Naše top recepty

Králík na víně dušený v litinovém hrnci

králík dušený na víně

Králíka nemusíte dělat klasicky na smetaně nebo péct na česneku, nebojte se objevit nové chutě. Nedávno jsem narazila na recept, kde se králík dusí s bylinkami na bílém víně. O recept se s vámi ráda podělím.

Litinové hrnce vhodné pro tento recept:

Pro dušená masa, která nejprve vyžadují orestování na rozpáleném oleji, jsou ideální LITINOVÉ HRNCE. Opravdu, nenajdete lepší a univerzálnější kus nádobí, než je hrnec s poklicí, oboje z masivní litiny. S takovým hrncem můžete králíka buď dusit na sporáku, nebo jej šoupnout do trouby a vůbec se o něj nestarat. Litina perfektně a rovnoměrně vede teplo, hrnec po uplynutí potřebné doby sundáte ze sporáku nebo vytáhnete z trouby a můžete se těšit na božský pokrm, šťavnatý a plný chuti.

Litinové hrnce jsou obvykle smaltované (ze surové litiny s víceméně vyrábějí pouze pánve), takže čištění a údržba je snadná, navíc smaltovaný hrnec se parádně vyjímá až už na sporáku, nebo na prostřeném stole. A že litinový hrnec při správné péči vydrží dlouhá léta, asi není třeba opakovat.

Zpátky však ke králíkovi. Rozpalte litinu, jde se vařit!

Králík dušený na víně

Připravený v litinovém hrnci, lahodný a šťavnatý.
Příprava20 minutes
Čas vaření40 minutes
Porce: 4
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

  • 1 ks králík o hmotnosti cca 1,2 kg
  • sádlo na smažení (nebo olivový olej, nikoliv však panenský)
  • 1 ks cibule větší
  • 1 ks chilli paprička červená
  • 200 g černé olivy bez pecky
  • 2 snítky tymián
  • 2 snítky rozmarýn
  • 150 ml bílé víno suché
  • 100 ml voda
  • 2 lžíce vinný ocet
  • štáva z 1 citronu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

INSTRUKCE

  • Naporcujeme králíka: do receptu potřebujeme přední a zadní běhy a prsa. Hřbet, vnitřnosti a případně hlavu dejte stranou a uvařte z nich třeba králičí polévku.
  • V litinovém hrnci řádně rozpálíme sádlo, vložíme posolené porce králíka a opékáme dozlatova. S masem nehýbejte, až bude opečené, odlepí se ode dna samo.
  • Mezitím oloupeme cibuli, nakrájíme ji na tenké plátky nebo půlměsíčky. Odstraníme semínka z chilli papričky a nakrájíme ji na plátky.
  • Je-li maso z jedné strany opečené, otočte jej. Do hrnce přisypeme cibuli a chilli papričku, olivy, tymián, rozmarýn.
  • Jakmile maso zezlátne i z druhé strany, přilijeme víno, ocet, citronovou šťávu a vodu.
  • Hrnec přiklopíme pokličkou, stáhneme teplotu plotýnky a necháme dusit, než maso změkne – asi 30 minut.
  • Poté poklici odstraníme, můžeme případně zvýšit teplotu, a necháme omáčku vyvařit (zredukovat), až zhoustne.
  • Nakonec posypeme pepřem čerstvě namletým z mlýnku a podáváme, například se šťouchanými brambory.

