Rady a tipy do kuchyně

Jaký olej je nejlepší na smažení?

olej na smažení masa na pánvi

Když dojde na LITINOVOU PÁNEV, jednou z jejích předností je, že se dá rozpálit na vysokou teplotu, aniž by se její povrch nějak poškodil, případně se z něj uvolňovaly látky, které právě neprospívají našemu zdraví.

Litinové pánve z našeho e-shopu:

Jsou recepty, které smažení při vysoké teplotě vyžadují. Například steaky nebo minutková masa si potřebují ze všech stran užít svoji chvilku na rozpálené pánvi, aby se povrch zatáhnul a šťáva z masa se uzavřela uvnitř.

Ovšem vysoké teploty při smažení vyžadují volbu správného oleje, který se nebude přepalovat. Každý z jedlých olejů se hodí k jiné tepelné úpravě. Abychom se lépe orientovali, udává se u každého oleje nebo tuku tzv. kouřový bod.

Co je kouřový bod?

Kouřový bod je teplota, při níž se olej začíná přepalovat. V okamžiku, kdy této teploty dosáhne, začne z něj stoupat kouř, který je nepříjemně cítit. V oleji se začnou vyskytovat škodliviny, proto by se olej přes tuto teplotu neměl dostat.

Určitě víte, že existují oleje vhodné pro studenou kuchyni a pak třeba ty, v nichž můžete bez obav smažit hranolky nebo kousky kuřete. Je to proto, že třeba oleje na salátové zálivky mají nízký kouřový bod (panenské, za studena lisované), kdežto fritovací rafinované oleje mají kouřový bod podstatně vyšší.

Níže uvádím tabulku nejběžnějších kuchyňských olejů a jejich kouřových bodů:

  • řepkový olej rafinovaný 205 °C
  • slunečnicový olej rafinovaný 220 °C
  • kokosový olej panenský 180 °C
  • olivový olej panenský 190 °C
  • máslo 120 – 150 °C
  • přepuštěné máslo ghí 250 °C
  • vepřové sádlo 190 °C

Uvedené kouřové body berte jako orientační. Vždy záleží na tom, zda a jakým způsobem byl jedlý olej rafinovaný, jak se skladuje (špatné skladování kouřový bod snižuje), zda se v něm smaží opakovaně (např. při fritování, vícenásobné použití oleje opět snižuje teplotu kouřového bodu oleje).

TIP: Zkuste také naše GRILOVACÍ PÁNVE, jsou vyrobené z masivní litiny, hodí se na jakýkoliv druh ohřevu, včetně indukce.

Co je rafinovaný olej?

Existují různé technologické metody získávání rostlinného oleje. Olej se lisuje z olejnatých semen za studena nebo za tepla, způsob lisu ovlivňuje výtěžnost a kvalitu výsledného oleje.

Rafinovaný olej je lisovaný za tepla. Olej se po vylisování v několika krocích čistí a chemicky upravuje, aby neobsahoval nežádoucí příměsi – tomuto procesu se říká rafinace.

Rafinovaný olej je čirý, téměř bez zápachu, chuťově neutrální. Najdeme v něm minimum vitamínů a minerálů. Výtěžnost je poměrně vysoká, proto jsou rafinované oleje levnější než lisované za studena.

Kouřový bod takového oleje závisí na způsobu a intenzitě rafinace. Oleje rafinované šetrnějšími metodami mají kouřový bod nižší, proto je zavádějící uvádět absolutní číslo (kouřový bod) například u slunečnicového oleje, který patří v kuchyni mezi nejpoužívanější.

Co je za studena lisovaný olej

Za studena lisované oleje obsahují velké množství cenných látek, především vitamínů a minerálních prvků. Uplatnění najdou ve studené kuchyni, případně při rychlém restování při nižších teplotách.

Oleje lisované za studena jsou zdravější, s typickým aroma a zabarvením, mají nízký kouřový bod. Jsou dražší než rafinované. Nehodí se ke smažení, protože vysoká teplota kvalitu oleje znehodnocuje. Jsou náchylnější na skladování.

Oleje lisované za studena se označují jako panenské (virgin). Jsou-li z prvního lisu, pak extra panenské (extra virgin).

