Cukety jsou oblíbenou zeleninou, která je nenáročná na pěstování a tak ji v létě najdeme k dostání nejen v každém obchodě, ale také skoro na každé zahradě. Jsou vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů, jako jsou vitamín C, vitamín A, vitamín K, hořčík, draslík a vláknina. Obsahují malé množství kalorií a jsou perfektní součástí jídelníčku, pokud se snažíte udržovat nebo snižovat svou váhu.
Díky své všestrannosti se cukety dají připravovat na sto a jeden způsob. Například grilováním, pečením, vařením, smažením nebo je můžete konzumovat i v syrovém stavu třeba v salátech. Můžete si je vychutnat jako samostatné pokrmy (plněné cukety, cuketové polévky, smažené cukety) nebo jako přílohu. Při grilování jsou právě ony, skvělým doplňkem. Dají dokonce nastrouhat a použít jako náhradu za těstoviny pro snížení příjmu sacharidů. Kromě toho cukety obsahují antioxidanty, které mohou pomoci snížit záněty a podpořit celkové zdraví.
Při výběru cuket volte spíše ty střední velikosti, které ještě nemají uvnitř velké semínka. Ty můžete konzumovat celé, bez nutnosti nějakého vykrajování. Cukety by měly být pevné a hladké s neporušenou slupkou.
Grilované cuketové plátky
INGREDIENCE
- 2 – 3 kusy menších cuket
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1/4 lžičky mletého sušeného česneku
- lžička krájené čerstvé petrželky nebo bazalky
- 1 lžíce parmezánu (volitelné)
INSTRUKCE
- Nakrájíme cuketu – Ořízneme stonky a konce cuket. Nakrájíme ji podélně na proužky o tloušťce asi 0,5 cm. Rozložíme ji na plech. Posolíme a necháme chvíli pustit šťávu.
- Mezitím si připravíme směs koření. V misce si smícháme olej, pepř a česnek.
- Cukety, které nám mezitím pustily vodu jemně osušíme papírovým ubrouskem a pak z obou stran potřeme směsí koření a oleje.
- Gril nebo grilovací pánev rozehřejeme na střední teplotu mezi 160 až 180°C. Očištěný gril potřeme olivovým olejem, pokud budeme grilovat na přímém ohni, aby se nepřilepily.
- Cuketové proužky položíme pod úhlem 45 stupňů k roštům. Tím vytvoříme pěkný vzor propečení a zároveň u grilu budeme mít jistotu, že mám cuketa nepropadne skrz rošt. Důležité je plátky na gril opravdu přitlačit.
- Pečeme dokud se nevytvoří na plátcích typické zlato-hnědé linky, přibližně 5 – 7 minut. Pak otočíme a opečeme z druhé strany asi 3 až 5 minut.
- Po upečení posypte nasekanou petrželkou nebo bazalkou. Případně nastrouhaným parmezánem, který ji dodá lahodnou chuť.
Jak poznat správně upečenou cuketu?
Tenké plátky cuket jsou hotové raz – dva. Při grilování na ohni nebo rozpálené grilovací plotýnce budou stačit 3 minuty na každé straně, a to je opravdu rychlovka. Osobně peču cuketu tak, aby byla jen trochu křupavá, poté ji nechám ještě několik minut před podáváním odpočinout, aby “došla”. Měly by jít snadno probodnout vidličkou, ale nerozpadat se. Plátky by měly být lesklé a nevysušené.
Čím dochutit salát
Takto připravené cukety jsou lahůdkou, ale pokud hledáte způsob jak je grilované cukety povýšit na dokonalý pokrm, můžete je ještě doplnit o další suroviny. Nejčastěji pouze posypu hotové cukety nasekanou petrželkou nebo bazalkou. Když připravuji salát, tak ji posypu nastrouhaným parmazánem nebo podrobím fetou. Předem si můžete také nasucho opéct slunečnicová semínka nebo ořechy, které pak budou v salátu hezky křupat. Můžete si připravit i domácí dresink nebo je podávat s omáčkou, tzatziki, balzamikem nebo jinou omáčkou podle vlastní chuti.