Výborný guláš z hovězí kližky, dušený v litinovém hrnci, s čerstvými houbami.
Prep Time20 minutesmins
Cook Time3 hourshrs
Servings: 3
Author: Mlsná Anežka
Ingredients
700ghovězí kližka(prorostlejší hovězí, přední)
3kscibulestředně velká
1talířčerstvé houby pokrájené
2lžícevepřové sádlo
1lžícemáslo
100mlsmetana na šlehání30 % tuku
1lžícehladká mouka
sůl
kmín
zelená petrželka
Instructions
Hovězí kližku očistíme od tuhých blan a nakrájíme na kostky cca 3x3 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubé kostičky. Připravíme si k ruce talíř s pokrájenými houbami.
V litinovém hrnci rozehřejeme lžíci sádla, plotýnku máme zapnutou na střední až vyšší teplotu (nikoliv však nejvyšší). Litině chvíli trvá, než se dostatečně rozpálí, pak však perfektně drží teplo a rovnoměrně jej sálá.
Jakmile se na dně začnou v sádle tvořit bublinky, přihodíme hovězí kližku, maso osolíme, okmínujeme a zprudka ze všech stran opečeme. Opečené maso vyndáme z hrnce na talíř.
Do výpečků v hrnci přidáme lžíci sádla, vhodíme pokrájenou cibuli, mícháme, až zesklovatí. Cibule by měla být osmažená tak, že má nádech dozlatova.
Do hrnce vrátíme zpět maso, promícháme s cibulí, můžeme přidat nakrájenou petrželku (nať), tu si případně můžeme nechat na ozdobu při servírování guláše.
Maso zalijeme horkou vodou zhruba do ¾ masa, osolíme, přiklopíme pokličkou. Stáhneme teplotu plotýnky tak, aby guláš jenom lehce probublával, a necháme asi 2,5-3 hodiny dusit.
Na pánvi rozehřejeme máslo, přihodíme nakrájené houby, osolíme a okmínujeme. Podusíme doměkka a přidáme ke guláši.
A teď přijde fígl se zahuštěním guláše: Vezměte si k ruce sítko, vsypte do něj vrchovatou lžíci hladké mouky, a opatrně ji rozprašte po povrchu guláše. Přiklopte pokličkou a nechte finálních 15 minut provařit. Mouka dobře vsákne do guláše, neudělá hrudky a guláš dostane tu správnou konzistenci (odkoukáno z webu KuchařkaProDceru.cz).
Guláš stáhneme z plotny a přilijeme smetanu, která houbový gulášek krásně zjemní. Zamícháme, už nevaříme.
A máme hotovo! Podáváme s jakoukoliv oblíbenou přílohou, nejlépe se k houbovému guláši hodí houskový knedlík, rýže, ale i noky. Guláš při servírování ozdobíme nasekanou petrželkovou natí.
Notes
Pokud guláš připravíme podle uvedeného postupu, nebudete potřebovat k zalití hovězího při dušení žádný vývar, guláš bude skvělý i bez něj.