Tradiční živočišné tuky

Nejenom rostlinné oleje lisované ze semen se používají v kuchyni pro smažení pokrmů. Renesanci zažívá vepřové sádlo, na kterém smažily generace našich předků, aniž by to mělo negativní dopad na jejich zdraví. Pokud chcete smažit zdravě, vepřovým sádlem nic nezkazíte. Sádlo má navíc vysoký kouřový bod a na pánvi se vám jen tak nepřepálí.

máslo

Při nižších teplotách můžete smažit na másle, podstatně víc vám dovolí máslo přepuštěné, kterému se moderně říká ghí (ghee). Přepuštěné máslo není žádný šarlatánský výmysl, ale opět ověřený způsob, jak prodloužit životnost klasického másla, a navíc získat zdravý tuk na smažení, který má vysoký kouřový bod.

Přepuštěné máslo vyráběly naše prababičky a úspěšně na něm smažily. Koupit jej můžete hotové (není to však levná záležitost), nebo si ghíčko vyrobte sami z čerstvého másla.

Na čem tedy smažit? Moje osobní zkušenosti a doporučení

Z rostlinných olejů používám na smažení ve vyšších teplotách olej řepkový.

Slunečnicový jen pro krátké restování, případně do studené kuchyně, pro přípravu domácí majonézy.

Olivový panenský dávám do salátových zálivek. Klasický olivový olej je poměrně teplotně stálý, pokud potřebuji na pánvi zprudka zatáhnout kus masa, naliji si trochu oliváče do dlaní a maso jím ze všech stran potřu. Pak už jen rozpálím pánev (nejlépe litinovou, která vysoké teploty snáší bez problémů), a maso potřené olivovým olejem na ní zprudka ze všech stran opeču.

Můj extra tip je vepřové sádlo. Je cenově dostupné, smaží se na něm velmi dobře, nepřepaluje se. Vepřové sádlo po letech zatracování navíc dostává čím dál víc zelenou ze strany osvícených výživařů, kteří jsou ve svém oboru uznávanými autoritami.

Hodně se poslední dobou mluví o kokosovém tuku, zdravá je však především jeho panenská, nerafinovaná verze.

Litinové pánve pro zdravé smažení v našem e-shopu:

Duo litinová pánev 20 cm – zelená

1 178 
Představivosti a kreativitě se meze nekladou. Tato robustní litinová pánev je rozdělená na dvě pole, díky kterým můžete zároveň připravovat fazole, vejce a nebo šunku a slaninu. Litinová pánev o průměru 20 cm je vyrobena z kvalitní litiny, která má opravdu dlouhou životnost, perfektně vede teplo, je odolná proti korozi, poškrábání a odštípnutí. Pánvičku můžete používat na všech typech grilů a vařičů včetně indukce, je vhodná i pro zapékání v troubě a stane se tak praktickým pomocníkem ve Vaší kuchyni. Díky skvělým tepelným vlastnostem litiny můžete pokrmy z pánve rovnou servírovat, jídlo udržíte dlouho teplé. Litinové nádobí je oblíbené mezi šéfkuchaři, protože skvěle drží teplo a je prakticky nerozbitné.

Litinová pánev 20 cm červená

1 043 
Robustní pánev ze smaltované litiny, průměr 20 cm, v nádherné červené barvě. Masivní litina se 3 vrstvami smaltu, 2x vypalovaná. Ze sporáku rovnou na stůl: neváhejte a připravený pokrm v pánvi rovnou podávejte, pánev je krásným doplňkem prostřeného stolu. Elegance od značky LAVA.

Litinový servírovací talíř/miska 16cm s dřevěným podstavcem

1 040 
Litinový talíř/miska 16cm Dřevěný podstavec pro snadnou manipulaci Tloušťka materiálu - dno 5mm, hrany 4mm Rovnoměrně se prohřívá až k samému okraji a dlouho udržuje teplo Díky schopnosti udržet teplo se jídla dají dovařovat při nízké teplotě, což přináší úsporu energie Je stabilní a dá se používat na všechny typy sporáků i ploten, včetně indukce Má nepřilnavý povrch a rychle reaguje na změny teplot - nepřipaluje se Dá se využít i k zapékání v troubě Jednoduché ruční mytí Černá barva

Litinová pánev 20cm – zelená

1 043 
Litinové pánve a hrnce patří k nádobí, které po staletí patří k těm nejpoužívanějším. A dědí se doslova z generace na generaci. Nádobí z litiny ocení zejména kuchaři a kuchařky, kteří milují pomalé vaření. Litina patří k materiálům, které úžasně vedou teplo, sice se pomaleji zahřívá, ale zahřívá se rovnoměrně a po celé ploše. Díky tomu, že litina teplo akumuluje, můžete z pánve v klidu servírovat – jídlo nebude rychle studené. Pánev lze používat na všechny typy sporáků i ploten, včetně indukce. Můžete ji...

