Go Back

Litá bublanina z litinového pekáčku

Skvělá letní buchta: litá bublanina z kynutého těsta, dělaná v litinovém pekáčku.
Prep Time45 minutes
Cook Time45 minutes
Servings: 15 kousků
Author: Mlsná Anežka

Ingredients

  • 300 g mouka hladká
  • 500 ml mléko
  • 60 g cukr písek
  • 20 g máslo
  • 20 g droždí čerstvé polovina kostky
  • 1 ks vejce
  • 1 ks žloutek
  • špetka soli
  • kůra z 1/2 citronu ideálně bio
  • 200 g drobné ovoce maliny, borůvky, rybíz, třešně

Instructions

  • Mléko ohřejeme, až je vlažné (nikoliv horké). Trochu odlijeme do RENDLÍKU, přidáme lžičku cukru, nadrobíme droždí. Promícháme a necháme v teple vzejít kvásek.
  • Rozpustíme máslo, aby bylo vlahé, klidně použijte mikrovlnnou troubu.
  • Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, zbytek cukru, nastrouhanou kůru z citronu.
  • Přilijeme kvásek, zbývající mléko, rozpuštěné máslo, vejce se žloutkem.
  • Vše smícháme dohromady, ideálně ručně metličkou, případně elektrickým šlehačem na nízké otáčky.
  • Přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.
  • Troubu zapneme na 190 °C – elektrická, s horkovzduchem nastavíme teplotu asi o 15 °C méně.
  • Litinový pekáček vyložíme pečicím papírem. V rozích papír úhlopříčně nastřihneme, aby se nekrabatil a hezky se do pekáčku poskládal.
  • Do vyloženého pekáče vlijeme kynuté těsto. Poklademe ovocem a dáme péct zhruba na 40 minut, než povrch bublaniny zezlátne.
  • Bublaninu vyndáme z trouby, necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem, krájíme na řezy a podáváme.