Jehněčí jazyk pečený v troubě s křupavými brambory
Šťavnatý jehněčí jazyk nejdřív zjemníme pomalým předvařením a pak ho necháme zezlátnout v troubě s bylinkami. Podává se s křupavými pečenými bramborami a česnekem – jednoduché, poctivé a plné chuti.
Prep Time20 minutes mins
Cook Time1 hour hr 25 minutes mins
Total Time1 hour hr 45 minutes mins
Servings: 4 porce
Calories: 560kcal
Author: Mlsná Anežka
Na pečený jehněčí jazyk:
- 5 jehněčích jazyků
- 2 lžíce másla nebo sádla
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 250 ml vývaru
- 130 ml červeného vína
- bobkový list, nové koření, tymián
- sůl a pepř
Na pečené brambory:
- 750 g brambor
- olivový olej nebo sádlo
- čerstvý rozmarýn
- hrubá sůl
Základ omáčky
Na litinové pánvi zpěníme máslo, přidáme cibuli, česnek a mrkev. Restujeme do změknutí. Vmícháme rajčatový protlak a krátce orestujeme. Přidáme červené víno, vývar, osolíme, opepříme a přidáme bylinky.
Pečení v troubě
Do litinové pánve přidáme jehněčí jazyky, přiklopíme (nebo zakryjeme alobalem) a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 45 minut. Na závěr odkryjeme a dopečeme cca 10–15 minut, aby se nám na povrchu vytvořila krásná kůrčička.
Pečené brambory
Brambory nakrájíme na větší kousky. Aby se rychleji a lépe propekly, nejdřív je 5–10 minut předvaříme. Nechceme je mít úplně měkké! Poté je scedíme a promícháme s olejem/sádlem, solí a rozmarýnem. Pečeme na plechu nebo v litinové pánvi do zlatova. K tomu bude stačit cca 30–40 minut na 200 °C.
Tip: Část „předvaření“ můžete udělat den předem; druhý den jen dopečete a podáváte.
Tip pro servírování
Podávejte v litinových pánvích přímo na stůl, ozdobené čerstvým rozmarýnem nebo koprem. Ideální jako víkendový oběd nebo slavnostní večeře.