Rady a tipy do kuchyně

Jak vyčistit připálenou pánev?

Jak vyčistit připálenou pánev

Neštěstí nechodí jenom po horách, občas si odskočí k nám do kuchyně – to když jídlo necháme na rozpálené plotýnce o chvilku déle, než je potřeba. Šťáva z pokrmu se vyškvaří a jídlo se napeče na dno pánve.

Až pořádně vyvětráme a pořádně si zanadáváme, přijde na řadu otázka, jak pánev vyčistit. Dobrá zpráva je, že naprostá většina připálenin lze ze dna pánve odstranit.

Litinové pánve z našeho e-shopu:

Litinový wok 16 cm – modrý

965 
Elegantní pánev WOK se skleněnou poklicí pro přípravu lahodných asijských pokrmů a mnoha dalšího. Krásný, sytě modrý vzhled, lesklé smaltové litiny se bude ve vaší kuchyni vyjímat.

Duo litinová pánev 20 cm – zelená

1 178 
Představivosti a kreativitě se meze nekladou. Tato robustní litinová pánev je rozdělená na dvě pole, díky kterým můžete zároveň připravovat fazole, vejce a nebo šunku a slaninu. Litinová pánev o průměru 20 cm je vyrobena z kvalitní litiny, která má opravdu dlouhou životnost, perfektně vede teplo, je odolná proti korozi, poškrábání a odštípnutí. Pánvičku můžete používat na všech typech grilů a vařičů včetně indukce, je vhodná i pro zapékání v troubě a stane se tak praktickým pomocníkem ve Vaší kuchyni. Díky skvělým tepelným vlastnostem litiny můžete pokrmy z pánve rovnou servírovat, jídlo udržíte dlouho teplé. Litinové nádobí je oblíbené mezi šéfkuchaři, protože skvěle drží teplo a je prakticky nerozbitné.

Litinová pánev "ryba" 20x32cm s dřevěným podstavcem

1 673 
Univerzální pomocník pro Vaše grilování, smažení i pečení. Lze použít venku na všechny typy grilů, ale i doma na sporáku nebo v troubě. Má multifunkční využití, můžete na ní připravit pokrmy podle vlastní fantazie. Díky svému tvaru rybky se plotýnka stane ozdobou Vaší kuchyně. Litina se rovnoměrně prohřívá po celé ploše, dobře akumuluje teplo a zelenina, ryby i steaky se propečou přesně podle Vašich potřeb. Poté plotýnku jednoduše stáhněte z ohně a klidně i s jídlem stylově servírujte na stůl na praktickém dřevěném podstavci. Litinová pánev ve tvaru ryby 20x32 cm Dřevěný servírovací podstavec pro snadnou manipulaci Tloušťka materiálu - dno 5mm, hrany 4mm Rovnoměrně se prohřívá až k samému okraji a dlouho udržuje teplo Díky schopnosti udržet teplo se jídla dají dovařovat při nízké teplotě, což přináší úsporu energie Je stabilní a dá se používat na všechny typy sporáků i ploten, včetně indukce Má nepřilnavý povrch a rychle reaguje na změny teplot - nepřipaluje se Dá se využít i k zapékání v troubě (bez podstavce) Jednoduché ruční mytí Černá barva

Litinová grilovací pánev 20×20 cm – červená

1 574 
Mini grilovací pánev o velikosti 20x20 cm zaujme na první pohled svým elegantním červeným designem. Díky použití odolného a robustního litiny značky Lava metal si můžete být jisti dokonalými výsledky při vaření. Litinové nádobí se vyznačuje vynikající tepelnou vodivostí a rovnoměrným rozložením tepla, což zaručuje křupavé a šťavnaté jídlo plné chuti. Tyto pánve jsou vhodné pro použití v troubě až do 280°C a jejich smaltovaný vnitřní povrch umožňuje vaření s minimem tuku a chrání před korozí.

Zde je jednoduchý postup, který se osvědčil nejenom na litinové pánve. Protože jde o šetrné odstranění připálenin, dá se vyzkoušet také u pánví s citlivějším povrchem, například s teflonovou vrstvou.

  • Nalijte do pánve s připečenými zbytky jídla asi 2-3 cm vody, položte na plotýnku a tu zapněte. Přiveďte vodu k varu.
  • Jakmile voda začne vřít, stáhněte teplotu a nechte tekutinu jenom probublávat.
  • Asi po pěti minutách pánev sundejte z plotýnky stranou.
  • Nechte vodu zchladnout, a pak pomocí dřevěné špachtle (nebo ploché obracečky) stáhněte připáleniny na dně pánve.
  • Připravte si sítko, vodu přes něj přelijte do odpadu. Připálené, odmočené zbytky jídla, které uvízly v sítku, vyhoďte do koše.
  • Pánev dočistěte jemnou mycí houbou, vysušte a uložte do skříňky s nádobím tak, jak jste zvyklí.

TIP! Pokud by pánev byla hodně znečištěná, přidejte do vody jedlou sodu, nebo kypřicí prášek (jedlá soda, neboli soda bicarbona, je součástí prášku do pečiva). Čisticí účinek se tak ještě více zesílí.

Tento postup se dá aplikovat také na připálené hrnce.

Poznámka na závěr: Poslední dobou si kupuji nádobí s černým smaltem uvnitř.

Jedná se o speciální čerň, která lépe vede teplotu, velmi dobře vypadá. Co se péče týče, udržuje se podstatně lépe než světle smaltované nádobí. Litinové nádobí s černým smaltem po čase získá na povrchu patinu, která působí jako nepřilnavá vrstva.

Ne nadarmo se říká, že litinová pánev je tím lepší, čím déle se používá. To platí jak o pánvi ze surové litiny, tak z litiny smaltované.

author-avatar

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.