Go Back
hovězí guláš na houbách v litinovém hrnci
Print Recipe
4 from 1 vote

Hovězí guláš na houbách

Výborný guláš z hovězí kližky, dušený v litinovém hrnci, s čerstvými houbami.
Prep Time20 minutes
Cook Time3 hours
Servings: 3
Author: Mlsná Anežka

Ingredients

  • 700 g hovězí kližka (prorostlejší hovězí, přední)
  • 3 ks cibule středně velká
  • 1 talíř čerstvé houby pokrájené
  • 2 lžíce vepřové sádlo
  • 1 lžíce máslo
  • 100 ml smetana na šlehání 30 % tuku
  • 1 lžíce hladká mouka
  • sůl
  • kmín
  • zelená petrželka

Instructions

  • Hovězí kližku očistíme od tuhých blan a nakrájíme na kostky cca 3x3 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubé kostičky. Připravíme si k ruce talíř s pokrájenými houbami.
  • V litinovém hrnci rozehřejeme lžíci sádla, plotýnku máme zapnutou na střední až vyšší teplotu (nikoliv však nejvyšší). Litině chvíli trvá, než se dostatečně rozpálí, pak však perfektně drží teplo a rovnoměrně jej sálá.
  • Jakmile se na dně začnou v sádle tvořit bublinky, přihodíme hovězí kližku, maso osolíme, okmínujeme a zprudka ze všech stran opečeme. Opečené maso vyndáme z hrnce na talíř.
  • Do výpečků v hrnci přidáme lžíci sádla, vhodíme pokrájenou cibuli, mícháme, až zesklovatí. Cibule by měla být osmažená tak, že má nádech dozlatova.
  • Do hrnce vrátíme zpět maso, promícháme s cibulí, můžeme přidat nakrájenou petrželku (nať), tu si případně můžeme nechat na ozdobu při servírování guláše.
  • Maso zalijeme horkou vodou zhruba do ¾ masa, osolíme, přiklopíme pokličkou. Stáhneme teplotu plotýnky tak, aby guláš jenom lehce probublával, a necháme asi 2,5-3 hodiny dusit.
  • Na pánvi rozehřejeme máslo, přihodíme nakrájené houby, osolíme a okmínujeme. Podusíme doměkka a přidáme ke guláši.
  • A teď přijde fígl se zahuštěním guláše: Vezměte si k ruce sítko, vsypte do něj vrchovatou lžíci hladké mouky, a opatrně ji rozprašte po povrchu guláše. Přiklopte pokličkou a nechte finálních 15 minut provařit. Mouka dobře vsákne do guláše, neudělá hrudky a guláš dostane tu správnou konzistenci (odkoukáno z webu KuchařkaProDceru.cz).
  • Guláš stáhneme z plotny a přilijeme smetanu, která houbový gulášek krásně zjemní. Zamícháme, už nevaříme.
  • A máme hotovo! Podáváme s jakoukoliv oblíbenou přílohou, nejlépe se k houbovému guláši hodí houskový knedlík, rýže, ale i noky. Guláš při servírování ozdobíme nasekanou petrželkovou natí.

Notes

Pokud guláš připravíme podle uvedeného postupu, nebudete potřebovat k zalití hovězího při dušení žádný vývar, guláš bude skvělý i bez něj.