Go Back

Jednoduchý meruňkový koláč

Opravdu snadný recept na meruňkový koláč z podmáslí. Stačí jedna větší mísa a elektrický šlehač a už za chvíli můžete koláč strčit do trouby.
Prep Time10 mins
Cook Time30 mins
Total Time40 mins
Course: dezert
Cuisine: česká kuchyně
Servings: 12
Author: Mlsná Anežka

Ingredients

Těsto na koláč:

  • 3 ks vejce
  • 200 ml podmáslí
  • 200 g cukr krupice
  • 100 ml olej
  • 200 g mouka polohrubá
  • 1/2 ks prášek na pečení

Drobenka:

  • 40 g cukr krupice nebo hnědý třtinový cukr
  • 40 g máslo
  • 80 g mouka polohrubá

Dále potřebujeme:

  • kompotované meruňky okapané
  • olej a strouhanka na vymazání formy

Instructions

  • Rozehřejeme troubu na 180 °C – peču bez horkovzdušného oběhu.
  • Kompotované meruňky necháme okapat.
  • Připravíme drobenku: do misky vsypeme mouku a cukr, přidáme máslo nasekané na kousky. Prsty promneme a vytvoříme sypkou drobenku.
  • LITINOVOU FORMU NA KOLÁČ vymažeme olejem a vysypeme jemnou strouhankou.

Těsto na koláč:

  • Do větší mísy rozklepneme vejce. Elektrickým šlehačem je začneme šlehat, postupně přisypáváme krupicový cukr (ne najednou, těsto bychom zadusili). Šleháme, dokud nespotřebujeme všechen cukr; vaječná hmota postupně nabyde, zhoustne a zesvětlá. Mějte trpělivost, tento krok je důležitý pro správně nadýchané těsto, šlehání vajec s cukrem trvá asi 5 minut.
  • Přilijeme olej, podmáslí a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  • Vše ještě promícháme elektrickým šlehačem, tentokrát zapnutým jen na mírné otáčky, šleháme asi 2 minuty.
  • Hotové těsto vlijeme do připravené koláčové formy, poklademe okapanými meruňkami (můžeme je nakrájet na menší kusy) a posypeme drobenkou.
  • Dáme hned péct do rozehřáté trouby, koláči potrvá asi 30-40 minut, než se upeče. Jakmile má koláč zlatavou barvu na povrchu, je hotovo.

Notes

V litinové formě se koláč peče o něco déle než v běžné plechové. Je to proto, že litina potřebuje čas, než se nahřeje. Koláč v pekáčku nebo na plechu se peče asi o 5-10 minut kratší dobu, záleží také na tom, jak velký plech použijete – menší vrstva těsta znamená, že koláč je upečený dříve.