Domácí jahodová marmeláda s citronem a mátou
Na trhu jsem koupila jahody na marmeládu, byly už unavenější, ale stále v dobré kondici, navíc za sympatickou cenu. V dřevěném košíku zbylo po očištění asi 1,5 kg jahod, šup s nimi do litinového hrnce! A za chvíli už můžete hotovou marmeládu nalévat do připravených sklenic.
Neměla jsem času nazbyt, k zavařování jsem použila želírovací cukr GELFIX (Dr. Oetker) na vyzrálé ovoce. Přidává se v poměru 1:3, tedy balíček 500 g cukru na 1500 g ovoce – v mém případě tip ťop přesně množství, co jsem potřebovala!
Litinový hrnec pro výrobu domácí marmelády nemá chybu. Berte největší, který vaše plotýnka zvládne. Dostatečná plocha zajistí rovnoměrné prohřátí marmelády a pohodlné míchání a mixování.
Litinové hrnce, vhodné na výrobu domácí marmelády
Jahodová marmeláda: tipy a rady
- Želírovací cukr se postará, aby jahody neplesnivěly a aby při chladnutí želírovaly (marmeláda ztuhla). Gelfix je velmi snadná cesta k vlastní domácí marmeládě, pokud jste začátečník, vřele připravené želírovací cukry doporučuji.
- Velký litinový hrnec se postará o rovnoměrné prohřátí jahodové směsi, pokud máte, vyberte největší, který pasuje na vaši plotýnku. Máte-li plotýnku s oválnou ohřevnou plochou, sáhnout můžete po oválném litinovém hrnci.
- Citron a máta se v marmeládě postarají o tajemnou přísadu, díky které získá jahodová marmeláda nový rozměr v chuti.
- Hezký postup na výrobu domácí jahodové marmeládu najdete také TADY.
TIP: Máte-li bohatou úrodu jahod, které budete zpracovávat, pořiďte si odstraňovač jahodových stopek od Tescomy. Šikovná vychytávka vám výrazně urychlí práci.
Letos jsem si pořídila petrželák a nasadila do něj bylinky, mimo jiné mátu. Máta je nezmar, pokud ji vysadíte na záhonek a necháte ji svému osudu, brzy vám zaplevelí celou zahradu. Petrželák mátě zabrání v přílišném rozmachu, přitom máte bylinku po ruce stále čerstvou. Stačí odstřihnout pár snítek, máta zase brzy doroste.
Kam dál? No přeci prohlédnout si naše LITINOVÉ HRNCE, v nichž připravíte domácí marmeládu jedna radost!