Go Back

Chřestový krém z litinového hrnce

Lahodný krém z čerstvého chřestu
Prep Time15 minutes
Cook Time30 minutes
Servings: 4
Author: Mlsná Anežka

Ingredients

  • 4 ks zelený chřest
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkev
  • 1 lžíce sádlo
  • 150 ml smetana vysokotučná 30 %
  • 2 ks bobkový list
  • 5 kuličky nové koření
  • sůl
  • pepř

Instructions

  • Nejprve si připravíme chřest. Pokud je čerstvý, stačí odříznout cca 1 cm od konce (oddenku, ne hlavičky!). Konce bývají dřevnaté, proto je třeba je odstranit, ale u čerstvého chřestu stačí opravdu pouze 1-2 cm. Odkrojíme hlavičky, ty si později oblanšírujeme a necháme je na ozdobu do polévky. Zbytek oddenků nakrájíme na špalíčky cca 2-3 cm dlouhé. Pokud je
    chřest starší, je lepší jej škrabkou oloupat.
  • Oškrábeme mrkev a nakrájíme ji na špalíky, cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky.
  • Na plotýnku postavíme litinový hrnec, ve kterém rozehřejeme sádlo. Litinový hrnec má silné dno, pokud správně nastavíme teplotu (vaříme max. na středním plameni), pak se v něm jen tak něco nepřipálí.
  • Na rozehřáté sádlo vhodíme cibuli, mrkev a chřest a orestujeme. Restovaná zelenina dá polévce silnější chuť, než kdybychom ji pouze vhodili do vody a uvařili.
  • Zalijeme cca 1,7 l studené vody (část se při vaření vyvaří). Osolíme, vložíme bobkový list a nové koření, zvýšíme teplotu a přivedeme k varu.
  • Jakmile začne polévka vřít, vložíme do sítka hlavičky chřestu a sítko i s hlavičkami ponoříme na 2-3 minuty do vroucí vody. Poté je vyndáme a prudce zchladíme ve studené vodě. Tomuto postupu se říká blanšírování. Chřest získá svěží zelenou barvu, bude měkký, ale nikoliv blátivý, tak akorát na skus. Hlavičkami ozdobíme chřestový krém při servírování.
  • Stáhneme vodu na střední plamen a vaříme asi 10-15 minut, dokud zelenina nezměkne.
  • Poté stáhneme z plotny, vyndáme bobkový list a kuličky nového koření. Ještě horké rozmixujeme ponorným mixérem, případně máte-li stolní mixér s velkou nádobou na polévku, použijte ten.
  • Osolíme, opepříme, přilijeme smetanu (už nevaříme!) a znovu krátce promixujeme. Nakonec dochutíme citronovou šťávou.
  • Na talíři zdobíme blanšírovanými hlavičkami chřestu, které předtím můžeme pokrájet na menší kousky. Podáváme s opečeným pečivem.

Notes

Z množství dostanete zhruba 1,5 l polévky.