Naše top recepty

Jahodový koláč

Jahodový koláč

Sotva se objeví první letní slunečné dny, domů si už nosíme misky plné sladkých, zralých jahod. V takovou chvíli na nic nečekám a hned vytahuju mixér, mouku, máslo a vše ostatní potřebné a pouštím se do pečení. Tenhle koláč mám ráda nejen pro jeho chuť, ale taky pro jeho jednoduchost. K jeho přípravě není potřeba žádné složité vážení. Stačí vám obyčejný hrnek.

Pokud máte v lednici misku jahod, na nic nečekejte a pojďte si tento nadýchaný letní moučník připravit se mnou. Nečekejte na víkend nebo nějakou speciální příležitost. Upečte ho klidně hned – jen tak, pro radost k odpolední kávě.

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • cca 300–400 g čerstvých jahod (mohou být i mražené)

Postup:

  1. Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do husté pěny.
  2. Přidáme olej, mléko a postupně přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  3. Vzniklé těsto vlijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech (cca 30×20 cm).
  4. Navrch rovnoměrně rozložíme jahody – větší překrojíme napůl.
  5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 25–30 minut, dokud není povrch zlatavý.
  6. Necháme mírně vychladnout a před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem.

A pak už si stačí jen pochutnávat.

Místo jahod můžete samozřejmě použít i jiné ovoce, které máte právě k dispozici a s drobnými obměnami si tento koláč připravovat po celé léto podle toho, co vám právě bude zahrádka nabízet: rybíz, maliny nebo borůvky. Do těsta můžete přidat také citronovou kůru, ale není to nutné. Každopádně pak bude mít koláč svěžejší chuť a lehce vonět po citrónech.

A víte co? Koláč skvěle chutná i druhý den! Pokud tedy vůbec něco zbyde.

author-avatar

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.