce, které si pořizují, jsou vhodné na indukci. Indukce totiž vyžaduje, aby nádobí bylo elektromagnetické, tedy vyrobené z vodivého materiálu.
Dobrá zpráva a plusové body pro litinový hrnec: tyhle parádní kousky jsou dokonalé vodivé, na indukci jako dělané, jedná se patrně o nejvhodnější materiál pro indukční varnou desku! Samozřejmě litinu použijete i na sklokeramiku, elektrickou plotýnku nebo plynový sporák.
Jak litinový hrnec čistit?
Litinové hrnce vyžadují při čištění odlišný přístup, než je v mnoha domácnostech obvyklé.
Litinové hrnce totiž nepatří do myčky, ale myjí se v ruce, hezky pod tekoucí vodou. Surová litina do myčky nepatří v žádném případě! (rezaví a ztrácí tzv. seasoning). Smaltovaná litina je krásná, často jsou hrnce vyvedené v zářivých barvách, mytím v myčce však barvy blednou.
Pokud jste již investovali do litinového hrnce ze smaltované litiny, věnujte víc času jeho údržbě a oplachujte ho ve dřezu, byla by škoda, kdyby ztratil na lesku.
Pečení v troubě
Litinové hrnce se vyrábějí bez dřevěných nebo plastových doplňků, proto se dají použít pro pečení v troubě.
Maximální teplota trouby pro hrnec ze smaltované litiny je 260 °C.
Věděli jste, že v litinovém hrnci upečete báječný chleba?
Oválný hrnec z litiny s poklicí lze s úspěchem použít jako pekáč na pečení kuřete nebo sváteční husy.
Nevýhody litinových hrnců
Litinové hrnce jsou v kuchyni požehnáním: jsou univerzální, krásné, dobře vypadají při servírování na prostřeném stole. Jako jejich případná nevýhoda se dá považovat náročnější údržba (mytí v ruce).
Dále je nutné poznamenat, že jsou těžké. Litina je masivní ze své podstaty, proto u litinových hrnců počítejte s tím, že je třeba s nimi manipulovat oběma rukama. Pokaždé, když chcete hrnec na varné desce posunout, nadzvedněte jej, neposouvejte jej po povrchu, mohl by desku poškrábat.