Jehněčí jazyk pečený v troubě s křupavými brambory

Hledáte recept, který ohromí vaši rodinu nebo hosty? Jehněčí jazyk pečený v troubě je delikatesa, která bude v kombinaci s křupavými pečenými brambory špičkou každého svátečního oběda. Litinová pánev navíc pomůže masu vytvořit jedinečnou kůrčičku a zajistí dokonalé propečení.
Proč právě litinová pánev?
Litinové nádobí je ideální pro pomalé pečení a dušení. Když potřebujeme, aby se teplo rovnoměrné rozložilo a přitom maso zůstalo šťavnaté. Pokud ještě nemáte litinovou pánev ve své kuchyni, je čas to napravit. Podívejte se na náš sortiment litinových pánví a pekáčů.
Jehněčí jazyk pečený v troubě s křupavými brambory
INGREDIENCE
Na pečený jehněčí jazyk:
- 5 jehněčích jazyků
- 2 lžíce másla nebo sádla
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 250 ml vývaru
- 130 ml červeného vína
- bobkový list, nové koření, tymián
- sůl a pepř
Na pečené brambory:
- 750 g brambor
- olivový olej nebo sádlo
- čerstvý rozmarýn
- hrubá sůl
INSTRUKCE
Předvaření jazyků
- Jehněčí jazyky nejprve omyjeme a vložíme do studené vody s bobkovým listem, novým kořením a solí. Vaříme cca 1–1,5 hodiny doměkka. Poté zchladíme a stáhneme kůži.
Základ omáčky
- Na litinové pánvi zpěníme máslo, přidáme cibuli, česnek a mrkev. Restujeme do změknutí. Vmícháme rajčatový protlak a krátce orestujeme. Přidáme červené víno, vývar, osolíme, opepříme a přidáme bylinky.
Pečení v troubě
- Do litinové pánve přidáme jehněčí jazyky, přiklopíme (nebo zakryjeme alobalem) a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 45 minut. Na závěr odkryjeme a dopečeme cca 10–15 minut, aby se nám na povrchu vytvořila krásná kůrčička.
Pečené brambory
- Brambory nakrájíme na větší kousky. Aby se rychleji a lépe propekly, nejdřív je 5–10 minut předvaříme. Nechceme je mít úplně měkké! Poté je scedíme a promícháme s olejem/sádlem, solí a rozmarýnem. Pečeme na plechu nebo v litinové pánvi do zlatova. K tomu bude stačit cca 30–40 minut na 200 °C.
POZNÁMKY K RECEPTU
Výživová tabulka
Živina | Množství (na 1 porci) |
---|---|
Kalorie | ≈ 560 kcal |
Bílkoviny | 32 g |
Tuky celkem | 28 g |
– z toho nasycené | 9 g |
Sacharidy | 45 g |
– z toho cukry | 3 g |
Vláknina | 6 g |
Sodík | 900 mg |
LAVA METAL Litinová mini pánev 12cm s dřevěným podstavcem
- Litinová pánev o průměru 12 cm
- Délka s úchytem 25,3 cm, výška 4,3 cm
- Tloušťka materiálu - dno 4mm, hrany 4mm
- Rovnoměrně se prohřívá až k samému okraji a dlouho udržuje teplo
- Díky schopnosti udržet teplo se jídla dají dovařovat při nízké teplotě, což přináší úsporu energie
- Je stabilní a dá se používat na všechny typy sporáků i ploten, včetně indukce
- Má nepřilnavý povrch a rychle reaguje na změny teplot - nepřipaluje se
- Dá se využít i k zapékání v troubě
- Jednoduché ruční mytí
- Černá barva
LAVA METAL Litinová miska 14 cm
LAVA METAL Litinový hrnec kulatý 28 cm – zelený
- Hrnec s pokličkou, průměr 28 cm, výška 12,5 cm
- Délka hrnce s úchyty 36 cm, výška s poklicí 18 cm
- Tloušťka materiálu - dno 5mm, hrany 4 mm
- Rovnoměrně se prohřívá až k samému okraji a dlouho udržuje teplo
- Díky schopnosti udržet teplo se jídla dají dovařovat při nízké teplotě, což přináší úsporu energie
- Je stabilní a dá se používat na všechny typy sporáků i ploten, včetně indukce
- Má nepřilnavý povrch a rychle reaguje na změny teplot - nepřipaluje se
- Dá se využít i k zapékání v troubě
- Jednoduché ruční mytí, mytí v myčce se nedoporučuje z důvodu zhoršení jasu barev
- Krásné barevné provedení