Litá bublanina z kynutého těsta, pečená v litinovém pekáčku

lita-bublanina-kynuta

Kynuté těsto, to nemusí být jen koláč na plech nebo kynuté buchty. Z kynutého můžete udělat také litou bublaninu, a právě do té jsem se dnes pustila já. K ruce jsem si vzala můj oblíbený univerzální LITINOVÝ PEKÁČEK o rozměrech 20 x 30 cm, bublanina do něj je tak akorát z 30 dkg hladké mouky.

Litinové pekáčky vhodné k receptu:

Recept na litou bublaninu mám z Kuchařky naší vesnice, vydání z roku 1996. Je to fajnovní kuchařka s detailně popsanými recepty a postupy, dostala jsem ji od rodičů, když mě vypustili do dospěláckého světa. I přes množství současných food časopisů s krásnými fotkami s nepřebernými recepty se k téhle kuchařce ráda vracím pro základy kuchařské ze všech nejkuchařštější.

 

Litá bublanina z litinového pekáčku

 
Skvělá letní buchta: litá bublanina z kynutého těsta, dělaná v litinovém pekáčku.
 
Příprava 45minutes 
Čas vaření 45minutes 
Porce: 15 kousků

INGREDIENCE

  • 300 g mouka hladká
  • 500 ml mléko
  • 60 g cukr písek
  • 20 g máslo
  • 20 g droždí čerstvé polovina kostky
  • 1 ks vejce
  • 1 ks žloutek
  • špetka soli
  • kůra z 1/2 citronu ideálně bio
  • 200 g drobné ovoce maliny, borůvky, rybíz, třešně

 

INSTRUKCE

 

  • Mléko ohřejeme, až je vlažné (nikoliv horké).
  • Trochu odlijeme do RENDLÍKU, přidáme lžičku cukru, nadrobíme droždí.
  • Promícháme a necháme v teple vzejít kvásek.
  • Rozpustíme máslo, aby bylo vlahé, klidně použijte mikrovlnnou troubu.
  • Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, zbytek cukru, nastrouhanou kůru z citronu.
  • Přilijeme kvásek, zbývající mléko, rozpuštěné máslo, vejce se žloutkem.
  • Vše smícháme dohromady, ideálně ručně metličkou, případně elektrickým šlehačem na nízké otáčky.
  • Přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.
  • Troubu zapneme na 190 °C – elektrická, s horkovzduchem nastavíme teplotu asi o 15 °C méně.
  • Litinový pekáček vyložíme pečicím papírem.
  • V rozích papír úhlopříčně nastřihneme, aby se nekrabatil a hezky se do pekáčku poskládal.
  • Do vyloženého pekáče vlijeme kynuté těsto.
  • Poklademe ovocem a dáme péct zhruba na 40 minut, než povrch bublaniny zezlátne.
  • Bublaninu vyndáme z trouby, necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem, krájíme na řezy a podáváme.
 kynute-testo-bublanina
Kynuté těsto na litou bublaninu.
lita-bublanina
Kynutá bublanina v pekáčku.
 
lita-bublanina-kynute-testo
A jak krásně vypadá a voní po vytáhnutí z trouby.

Litá bublanina z kynutého těsta: tipy a rady

  • Místo hranatého pekáčku vyzkoušejte kulatou LITINOVOU KOLÁČOVOU FORMU. Vypadá božsky! Nemáte-li litinový pekáč nebo formu na koláč, vezměte, co doma máte – plechový pekáč nebo plech. Množství těsta přizpůsobte velikosti plechu.
  • Často se na koláče a bublaniny používá mražené ovoce. Není to jen v zimě, když není čerstvé, ale také na začátku léta, když potřebujete vyčistit mrazák od starých zásob a připravit se na novou sezónu. S mraženým ovocem a kynutým těstem pozor, kynuté těsto je živý organismus, kterému se dobře daří v mírném teple a vlhku. Pokud na litou bublaninu použijete mražené ovoce, pak jen drobné bobulovité, jako borůvky, rybíz, případně maliny. Velké kusy mraženého ovoce můžou kynuté těsto tzv. zabít.
  • Vršek lité bublaniny lze posypat drobenkou. Na velikost litinového pekáčku 20 x 30 cm připravíte posypku z 30 g másla, 40 g cukr písek a 50 g polohrubé mouky.
 

Kam dál? Přeci prohlédnout si všechny naše LITINOVÉ PEKÁČKY v e-shopu!