Jak správně nakrájet cibuli, aniž byste u toho brečeli
Tady vaše máma od plotny s trikem, který vám ušetří slzy (ty si nechte na doják v televizi). Pojďme si prozradit jak můžete nakrájet cibuli bez toho, abyste si u toho oči vyplakali.
Trochu vědecké terminologie do začátku
Cibule pálí oči kvůli chemické reakci, která se spustí při jejím krájení. Jakmile se naruší buňky cibule, uvolní se enzymy, které reagují se sírou obsaženou v rostlině. Tím vzniká těkavá látka známá jako syn-propanthial-S-oxid, což je dráždivý plyn, který se dostane do očí a stimuluje slzné žlázy. Oči se brání tím, že začnou produkovat více slz, aby plyn odplavily.
Nejdřív tip pro odvážné
Strčte si do pusy lžíci nebo kousek chleba. Já vím, vypadáte u toho jako blázen, ale funguje to! Cibulové výpary jdou nahoru a vy je takhle odchytíte dřív, než vám doputují do očí.
Pro ty méně odvážné mám jinou fintu
Namočte si nůž do studené vody před každým řezem. Je to jako byste cibuli dávali studenou sprchu. Trochu ji to zchladí a nebude tolik vypouštět tolik šťávy a výparů do vzduchu.
A tady je můj tajný trik
Krájejte cibuli vedle zapnutého sporáku. Teplo pomáhá rozptýlit ty nepříjemné výpary. No a navíc máte hned po ruce rozehřátou pánev, kdybyste se rozhodli tu cibulku rovnou osmažit.
Ať zkoušíte cokoliv, stejně nakonec slzíte?
Investujte do brýlí na krájení cibule. Ano, není to vtip, opravdu existují! Sice v nich možná budete vypadat jako šílený vědec, který provádí bůhví jaké experimenty, ale pokud při každém krájení cibule končíte s rudýma a uslzenýma očima, rozhodně se vyplatí.
A nezapomeňte!
Vždy krájejte cibuli ostrým nožem. Čím ostřejší nůž, tím méně buněk cibule poničíte a tím méně bude prskat.
S těmihle triky už se nebudete muset příště krájení cibule bát. Uvidíte, že to bude hračka! A pamatujte, i kdyby vám přece jen ukápla slzička, není to ostuda. Prostě řekněte, že jste si vzpomněli na dojemnou scénu z filmu. Třeba z toho o cibuli, která nechtěla být nakrájená.