Rychlý a jednoduchý recept na jogurtový koláč s tvarohovou nádivkou a švestkami. Pečeno v kulaté litinové formě na koláč o pr. 30 cm.
Prep Time20 minutesmins
Cook Time50 minutesmins
Servings: 12ks
Author: Mlsná Anežka
Ingredients
Jogurtové těsto:
200gjogurt tučný 10 %řeckého typu
220gmouka hladkášpaldová
140gcukr písek
špetka soli
vanilka
120mlolej
1ksvejce
1/2sáčekkypřicí prášeks vinným kamenem
Tvarohová nádivka:
500gtvaroh tučný
200gcukr moučka
1ksvejce
Drobenka:
80gcukr písek
80gmouka polohrubá
60 gmáslo
Dále potřebujeme:
1ksšvestkový kompotvelký
máslo na vymazání formy
strouhanka na vysypání formy
Instructions
Hodinu předtím, než začneme péct, vyndáme z lednice jogurt, tvaroh a vejce, aby se ohřály na pokojovou teplotu. Pokud peču s práškem do pečiva, snažím se takhle předcházet případným neplechám, které by kypřicí prášek mohl způsobit.
Litinovou formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme jemnou strouhankou.
Připravíme si tvarohovou nádivku: tvarohy smícháme s práškovým cukrem a vejcem.
Švestkový kompot necháme okapat.
V hlubokém talíře připravíme drobenku – cukr, mouku a máslo promneme prsty.
Zapneme troubu na 180 °C, pokud máte elektrickou, tak prosím raději bez horkovzduchu. V litině se peče nejlépe klasicky, sice déle, ale s rovnoměrným výsledkem (žádné nerovnoměrně propečené těsto).
Pustíme se do těsta: Do mísy dáme jogurt, vejce, olej, cukr, špetku soli, vanilku. Řádně promícháme.
Přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem, vše spojíme, můžeme použít i elektrický šlehač zapnutý na nízké otáčky.
Vylijeme do koláčové formy a opatrně rozestřeme po celém dně až do okrajů.
Na těsto nalijeme tvarohovou nádivku.
Přidáme okapané rozpůlené švestky bez pecek, obracím je řeznou stranou nahoru.
Posypeme drobenkou a dáme péct do trouby asi na 50 minut.
Necháme vychladnout, pocukrujeme a podáváme.
Notes
Koláčová forma má průměr 30 cm, z koláče rozkrájíte cca 12 klínků.