Mléko ohřejeme, až je vlažné (nikoliv horké). Trochu odlijeme do RENDLÍKU, přidáme lžičku cukru, nadrobíme droždí. Promícháme a necháme v teple vzejít kvásek. Rozpustíme máslo, aby bylo vlahé, klidně použijte mikrovlnnou troubu.
Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, zbytek cukru, nastrouhanou kůru z citronu.
Přilijeme kvásek, zbývající mléko, rozpuštěné máslo, vejce se žloutkem.
Vše smícháme dohromady, ideálně ručně metličkou, případně elektrickým šlehačem na nízké otáčky.
Přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.
Troubu zapneme na 190 °C – elektrická, s horkovzduchem nastavíme teplotu asi o 15 °C méně.
Litinový pekáček vyložíme pečicím papírem. V rozích papír úhlopříčně nastřihneme, aby se nekrabatil a hezky se do pekáčku poskládal.
Do vyloženého pekáče vlijeme kynuté těsto. Poklademe ovocem a dáme péct zhruba na 40 minut, než povrch bublaniny zezlátne.
Bublaninu vyndáme z trouby, necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem, krájíme na řezy a podáváme.