Naše top recepty

Jehněčí jazyk pečený v troubě s křupavými brambory

Jehněčí jazyk pečený v troubě s křupavými brambory

Hledáte recept, který ohromí vaši rodinu nebo hosty? Jehněčí jazyk pečený v troubě je delikatesa, která bude v kombinaci s křupavými pečenými brambory špičkou každého svátečního oběda. Litinová pánev navíc pomůže masu vytvořit jedinečnou kůrčičku a zajistí dokonalé propečení.

Proč právě litinová pánev?

Litinové nádobí je ideální pro pomalé pečení a dušení. Když potřebujeme, aby se teplo rovnoměrné rozložilo a přitom maso zůstalo šťavnaté. Pokud ještě nemáte litinovou pánev ve své kuchyni, je čas to napravit. Podívejte se na náš sortiment litinových pánví a pekáčů.


Ingredience na 4 porce

Na pečený jehněčí jazyk:

  • 5 jehněčích jazyků
  • 2 lžíce másla nebo sádla
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 250 ml vývaru
  • 130 ml červeného vína
  • Bobkový list, nové koření, tymián
  • Sůl a pepř

Na pečené brambory:

  • 750 g brambor
  • Olivový olej nebo sádlo
  • Čerstvý rozmarýn
  • Hrubá sůl

Postup

1. Předvaření jazyků

Jehněčí jazyky nejprve omyjeme a vložíme do studené vody s bobkovým listem, novým kořením a solí. Vaříme cca 1–1,5 hodiny doměkka. Poté zchladíme a stáhneme kůži.

2. Základ omáčky

Na litinové pánvi zpěníme máslo, přidáme cibuli, česnek a mrkev. Restujeme do změknutí. Vmícháme rajčatový protlak a krátce orestujeme. Přidáme červené víno, vývar, osolíme, opepříme a přidáme bylinky.

3. Pečení v troubě

Do litinové pánve přidáme jehněčí jazyky, přiklopíme (nebo zakryjeme alobalem) a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 45 minut. Na závěr odkryjeme a dopečeme cca 10–15 minut, aby se nám na povrchu vytvořila krásná kůrčička.

4. Pečené brambory

Brambory nakrájíme na větší kousky. Aby se rychleji a lépe propekly, nejdřív je 5–10 minut předvaříme. Nechceme je mít úplně měkké! Poté je scedíme a promícháme s olejem/sádlem, solí a rozmarýnem. Pečeme na plechu nebo v litinové pánvi do zlatova. K tomu bude stačit cca 30–40 minut na 200 °C. 

 


Tip pro servírování

Podávejte v litinových pánvích přímo na stůl, ozdobené čerstvým rozmarýnem nebo koprem. Ideální jako víkendový oběd nebo slavnostní večeře.

Lava Metal litinová pánev 28 cm s výlevkou

SKLADEM DETAIL 🛒

Lava Metal litinový pekáč 21×33 cm

SKLADEM DETAIL 🛒

Lava Metal litinová plotýnka 26×26 cm

SKLADEM DETAIL 🛒

author-avatar

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.