Go Back

Carbonade z telecí kližky

Výborný recept z telecího maso, dušeného na černém pivě. Připraveno pomalým dušením v litinovém hrnci.
Prep Time20 minutes
Cook Time1 hour 30 minutes
Servings: 3
Author: Mlsná Anežka

Ingredients

  • 500 g telecí kližka
  • 2 ks cibule větší
  • 1 lžíce dijonská hořčice
  • 2 lžíce rajčatový protlak (kečup, rajčatová passata)
  • 1+1 lžíce vepřové sádlo
  • 1 lžíce třtinový cukr
  • 500 ml černé pivo
  • 3 stroužky česnek
  • 2 snítky rozmarýn
  • 5 snítky tymián
  • sůl
  • pepř

Instructions

  • Telecí kližku odblaníme a nakrájíme na kostky o hraně cca 3-4 cm. Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme.
  • V litinovém hrnci rozpálíme lžíci sádla a maso na něm zprudka opečeme, až bude ze všech stran světle hnědé. Maso osolíme a opepříme. Poté jej vyjmeme na talíř a uchováváme v teple.
  • K výpeku přidáme ještě jednu lžíci sádla, stáhneme teplotu. Přidáme cibuli, dijonskou hořčici, zastříkneme černým pivem.
  • Poté přidáme opečené maso, ze snítek tymiánu a rozmarýnu stáhneme lístky, aby v carbonade nebyly dřevnaté části stonků bylinek. Vhodíme do hrnce spolu s utřeným česnekem. Přilijeme rajčatový protlak, vše promícháme.
  • Nakonec zalijeme černým pivem tak, aby maso bylo ponořené. Litinový hrnec přiklopíme poklicí, stáhneme teplotu na minimum a dusíme, než je maso měkké (cca 1,5 hodiny).
  • V průběhu kontrolujeme, kolik je v carbonade tekutiny, případně dolijeme pivem, nebo na konci poklici sundáme a omáčku zredukujeme (necháme odpařit přebytečnou tekutinu) tak, aby měla správnou konzistenci.
  • Podáváme s rýží nebo pečivem.

Notes

Z množství připravíte zhruba 3 porce.