Naše top recepty

Jahodový koláč

Jahodový koláč

Sotva se objeví první letní slunečné dny, domů si už nosíme misky plné sladkých, zralých jahod. V takovou chvíli na nic nečekám a hned vytahuju mixér, mouku, máslo a vše ostatní potřebné a pouštím se do pečení. Tenhle koláč mám ráda nejen pro jeho chuť, ale taky pro jeho jednoduchost. K jeho přípravě není potřeba žádné složité vážení. Stačí vám obyčejný hrnek.

 

Pokud máte v lednici misku jahod, na nic nečekejte a pojďte si tento nadýchaný letní moučník připravit se mnou. Nečekejte na víkend nebo nějakou speciální příležitost. Upečte ho klidně hned – jen tak, pro radost k odpolední kávě.

 

 

 

Jahodový koláč

Jednoduchý a nadýchaný koláč s čerstvými jahodami, který zvládne opravdu každý. Sladký, voňavý a dokonale letní moučník, který se hodí k odpolední kávě i jako dezert pro návštěvu.
Příprava10 minutes
Čas vaření35 minutes
Celkem45 minutes
Course: dezert
Porce: 12 porcí
Calories: 250kcal
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

  • 2 vejce
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • cca 300–400 g čerstvých jahod mohou být i mražené

INSTRUKCE

  • Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do husté pěny.
  • Přidáme olej, mléko a postupně přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  • Vzniklé těsto vlijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech (cca 30×20 cm).
  • Navrch rovnoměrně rozložíme jahody – větší překrojíme napůl.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 25–30 minut, dokud není povrch zlatavý.
  • Necháme mírně vychladnout a před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem.

 

A pak už si stačí jen pochutnávat.

Místo jahod můžete samozřejmě použít i jiné ovoce, které máte právě k dispozici a s drobnými obměnami si tento koláč připravovat po celé léto podle toho, co vám právě bude zahrádka nabízet: rybíz, maliny nebo borůvky. Do těsta můžete přidat také citronovou kůru, ale není to nutné. Každopádně pak bude mít koláč svěžejší chuť a lehce vonět po citrónech.

A víte co? Koláč skvěle chutná i druhý den! Pokud tedy vůbec něco zbyde.

 

 

ŽivinaMnožství (na 100 g)
Kalorie~ 245 kcal
Bílkoviny~ 4 g
Tuky celkem~ 7 g
– z toho nasycené~ 1,2 g
Sacharidy~ 38 g
– z toho cukry~ 22 g
Vláknina~ 1,5 g
Sůl~ 0,20 g

LAVA METAL Litinová forma kulatá 30 cm – červená

1 833 

Koláčová forma o průměru 30 cm, výšce 5,1 cm v červené barvě je vyrobená kvalitní litiny. Získáte v ní pomocníka pro upečení krásného koláče nebo i dortu, a to nejen sladkého, ale i slaného a můžete ji využít například i na zapečené těstoviny a brambory. Díky hladkému nepřilnavému povrchu uvnitř v ní nezůstávají žádné zbytky. Tato zapékací forma je ideální pro přípravu, podávání, ale i skladování pokrmů. Je odolná teplotám do + 260°C. Formu je tedy možné používat v troubě, je vhodná pro všechny typy vařičů, včetně indukce. Délka formy s úchyty je 37 cm. Mytí v myčce nedoporučujeme, po použití umyjte horkou mýdlovou vodou a otřete dosucha.

LAVA METAL Litinová forma kulatá 30 cm – modrá

1 871 

Koláčová forma o průměru 30 cm, výšce 5,1 cm v sytě modré barvě je vyrobená kvalitní litiny. Získáte v ní pomocníka pro upečení krásného koláče nebo i dortu, a to nejen sladkého, ale i slaného a můžete ji využít například i na zapečené těstoviny a brambory. Díky hladkému nepřilnavému povrchu uvnitř v ní nezůstávají žádné zbytky. Tato zapékací forma je ideální pro přípravu, podávání, ale i skladování pokrmů. Je odolná teplotám do + 260°C. Formu je tedy možné používat v troubě, je vhodná pro všechny typy vařičů, včetně indukce. Délka formy s úchyty je 37 cm. Mytí v myčce nedoporučujeme, po použití umyjte horkou mýdlovou vodou a otřete dosucha.

LAVA METAL Litinová forma kulatá 30 cm – zelená

1 833 

Koláčová forma o průměru 30 cm, výšce 5,1 cm v zelené barvě je vyrobená kvalitní litiny. Získáte v ní pomocníka pro upečení krásného koláče nebo i dortu, a to nejen sladkého, ale i slaného a můžete ji využít například i na zapečené těstoviny a brambory. Díky hladkému nepřilnavému povrchu uvnitř v ní nezůstávají žádné zbytky. Tato zapékací forma je ideální pro přípravu, podávání, ale i skladování pokrmů. Je odolná teplotám do + 260°C. Formu je tedy možné používat v troubě, je vhodná pro všechny typy vařičů, včetně indukce. Délka formy s úchyty je 37 cm. Mytí v myčce nedoporučujeme, po použití umyjte horkou mýdlovou vodou a otřete dosucha.

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept: