Go Back

Roláda z vepřové krkovice

V troubě pečená vepřová roláda z krkovice, dělaná v litinovém hrnci. S česnekem a cibulí.
Prep Time20 minutes
Cook Time1 hour 45 minutes
Servings: 4
Author: Mlsná Anežka

Ingredients

  • 1 kg vepřová krkovice vcelku
  • 3 ks vejce
  • 50 g slanina
  • 1 lžíce dijonská hořčice
  • 1 ks palice česneku
  • 2 ks cibule středně velká
  • 1 lžička mouka pro low carb verzi mleté lněné semínko
  • 1/2 lžička sádlo
  • sůl
  • pepř

Instructions

  • Vepřovou krkovici nařízneme do 2/3 a rozevřeme jako knihu.
  • Plát rozklepeme paličkou na maso zhruba do tvaru obdélníku.
  • Z obou stran posolíme, z jedné strany potřeme dijonskou hořčicí.
  • Slaninu nakrájíme na plátky nebo na kostičky. Na pánvi rozehřejeme sádlo, osmažíme na něm slaninu. Rozklepneme vejce a osmažíme, mírně posolíme.
  • Osmažená vejce se slaninou natřeme na plát z krkovice.
  • Sbalíme na roládu a převážeme kuchyňským provázkem.
  • Roládu položíme spojem dolů do litinového hrnce, popepříme (nejlépe čerstvě mletým pepřem z mlýnku).
  • Cibuli oloupeme, nakrájíme na klínky. Palici česneku očistíme a rozřízneme.
  • Cibuli vhodíme do hrnce podél rolády, to samé obě poloviny palice česneku. Zalijeme vodou tak, aby byla vepřová roláda ponořená asi 2 cm.
  • Rozpálíme troubu na 170 °C.
  • Litinový hrnec s roládou přiklopíme a dáme péct na hodinu do trouby.
  • Po hodině odklopíme poklici a necháme dalších 30-45 minut péct, vždy zhruba po 10-15 minutách polijeme roládu výpekem.
  • Hrnec vyndáme z trouby, maso, cibuli a česnek přemístíme na talíř.
  • Vzniklý výpek redukujeme na plotýnce, až zbyde pouze tuk. Poté zasypeme lžičkou mouky, zalijeme asi 150 ml vody a povaříme 10 minut do zhoustnutí.
  • Do hrnce vrátíme maso, cibuli. Upečený česnek vymáčkneme (nebo necháme vcelku) a vrátíme také k masu. Krátce prohřejeme a můžeme podávat.

Notes

Porce pro 4, podáváme se šťouchanými bramborami.