Go Back

Pečená kachní stehna s broskvemi a rýží

Pečená kachní stehna s broskvemi představují recept, který spojuje klasiku s originální ovocnou chutí. Díky litinovému pekáči bude maso dokonale šťavnaté, křehké a s krásně křupavou kůží. Rýže podtrhne chuť broskvové omáčky a vytvoří vyvážené jídlo vhodné pro rodinný oběd i slavnostní příležitost.
Prep Time15 minutes
Cook Time1 hour 30 minutes
Course: Hlavní chod,
Servings: 4 porce
Calories: 640kcal
Author: Mlsná Anežka

Ingredients

  • 4 kachní stehna
  • 6 zralých broskví (nebo broskve z kompotu ve vlastní šťávě)
  • 3 strožky česneku
  • 3-4 větvičky větvičky čerstvého tymiánu (lze nahradit sušeným)
  • 2 lžíce medu
  • 250 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 300 g dlouhozrnné rýže

Instructions

  • Příprava stehen. Stehna důkladně osušte, potřete solí a pepřem. Pro extra křupavou kůži je můžete krátce opéct na litinové pánvi kůží dolů, dokud nezezlátnou.
    Příprava kachních stehen
  • Broskvový základ. Broskve nakrájejte na větší kostky, vložte je do litinového pekáče, přidejte prolisovaný česnek, tymián a zalijte vývarem. Nakonec zakápněte medem.
    Nakrájejte broskve
  • Pečení. Na broskvový základ položte kachní stehna. Pekáč zakryjte a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Pečte asi 80 minut. Poté odkryjte, zvyšte teplotu na 190 °C a dopékejte dalších 15–20 minut, dokud není kůže krásně křupavá.
    Pečení kachních stehen
  • Příloha. Rýži uvařte zvlášť podle návodu. Její jemná chuť ideálně doplní bohaté a nasládlé tóny masa a broskví.
    Pečené kachní stehno s broskvemi a rýží

Notes

Tipy pro dokonalá kachní stehna

  • Odkrojte přebytečný tuk – kachní maso je tučnější, proto doporučujeme odstranit přebytečné kousky tuku, které by zbytečně zatížily jídlo.
  • Nebojte se bylinek – kromě tymiánu můžete vyzkoušet rozmarýn, šalvěj nebo majoránku, které zvýrazní chuť kachny.
  • Víno do základu – část vývaru můžete nahradit bílým vínem, které broskvovou omáčku příjemně zjemní.
  • Servírování v litině – pokud podáváte jídlo přímo v litinovém pekáči, maso vydrží déle teplé a na stole vypadá efektně.