Go Back

Kuře pečené v litinovém hrnci

Tip na chutný oběd z jednoho hrnce: pečené kuře s bramborami
Prep Time10 minutes
Cook Time2 hours
Servings: 4
Author: Mlsná Anežka

Ingredients

  • 1 ks kuře asi 1,25 kg
  • 2 lžíce máslo
  • sůl
  • pepř
  • čerstvé bylinky
  • 600 g brambory

Instructions

  • Kuře očistíme, opláchneme vodou a vysušíme papírovými utěrkami. Osolíme, lehce opepříme. Případně můžete kuchyňským provázkem svázat kuřeti nohy tam, kde byly pařátky, aby se při pečení příliš nerozcáplo. Na povrch kuřete dáme dva tři plátky másla, tuk vždy přidá na chuti a zajistí lepší opečení. Pro lepší vůni jsem přidala ke kuřeti snítku rozmarýnu.
  • Vložíme do litinového hrnce, podlijeme asi 1-2 cm vody, přiklopíme poklicí a dáme péct do trouby rozpálené na 180 °C. Kuře v troubě necháme asi 45 minut.
  • Připravíme si drobnější brambory, opereme je a nakrájíme na plátky. Lehce posolíme.
  • Po 45 minutách litinový hrnec vyndáme z trouby a okolo kuřete nasypeme plátky brambor. Nyní už hrnec nebudeme přikrývat, ale vložíme jej do trouby péct otevřený. Na povrchu kuřete se vytvoří zlatavá kůrčička a brambory změknou. Potrvá to zhruba 30-45 minut.
  • V průběhu pečení do trouby občas nakoukněte, jestli se kuře nepřipaluje. Brambory můžete něžně obrátit dřevěnou obracečkou.
  • Upečené kuře naporcujeme, podáváme s bramborem a zeleninou.