POZNÁMKY K RECEPTU

Porce pro 4 jedlíky.
Osmahnuté porce králíka před zalitím vínem, LITINOVÝ HRNEC modrý nízký, pr. 24 cm

Králík na víně: tipy a rady

  • V receptu se uvádí, že packy králíka by se měly ještě rozkrojit na 2-3 díly. Porcování králíka je však pro pokročilejší kuchaře, pokud si s tím nevíte rady, klidně nechte stehna a přední packy celé. Důležité je, aby se vám vše vešlo do hrnce.
  • Pro recept jsem použila NÍZKÝ LITINOVÝ HRNEC, kulatý, o pr. 24 cm. Je to nejnutnější minimum, dobře si dovedu představit hrnec o pr. 28 cm, standardně vysoký.
  • Pokud nemáte po ruce sedmičku bílého vína nebo je vám líto ji rozdělávat, kupte si v obchodě malou lahev. Víno se dá koupit i v malém balení, třeba kolem 2 dcl.
  • Letos jsem se konečně dostala k tomu, že si doma pěstuji bylinky sama. Stačí k tomu hrnec petrželák, v jednotlivých kapsách mám zasazený právě tymián nebo rozmarýn. Funguje to skvěle i v případě, že nemáte vlastní zahrádku. Máte tak zaručený trvalý přístup k čerstvým bylinkám.
  • Recept na králíka na víně je od italského kuchaře Riccarda Lucque, který ve spolupráci se Zdeňkem Pohlreichem vydal Italskou kuchařku – koupit můžete zde ONLINE, nebo ji najdete na pultech knihkupectví.

Kulaté hrnce ze smaltované litiny v e-shopu:

LAVA METAL Litinový hrnec kulatý 28cm – šedá majolika

4 208 
Kvalitní litinový hrnec by měl být základem každé dobře vybavené kuchyně. Tento model z prémiové edice Majolika grey Vám nabídne kromě úžasné nadčasové šedé barvy také dokonale univerzální velikost; průměr 28 cm, s výškou 13,5 cm a objemem 6,7 l. Má masivní litinovou pokličku s robustním nerezovým úchytem a vysoce odolné smaltování. Hrnec se tak stane ozdobou Vaší kuchyně. Litina samotná nabízí velmi vysokou tepelnou vodivost, což v kombinaci se značnou silou materiálu zaručuje vysokou efektivitu při vaření. Důmyslná konstrukce hrnce a víka vytváří ideální podmínky pro pomalé vaření, je perfektní pro dušení, opékání, pečení a smažení. Hrnec se rychle a rovnoměrně rozehřívá, zároveň však pomalu chladne. To umožňuje dovařovat pokrmy na vypnutém sporáku. Další velmi podstatnou výhodou litinového nádobí je použití na všech typů ohřevných ploch včetně indukce a trouby. Mytí v myčce výrobce nedoporučuje – může snížit jas barev.

Litinový hrnec černý 18 cm kulatý

2 168 
Nádherný kulatý hrnec ze smaltované litiny, s barevně sladěnou pokličkou, černý lesklý smalt. Průměr hrnce 18 cm pro 2 porce pokrmů, úchvatný také pro servírování přímo na prostřeném stole. Pro všechny druhy ohřevů, včetně indukce. Masivní litina se 3 vrstvami smaltu, 2x vypálená v peci. Elegance od značky LAVA.

Litinový hrnec zelený 24 cm kulatý

2 723 
Nádherný hrnec ze smaltované litiny, s barevně sladěnou pokličkou, zelený lesklý smalt. Průměr hrnce 24 cm pro 2-3 porce pokrmů, úchvatný také pro servírování přímo na prostřeném stole. Pro všechny druhy ohřevů, včetně indukce. Masivní litina se 3 vrstvami smaltu, 2x vypálená v peci. Elegance od značky LAVA.

Litinový hrnec zelený nízký 24 cm kulatý

2 663 
Nádherný hrnec ze smaltované litiny, s barevně sladěnou pokličkou, zelený lesklý smalt. Nízké provedení, průměr hrnce 24 cm pro 6 porcí pokrmů, úchvatný také pro servírování přímo na prostřeném stole. Pro všechny druhy ohřevů, včetně indukce. Masivní litina se 3 vrstvami smaltu, 2x vypálená v peci. Elegance od značky LAVA.
author-avatar

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:





The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.