Pečená kachní stehna s broskvemi a rýží
Pečená kachní stehna s broskvemi představují recept, který spojuje klasiku s originální ovocnou chutí. Díky litinovému pekáči bude maso dokonale šťavnaté, křehké a s krásně křupavou kůží. Rýže podtrhne chuť broskvové omáčky a vytvoří vyvážené jídlo vhodné pro rodinný oběd i slavnostní příležitost.
Prep Time15 minutes mins
Cook Time1 hour hr 30 minutes mins
Servings: 4 porce
Calories: 640kcal
Author: Mlsná Anežka
- 4 kachní stehna
- 6 zralých broskví  (nebo broskve z kompotu ve vlastní šťávě)
- 3 strožky česneku
- 3-4 větvičky větvičky čerstvého tymiánu  (lze nahradit sušeným)
- 2 lžíce medu
- 250 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- sůl, čerstvě mletý pepř
- 300 g dlouhozrnné rýže
- Příprava stehen. Stehna důkladně osušte, potřete solí a pepřem. Pro extra křupavou kůži je můžete krátce opéct na litinové pánvi kůží dolů, dokud nezezlátnou. 
- Broskvový základ. Broskve nakrájejte na větší kostky, vložte je do litinového pekáče, přidejte prolisovaný česnek, tymián a zalijte vývarem. Nakonec zakápněte medem. 
- Pečení. Na broskvový základ položte kachní stehna. Pekáč zakryjte a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Pečte asi 80 minut. Poté odkryjte, zvyšte teplotu na 190 °C a dopékejte dalších 15–20 minut, dokud není kůže krásně křupavá. 
- Příloha. Rýži uvařte zvlášť podle návodu. Její jemná chuť ideálně doplní bohaté a nasládlé tóny masa a broskví. 
Tipy pro dokonalá kachní stehna
- 
Odkrojte přebytečný tuk – kachní maso je tučnější, proto doporučujeme odstranit přebytečné kousky tuku, které by zbytečně zatížily jídlo.
- 
Nebojte se bylinek – kromě tymiánu můžete vyzkoušet rozmarýn, šalvěj nebo majoránku, které zvýrazní chuť kachny.
- 
Víno do základu – část vývaru můžete nahradit bílým vínem, které broskvovou omáčku příjemně zjemní.
- 
Servírování v litině – pokud podáváte jídlo přímo v litinovém pekáči, maso vydrží déle teplé a na stole vypadá efektně.