Pečená kachní stehna s broskvemi a rýží
Pečená kachní stehna s broskvemi představují recept, který spojuje klasiku s originální ovocnou chutí. Díky litinovému pekáči bude maso dokonale šťavnaté, křehké a s krásně křupavou kůží. Rýže podtrhne chuť broskvové omáčky a vytvoří vyvážené jídlo vhodné pro rodinný oběd i slavnostní příležitost.
Prep Time15 minutes mins
Cook Time1 hour hr 30 minutes mins
Servings: 4 porce
Calories: 640kcal
Author: Mlsná Anežka
- 4 kachní stehna
- 6 zralých broskví (nebo broskve z kompotu ve vlastní šťávě)
- 3 strožky česneku
- 3-4 větvičky větvičky čerstvého tymiánu (lze nahradit sušeným)
- 2 lžíce medu
- 250 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- sůl, čerstvě mletý pepř
- 300 g dlouhozrnné rýže
Příprava stehen. Stehna důkladně osušte, potřete solí a pepřem. Pro extra křupavou kůži je můžete krátce opéct na litinové pánvi kůží dolů, dokud nezezlátnou.
Broskvový základ. Broskve nakrájejte na větší kostky, vložte je do litinového pekáče, přidejte prolisovaný česnek, tymián a zalijte vývarem. Nakonec zakápněte medem.
Pečení. Na broskvový základ položte kachní stehna. Pekáč zakryjte a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Pečte asi 80 minut. Poté odkryjte, zvyšte teplotu na 190 °C a dopékejte dalších 15–20 minut, dokud není kůže krásně křupavá.
Příloha. Rýži uvařte zvlášť podle návodu. Její jemná chuť ideálně doplní bohaté a nasládlé tóny masa a broskví.
Tipy pro dokonalá kachní stehna
-
Odkrojte přebytečný tuk – kachní maso je tučnější, proto doporučujeme odstranit přebytečné kousky tuku, které by zbytečně zatížily jídlo.
-
Nebojte se bylinek – kromě tymiánu můžete vyzkoušet rozmarýn, šalvěj nebo majoránku, které zvýrazní chuť kachny.
-
Víno do základu – část vývaru můžete nahradit bílým vínem, které broskvovou omáčku příjemně zjemní.
-
Servírování v litině – pokud podáváte jídlo přímo v litinovém pekáči, maso vydrží déle teplé a na stole vypadá efektně.