Guláš připravovaný v litinovém hrnci, se spoustou cibule, s rajčaty a ochucený třeným česnekem.
Prep Time20 minutesmins
Cook Time3 hourshrs
Total Time3 hourshrs20 minutesmins
Servings: 4
Author: Mlsná Anežka
Ingredients
1kgvepřové plecko
3kscibulevětší
2stroužkyčesnek
200mlrajčatová passata
2lžícesádlo
1lžíce sladká mletá paprika
1plátekchlébžitný
sůl
pepř
kmín
kolečka cibule na ozdobu
Instructions
Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky.
V litinovém hrnci rozehřejeme sádlo a vhodíme na něj klínky cibule.
Vepřové maso nakrájíme na špalíky asi 4x3 cm velké. Jakmile cibule začne zlátnout, přihodíme pokrájené maso, osolíme, opepříme a zasypeme paprikou.
Plotýnku máme stále na vysokou teplotu. Mícháme, než maso pustí šťávu. Teplotu plotýnky mírně stáhneme a masovou šťávu necháme vydusit a maso opečeme, získá tak základ pro správnou chuť guláše.
Podlijeme vodou, až je maso asi ze ¾ ponořené. Nalámeme dovnitř krajíček chleba, který nám guláš zahustí.
Plotýnku stáhneme na minimum, hrnec přiklopíme poklicí a dusíme asi 2 hodiny. Litina se postará, aby se gulášek krásně dusil i při nízké teplotě.
Asi půl hodiny před koncem přidáme rajčatovou passatu a utřené stroužky česneku.
Na konci dochutíme podle potřeby (sůl, pepř, příp. trochu kečupu pro sladší chuť).
Podáváme s chlebem, vrch guláše ozdobíme prstýnky čerstvě pokrájené cibule, případně přidáme snítky zelených bylinek.
Notes
Z 1 kg plecka připravíte zhruba 4 porce guláše, příprava guláše asi 20 minut, dusíme 1,5 - 2 hodiny.