Litinová grilovací pánev 30 cm "prohnutá"

1 277 
Vůně grilovaného masa nebo zeleniny ve vaší kuchyni? S touto grilovací pánví z masivní litiny žádný problém. Rovnoměrné vedení tepla pro dokonalé propečení přesně tak, jak to máte rádi. Typicky žebrované dno a výpustě na obou stranách pánve. Průměr 30 cm, černá litina, prohnutá, pro 4-6 porcí. Dokonalý funkční design od značky LAVA.

Grilovací litinová plotýnka 26×32 cm duo s dřevěným podstavcem

1 931 
Litinová grilovací plotýnka s rozměry 26x32 cm a výškou 4 cm je univerzální pomocník pro Vaše grilování, smažení i pečení. Lze použít venku na všechny typy grilů, ale i doma na sporáku nebo v troubě. Pracovní plocha plotýnky je rozdělena na část se žebrováním a hladkou plochu. Litina se rovnoměrně prohřívá až k samému okraji, dobře akumuluje teplo a zelenina i steaky se propečou přesně podle Vašich potřeb. Poté plotýnku jednoduše stáhněte z ohně a klidně i s jídlem servírujte na stůl na stylovém dřevěném...

Grilovací pánev litinová 20×20 cm červená

1 176 
Krásná, masivní litinová pánev 20x20 cm pro 1-2 porce božsky grilovaného steaku nebo zeleniny. Rovnoměrné vedení tepla pro propečení přesně tak, jak to máte rádi. Typicky žebrované dno, v červené barvě. Pro všechny druhy ohřevu včetně otevřeného ohně. Dokonalý funkční design od značky LAVA.

Litinová grilovací pánev 26×26 cm – modrá

2 129 
Steak propečený medium rare nebo well done? Na této grilovací pánvi žádný problém. Pánev z masivní litiny 26x26 cm v modré barvě. Typicky žebrované dno, výlevky na vypečenou šťávu. Pro 4 porce pokrmu. Bezchybný funkční design od značky LAVA.
author-avatar

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Komentáře k “Jaký olej je nejlepší na smažení?

  1. Verča napsal:

    Já používám na smažení slunečnicový olej lisovaný za studena, který si objednávám z https://www.fabioshop.cz/olej-na-peceni-a-vareni . Udělám si vždy velkou zásobu, abych nemusela objednávat každý měsíc. Chci vařit trochu zdravěji a díky tomuto oleji už nemám takové výčitky, když připravuji nějaké smažené jídlo.

    1. Grilovací pánev a kouř napsal:

      Zdravím a prosím o radu.
      Mám grilovací pánev Tescoma Premium. Kdykoliv na ní něco dělám, musí si sousedi myslet, že u nás hoří. Kouř, smrad a ještě druhý den je to doma cítit jak po požáru.
      Olej nedávám nebo jen minimnožství. A vždy řepkový. Sporák mám sklokeramiku. Mám zapnuto na max.
      Máte nápad, co dělám špatně?
      Dekuju moc

      1. Mlsná Anežka napsal:

        Musíte si pohlídat teplotu pánve, to, že je grilovací, neznamená automaticky rozpálit ji na plnou teplotu. Pakliže je pánev příliš horká, přepálí se na ní i olej s nejvyšším kouřovým bodem. Chce to zkoušet a co nejlépe poznat váš sporák & pánev, najít takovou teplotu, při které se maso začne grilovat (a nikoliv dusit ve vlastní šťávě). Jakmile se z pánve při rozpalování začne kouřit, už je pozdě. Nezapomeňte taky na digestoř, přeci jen grilování je primárně zábava na zahradu 🙂 Ať se daří.

  2. Robotovi napsal:

    Výborný promo komentář od „Verči“, akorát že je naprosto proti informacím v článku a také moc hloupý. Na za studena lisovaném oleji smažit je nejen hloupé ale i nezdravé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.