Go Back

Jehněčí jazyk pečený v troubě s křupavými brambory

Šťavnatý jehněčí jazyk nejdřív zjemníme pomalým předvařením a pak ho necháme zezlátnout v troubě s bylinkami. Podává se s křupavými pečenými bramborami a česnekem – jednoduché, poctivé a plné chuti.
Prep Time20 minutes
Cook Time1 hour 25 minutes
Total Time1 hour 45 minutes
Course: Oběd, Večeře
Servings: 4 porce
Calories: 560kcal
Author: Mlsná Anežka

Ingredients

Na pečený jehněčí jazyk:

  • 5 jehněčích jazyků
  • 2 lžíce másla nebo sádla
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 250 ml vývaru
  • 130 ml červeného vína
  • bobkový list, nové koření, tymián
  • sůl a pepř

Na pečené brambory:

  • 750 g brambor
  • olivový olej nebo sádlo
  • čerstvý rozmarýn
  • hrubá sůl

Instructions

Předvaření jazyků

  • Jehněčí jazyky nejprve omyjeme a vložíme do studené vody s bobkovým listem, novým kořením a solí. Vaříme cca 1–1,5 hodiny doměkka. Poté zchladíme a stáhneme kůži.

Základ omáčky

  • Na litinové pánvi zpěníme máslo, přidáme cibuli, česnek a mrkev. Restujeme do změknutí. Vmícháme rajčatový protlak a krátce orestujeme. Přidáme červené víno, vývar, osolíme, opepříme a přidáme bylinky.

Pečení v troubě

  • Do litinové pánve přidáme jehněčí jazyky, přiklopíme (nebo zakryjeme alobalem) a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 45 minut. Na závěr odkryjeme a dopečeme cca 10–15 minut, aby se nám na povrchu vytvořila krásná kůrčička.

Pečené brambory

  • Brambory nakrájíme na větší kousky. Aby se rychleji a lépe propekly, nejdřív je 5–10 minut předvaříme. Nechceme je mít úplně měkké! Poté je scedíme a promícháme s olejem/sádlem, solí a rozmarýnem. Pečeme na plechu nebo v litinové pánvi do zlatova. K tomu bude stačit cca 30–40 minut na 200 °C.

Notes

Tip: Část „předvaření“ můžete udělat den předem; druhý den jen dopečete a podáváte.
Tip pro servírování
Podávejte v litinových pánvích přímo na stůl, ozdobené čerstvým rozmarýnem nebo koprem. Ideální jako víkendový oběd nebo slavnostní večeře.