Výborná navinulá polévka s houbami a smaženými vejci, připravovaná v litinovém hrnci
Prep Time30 minutesmins
Cook Time30 minutesmins
Servings: 6
Author: Mlsná Anežka
Ingredients
200gkvásek na kyselo
1lvoda
0,5lvodana sušené houby
1hrstsušené houby
4ksvejce
sádlo
3ksbrambory
2kscibule
sůl
kmín
Instructions
Kvásek zalijeme vlažnou vodou a necháme ho rozpustit. Zalévám jej obvykle tak půl hodiny předtím, než se pustím do polévky, ale můžete jej zalít i večer a přes noc nechat stát na kuchyňské lince.
Houby dáme v půllitru mírně osolené vody vařit, necháme přejít varem, stáhneme teplotu plotýnky na minimum a necháme je v horké vodě změknout. Vodu, ve které se houby vařily, nevyléváme! Byla by to škoda, houbový vývar přidáme ke kyselu.
Odstátý kvásek rozkvedláme, aby v tekutině nezůstaly cucky kvásku. Přelijeme do litinového hrnce, přidáme houby i s vodou, v níž se vařily. Osolíme, okmínujeme, promícháme a dáme na střední teplotu vařit. Průběžně mícháme, aby se kvásek nedržel u dna.
Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do samostatného RENDLÍKU (pokud byste je vařili v základu na kyselo s kváskem, brambory by nezměkly).
Na pánvi rozehřejeme máslo, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Orestujeme na středním plamenu, až je cibule dozlatova. Větší část přidáme ke kyselu, na zbytku osmažíme vejce. Smažená vejce přidáme do polévky.
Nakonec vhodíme uvařené scezené brambory. Polévku podle chuti dosolíme a dokmínujeme a můžeme podávat.
Notes
TIP: Já přidávám ještě trochu octa a asi ½ lžíce cukru pro intenzivnější chuť.