Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Smaller
Normal
Larger
Print Recipe
Vepřová kýta na rozmarýnu
Vepřová kýta na rozmarýnu, pomalu pečená v troubě v litinovém hrnci.
Prep Time
20
minutes
mins
Cook Time
2
hours
hrs
30
minutes
mins
Servings:
4
Author:
Mlsná Anežka
Ingredients
800
g
vepřová kýta
v celku
1
hrstička
sušené houby
200
ml
bílé víno
1
ks
cibule
středně velká
3
ks
mrkev
středně velká
3
stonky
řapíkatý celer
2
stroužky
česnek
3
snítky
rozmarýn
čerstvá bylinka
sůl
pepř
500
g
brambory
1
lžíce
vepřové sádlo
Instructions
Houby namočíme do 200 ml vody, necháme přejít varem a odstavíme.
Mrkev oloupeme a nakrájíme na špalíčky asi 3 cm dlouhé.
Řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na kousky 1 cm dlouhé.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky.
Brambory očistíme a i se slupkou podélně rozkrojíme na čtvrtinky (vybírejte brambory přibližně stejně velké).
Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
Z jedné snítky rozmarýnu stáhneme lístky a nahrubo je posekáme, stonek vyhodíme.
V litinovém hrnci rozehřejeme lžíci sádla.
Vepřovou kýtu osolíme, opepříme, a ze všech stran opečeme dozlatova v hrnci. Vyndáme stranou na talíř.
Do výpeku vhodíme cibuli s mrkví a minutu restujeme. Poté přidáme řapíkatý celer, lístky rozmarýnu a česnek a restujeme další minutu, mícháme.
Přidáme houby včetně vody, ve které jsme je vařili, víno, dostatečně osolíme a opepříme. Minutu povaříme.
Nakonec do hrnce vrátíme opečené maso, obložíme nakrájenými bramborami. Hrnec přiklopíme poklicí a dáme péct do rozehřáté trouby na 2 hodiny.
Po 2 hodinách sundáme poklici a necháme péct dalších 30 minut.
Notes
Tekutina by se měla odpařit tak akorát, aby na dně kastrolu zůstala šťáva, kterou maso při servírování na talíři přelijeme.