Nejprve si připravíme chřest. Pokud je čerstvý, stačí odříznout cca 1 cm od konce (oddenku, ne hlavičky!). Konce bývají dřevnaté, proto je třeba je odstranit, ale u čerstvého chřestu stačí opravdu pouze 1-2 cm. Odkrojíme hlavičky, ty si později oblanšírujeme a necháme je na ozdobu do polévky. Zbytek oddenků nakrájíme na špalíčky cca 2-3 cm dlouhé. Pokud je chřest starší, je lepší jej škrabkou oloupat.
Oškrábeme mrkev a nakrájíme ji na špalíky, cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky.
Na plotýnku postavíme litinový hrnec, ve kterém rozehřejeme sádlo. Litinový hrnec má silné dno, pokud správně nastavíme teplotu (vaříme max. na středním plameni), pak se v něm jen tak něco nepřipálí.
Na rozehřáté sádlo vhodíme cibuli, mrkev a chřest a orestujeme. Restovaná zelenina dá polévce silnější chuť, než kdybychom ji pouze vhodili do vody a uvařili.
Zalijeme cca 1,7 l studené vody (část se při vaření vyvaří). Osolíme, vložíme bobkový list a nové koření, zvýšíme teplotu a přivedeme k varu.
Jakmile začne polévka vřít, vložíme do sítka hlavičky chřestu a sítko i s hlavičkami ponoříme na 2-3 minuty do vroucí vody. Poté je vyndáme a prudce zchladíme ve studené vodě. Tomuto postupu se říká blanšírování. Chřest získá svěží zelenou barvu, bude měkký, ale nikoliv blátivý, tak akorát na skus. Hlavičkami ozdobíme chřestový krém při servírování.
Stáhneme vodu na střední plamen a vaříme asi 10-15 minut, dokud zelenina nezměkne.
Poté stáhneme z plotny, vyndáme bobkový list a kuličky nového koření. Ještě horké rozmixujeme ponorným mixérem, případně máte-li stolní mixér s velkou nádobou na polévku, použijte ten.
Osolíme, opepříme, přilijeme smetanu (už nevaříme!) a znovu krátce promixujeme. Nakonec dochutíme citronovou šťávou.
Na talíři zdobíme blanšírovanými hlavičkami chřestu, které předtím můžeme pokrájet na menší kousky. Podáváme s opečeným pečivem.