Go Back

Vepřový gulášek z plecka

Guláš připravovaný v litinovém hrnci, se spoustou cibule, s rajčaty a ochucený třeným česnekem.
Prep Time20 minutes
Cook Time3 hours
Total Time3 hours 20 minutes
Servings: 4
Author: Mlsná Anežka

Ingredients

  • 1 kg vepřové plecko
  • 3 ks cibule větší
  • 2 stroužky česnek
  • 200 ml rajčatová passata
  • 2 lžíce sádlo
  • 1 lžíce sladká mletá paprika
  • 1 plátek chléb žitný
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • kolečka cibule na ozdobu

Instructions

  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky.
  • V litinovém hrnci rozehřejeme sádlo a vhodíme na něj klínky cibule.
  • Vepřové maso nakrájíme na špalíky asi 4x3 cm velké. Jakmile cibule začne zlátnout, přihodíme pokrájené maso, osolíme, opepříme a zasypeme paprikou.
  • Plotýnku máme stále na vysokou teplotu. Mícháme, než maso pustí šťávu. Teplotu plotýnky mírně stáhneme a masovou šťávu necháme vydusit a maso opečeme, získá tak základ pro správnou chuť guláše.
  • Podlijeme vodou, až je maso asi ze ¾ ponořené. Nalámeme dovnitř krajíček chleba, který nám guláš zahustí.
  • Plotýnku stáhneme na minimum, hrnec přiklopíme poklicí a dusíme asi 2 hodiny. Litina se postará, aby se gulášek krásně dusil i při nízké teplotě. 
  • Asi půl hodiny před koncem přidáme rajčatovou passatu a utřené stroužky česneku.
  • Na konci dochutíme podle potřeby (sůl, pepř, příp. trochu kečupu pro sladší chuť). 
  • Podáváme s chlebem, vrch guláše ozdobíme prstýnky čerstvě pokrájené cibule, případně přidáme snítky zelených bylinek.

Notes

Z 1 kg plecka připravíte zhruba 4 porce guláše, příprava guláše asi 20 minut, dusíme 1,5 - 2 hodiny.