Jahodový koláč

Sotva se objeví první letní slunečné dny, domů si už nosíme misky plné sladkých, zralých jahod. V takovou chvíli na nic nečekám a hned vytahuju mixér, mouku, máslo a vše ostatní potřebné a pouštím se do pečení. Tenhle koláč mám ráda nejen pro jeho chuť, ale taky pro jeho jednoduchost. K jeho přípravě není potřeba žádné složité vážení. Stačí vám obyčejný hrnek.
Pokud máte v lednici misku jahod, na nic nečekejte a pojďte si tento nadýchaný letní moučník připravit se mnou. Nečekejte na víkend nebo nějakou speciální příležitost. Upečte ho klidně hned – jen tak, pro radost k odpolední kávě.
Jahodový koláč
INGREDIENCE
- 2 vejce
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- ½ hrnku rostlinného oleje
- 1 hrnek mléka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- cca 300–400 g čerstvých jahod mohou být i mražené
INSTRUKCE
- Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do husté pěny.
- Přidáme olej, mléko a postupně přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Vzniklé těsto vlijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech (cca 30×20 cm).
- Navrch rovnoměrně rozložíme jahody – větší překrojíme napůl.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 25–30 minut, dokud není povrch zlatavý.
- Necháme mírně vychladnout a před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem.
A pak už si stačí jen pochutnávat.
Místo jahod můžete samozřejmě použít i jiné ovoce, které máte právě k dispozici a s drobnými obměnami si tento koláč připravovat po celé léto podle toho, co vám právě bude zahrádka nabízet: rybíz, maliny nebo borůvky. Do těsta můžete přidat také citronovou kůru, ale není to nutné. Každopádně pak bude mít koláč svěžejší chuť a lehce vonět po citrónech.
A víte co? Koláč skvěle chutná i druhý den! Pokud tedy vůbec něco zbyde.
Živina | Množství (na 100 g) |
---|---|
Kalorie | ~ 245 kcal |
Bílkoviny | ~ 4 g |
Tuky celkem | ~ 7 g |
– z toho nasycené | ~ 1,2 g |
Sacharidy | ~ 38 g |
– z toho cukry | ~ 22 g |
Vláknina | ~ 1,5 g |
Sůl | ~ 0,20 g |
LAVA METAL Litinová forma kulatá 30 cm – červená
Koláčová forma o průměru 30 cm, výšce 5,1 cm v červené barvě je vyrobená kvalitní litiny. Získáte v ní pomocníka pro upečení krásného koláče nebo i dortu, a to nejen sladkého, ale i slaného a můžete ji využít například i na zapečené těstoviny a brambory. Díky hladkému nepřilnavému povrchu uvnitř v ní nezůstávají žádné zbytky. Tato zapékací forma je ideální pro přípravu, podávání, ale i skladování pokrmů. Je odolná teplotám do + 260°C. Formu je tedy možné používat v troubě, je vhodná pro všechny typy vařičů, včetně indukce. Délka formy s úchyty je 37 cm. Mytí v myčce nedoporučujeme, po použití umyjte horkou mýdlovou vodou a otřete dosucha.
LAVA METAL Litinová forma kulatá 30 cm – modrá
Koláčová forma o průměru 30 cm, výšce 5,1 cm v sytě modré barvě je vyrobená kvalitní litiny. Získáte v ní pomocníka pro upečení krásného koláče nebo i dortu, a to nejen sladkého, ale i slaného a můžete ji využít například i na zapečené těstoviny a brambory. Díky hladkému nepřilnavému povrchu uvnitř v ní nezůstávají žádné zbytky. Tato zapékací forma je ideální pro přípravu, podávání, ale i skladování pokrmů. Je odolná teplotám do + 260°C. Formu je tedy možné používat v troubě, je vhodná pro všechny typy vařičů, včetně indukce. Délka formy s úchyty je 37 cm. Mytí v myčce nedoporučujeme, po použití umyjte horkou mýdlovou vodou a otřete dosucha.
LAVA METAL Litinová forma kulatá 30 cm – zelená
Koláčová forma o průměru 30 cm, výšce 5,1 cm v zelené barvě je vyrobená kvalitní litiny. Získáte v ní pomocníka pro upečení krásného koláče nebo i dortu, a to nejen sladkého, ale i slaného a můžete ji využít například i na zapečené těstoviny a brambory. Díky hladkému nepřilnavému povrchu uvnitř v ní nezůstávají žádné zbytky. Tato zapékací forma je ideální pro přípravu, podávání, ale i skladování pokrmů. Je odolná teplotám do + 260°C. Formu je tedy možné používat v troubě, je vhodná pro všechny typy vařičů, včetně indukce. Délka formy s úchyty je 37 cm. Mytí v myčce nedoporučujeme, po použití umyjte horkou mýdlovou vodou a otřete dosucha.