Naše top recepty

Jehněčí jazyk pečený v troubě s křupavými brambory

Jehněčí jazyk pečený v troubě s křupavými brambory

Hledáte recept, který ohromí vaši rodinu nebo hosty? Jehněčí jazyk pečený v troubě je delikatesa, která bude v kombinaci s křupavými pečenými brambory špičkou každého svátečního oběda. Litinová pánev navíc pomůže masu vytvořit jedinečnou kůrčičku a zajistí dokonalé propečení.

 

Proč právě litinová pánev?

Litinové nádobí je ideální pro pomalé pečení a dušení. Když potřebujeme, aby se teplo rovnoměrné rozložilo a přitom maso zůstalo šťavnaté. Pokud ještě nemáte litinovou pánev ve své kuchyni, je čas to napravit. Podívejte se na náš sortiment litinových pánví a pekáčů.

 


 

Jehněčí jazyk pečený v troubě s křupavými brambory

Šťavnatý jehněčí jazyk nejdřív zjemníme pomalým předvařením a pak ho necháme zezlátnout v troubě s bylinkami. Podává se s křupavými pečenými bramborami a česnekem – jednoduché, poctivé a plné chuti.
Příprava20 minutes
Čas vaření1 hour 25 minutes
Celkem1 hour 45 minutes
Course: Oběd, Večeře
Porce: 4 porce
Calories: 560kcal
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

Na pečený jehněčí jazyk:

  • 5 jehněčích jazyků
  • 2 lžíce másla nebo sádla
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 250 ml vývaru
  • 130 ml červeného vína
  • bobkový list, nové koření, tymián
  • sůl a pepř

Na pečené brambory:

  • 750 g brambor
  • olivový olej nebo sádlo
  • čerstvý rozmarýn
  • hrubá sůl

INSTRUKCE

Předvaření jazyků

  • Jehněčí jazyky nejprve omyjeme a vložíme do studené vody s bobkovým listem, novým kořením a solí. Vaříme cca 1–1,5 hodiny doměkka. Poté zchladíme a stáhneme kůži.

Základ omáčky

  • Na litinové pánvi zpěníme máslo, přidáme cibuli, česnek a mrkev. Restujeme do změknutí. Vmícháme rajčatový protlak a krátce orestujeme. Přidáme červené víno, vývar, osolíme, opepříme a přidáme bylinky.

Pečení v troubě

  • Do litinové pánve přidáme jehněčí jazyky, přiklopíme (nebo zakryjeme alobalem) a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 45 minut. Na závěr odkryjeme a dopečeme cca 10–15 minut, aby se nám na povrchu vytvořila krásná kůrčička.

Pečené brambory

  • Brambory nakrájíme na větší kousky. Aby se rychleji a lépe propekly, nejdřív je 5–10 minut předvaříme. Nechceme je mít úplně měkké! Poté je scedíme a promícháme s olejem/sádlem, solí a rozmarýnem. Pečeme na plechu nebo v litinové pánvi do zlatova. K tomu bude stačit cca 30–40 minut na 200 °C.

POZNÁMKY K RECEPTU

Tip: Část „předvaření“ můžete udělat den předem; druhý den jen dopečete a podáváte.
Tip pro servírování
Podávejte v litinových pánvích přímo na stůl, ozdobené čerstvým rozmarýnem nebo koprem. Ideální jako víkendový oběd nebo slavnostní večeře.

Výživová tabulka

ŽivinaMnožství (na 1 porci)
Kalorie≈ 560 kcal
Bílkoviny32 g
Tuky celkem28 g
– z toho nasycené9 g
Sacharidy45 g
– z toho cukry3 g
Vláknina6 g
Sodík900 mg

LAVA METAL Litinová mini pánev 12cm s dřevěným podstavcem

1 368 
  • Litinová pánev o průměru 12 cm
  • Délka s úchytem 25,3 cm, výška 4,3 cm
  • Tloušťka materiálu - dno 4mm, hrany 4mm
  • Rovnoměrně se prohřívá až k samému okraji a dlouho udržuje teplo
  • Díky schopnosti udržet teplo se jídla dají dovařovat při nízké teplotě, což přináší úsporu energie
  • Je stabilní a dá se používat na všechny typy sporáků i ploten, včetně indukce
  • Má nepřilnavý povrch a rychle reaguje na změny teplot - nepřipaluje se
  • Dá se využít i k zapékání v troubě
  • Jednoduché ruční mytí
  • Černá barva

LAVA METAL Litinová miska 14 cm

872 
Litinová miska o průměru 14 cm se stane všestranným pomocníkem ve Vaší kuchyni. Je ideální pro přípravu jedné porce pokrmu. Litinové misky patří k nádobí, které můžete použít na mnoho způsobů. Lze je používat na všechny typy sporáků i ploten, včetně indukce, ale také na grilech a otevřeném ohni. Samozřejmostí je také možnost zapékání v troubě. Nádobí z litiny ocení zejména kuchaři a kuchařky, kteří milují pomalé vaření. Litina patří k materiálům, které úžasně vedou teplo, sice se pomaleji zahřívá, ale zahřívá se rovnoměrně a po celé ploše. Díky tomu, že litina teplo akumuluje, můžete z misky v klidu servírovat – jídlo nebude rychle studené.

LAVA METAL Litinový hrnec kulatý 28 cm – zelený

3 546 
  • Hrnec s pokličkou, průměr 28 cm, výška 12,5 cm
  • Délka hrnce s úchyty 36 cm, výška s poklicí 18 cm
  • Tloušťka materiálu - dno 5mm, hrany 4 mm
  • Rovnoměrně se prohřívá až k samému okraji a dlouho udržuje teplo
  • Díky schopnosti udržet teplo se jídla dají dovařovat při nízké teplotě, což přináší úsporu energie
  • Je stabilní a dá se používat na všechny typy sporáků i ploten, včetně indukce
  • Má nepřilnavý povrch a rychle reaguje na změny teplot - nepřipaluje se
  • Dá se využít i k zapékání v troubě
  • Jednoduché ruční mytí, mytí v myčce se nedoporučuje z důvodu zhoršení jasu barev
  • Krásné barevné provedení

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept: