Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Smaller
Normal
Larger
Print Recipe
Roláda z vepřové krkovice
V troubě pečená vepřová roláda z krkovice, dělaná v litinovém hrnci. S česnekem a cibulí.
Prep Time
20
minutes
mins
Cook Time
1
hour
hr
45
minutes
mins
Servings:
4
Author:
Mlsná Anežka
Ingredients
1
kg
vepřová krkovice
vcelku
3
ks
vejce
50
g
slanina
1
lžíce
dijonská hořčice
1
ks
palice česneku
2
ks
cibule
středně velká
1
lžička
mouka
pro low carb verzi mleté lněné semínko
1/2
lžička
sádlo
sůl
pepř
Instructions
Vepřovou krkovici nařízneme do 2/3 a rozevřeme jako knihu.
Plát rozklepeme paličkou na maso zhruba do tvaru obdélníku.
Z obou stran posolíme, z jedné strany potřeme dijonskou hořčicí.
Slaninu nakrájíme na plátky nebo na kostičky. Na pánvi rozehřejeme sádlo, osmažíme na něm slaninu. Rozklepneme vejce a osmažíme, mírně posolíme.
Osmažená vejce se slaninou natřeme na plát z krkovice.
Sbalíme na roládu a převážeme kuchyňským provázkem.
Roládu položíme spojem dolů do litinového hrnce, popepříme (nejlépe čerstvě mletým pepřem z mlýnku).
Cibuli oloupeme, nakrájíme na klínky. Palici česneku očistíme a rozřízneme.
Cibuli vhodíme do hrnce podél rolády, to samé obě poloviny palice česneku. Zalijeme vodou tak, aby byla vepřová roláda ponořená asi 2 cm.
Rozpálíme troubu na 170 °C.
Litinový hrnec s roládou přiklopíme a dáme péct na hodinu do trouby.
Po hodině odklopíme poklici a necháme dalších 30-45 minut péct, vždy zhruba po 10-15 minutách polijeme roládu výpekem.
Hrnec vyndáme z trouby, maso, cibuli a česnek přemístíme na talíř.
Vzniklý výpek redukujeme na plotýnce, až zbyde pouze tuk. Poté zasypeme lžičkou mouky, zalijeme asi 150 ml vody a povaříme 10 minut do zhoustnutí.
Do hrnce vrátíme maso, cibuli. Upečený česnek vymáčkneme (nebo necháme vcelku) a vrátíme také k masu. Krátce prohřejeme a můžeme podávat.
Notes
Porce pro 4, podáváme se šťouchanými bramborami.