Go Back

Vepřová kýta na rozmarýnu

Vepřová kýta na rozmarýnu, pomalu pečená v troubě v litinovém hrnci.
Prep Time20 mins
Cook Time2 hrs 30 mins
Servings: 4
Author: Mlsná Anežka

Ingredients

  • 800 g vepřová kýta v celku
  • 1 hrstička sušené houby
  • 200 ml bílé víno
  • 1 ks cibule středně velká
  • 3 ks mrkev středně velká
  • 3 stonky řapíkatý celer
  • 2 stroužky česnek
  • 3 snítky rozmarýn čerstvá bylinka
  • sůl
  • pepř
  • 500 g brambory
  • 1 lžíce vepřové sádlo

Instructions

  • Houby namočíme do 200 ml vody, necháme přejít varem a odstavíme.
  • Mrkev oloupeme a nakrájíme na špalíčky asi 3 cm dlouhé.
  • Řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na kousky 1 cm dlouhé.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky.
  • Brambory očistíme a i se slupkou podélně rozkrojíme na čtvrtinky (vybírejte brambory přibližně stejně velké).
  • Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  • Z jedné snítky rozmarýnu stáhneme lístky a nahrubo je posekáme, stonek vyhodíme.
  • V litinovém hrnci rozehřejeme lžíci sádla.
  • Vepřovou kýtu osolíme, opepříme, a ze všech stran opečeme dozlatova v hrnci. Vyndáme stranou na talíř.
  • Do výpeku vhodíme cibuli s mrkví a minutu restujeme. Poté přidáme řapíkatý celer, lístky rozmarýnu a česnek a restujeme další minutu, mícháme.
  • Přidáme houby včetně vody, ve které jsme je vařili, víno, dostatečně osolíme a opepříme. Minutu povaříme.
  • Nakonec do hrnce vrátíme opečené maso, obložíme nakrájenými bramborami. Hrnec přiklopíme poklicí a dáme péct do rozehřáté trouby na 2 hodiny.
  • Po 2 hodinách sundáme poklici a necháme péct dalších 30 minut.

Notes

Tekutina by se měla odpařit tak akorát, aby na dně kastrolu zůstala šťáva, kterou maso při servírování na talíři přelijeme.