Go Back

Slaný koláč pečený v litinovém pekáči

Báječná slaná dobrota! Kynutý koláč, pečený v litinovém pekáči. Plněný mletým masem, ochuceným bylinkami, s restovanou cibulkou a paprikou.
Prep Time20 minutes
Cook Time30 minutes
Total Time50 minutes
Servings: 6
Author: Mlsná Anežka

Ingredients

Masová směs na plnění slaného koláče

  • 750 g mleté vepřové
  • 2 ks cibule
  • 1 ks paprika žlutá
  • 40 ml voda
  • 2 lžíce sádlo
  • 1 hrst lístky čerstvého tymiánu
  • 2 lžičky mletá paprika sladká
  • sůl (dle chuti - cca 2 lžičky)
  • pepř ideálně čerstvě mletý
  • chilli vločky

Kynuté těsto

  • 500 g mouka hladká
  • 280 ml mléko
  • 30 g droždí čerstvé
  • 1 lžička cukr písek nebo krupice
  • 8 g sůl
  • 1 ks vejce
  • 50 g sádlo

Další suroviny k dokončení

  • 1 ks vejce na potření
  • olivový olej na vymazání pekáče
  • sušené bylinky na posypání

Instructions

Příprava masové směsi

  • Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Papriku omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozpálíme sádlo, vhodíme pokrájenou cibulku s paprikou a restujeme, než začnou zlátnout. Odstavíme a necháme vychladnout.
  • Mleté maso smícháme v míse se solí, mletou paprikou, posekaným tymiánem (čerstvé lístky), pepřem a chilli vločkami – pepř i chilli vločky mám na mlýnku, melu vždy čerstvé.
  • Přidáme vodu a vychlazenou cibulku s paprikou. Vše ručně důkladně promícháme, přikryjeme potravinovou fólií a necháme v chladu odpočinout.

Příprava kynutého těsta

  • V kastrůlku ohřejeme mléko, aby bylo vlažné (nikoliv horké!), rozmícháme v něm cukr. Do oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme v teple vzejít kvásek.
  • V rendlíku rozehřejeme sádlo a necháme zchladit.
  • Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, rozklepneme vejce. Přilijeme vzešlý kvásek a rozpuštěné sádlo. Vymícháme hladké těsto (ručně, kuchyňským robotem – hnětací hák). Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout cca 40 minut, v polovině kynutí můžeme srazit vařečkou.

Příprava slaného koláče

  • Předehřejeme troubu na 160 °C (horkovzduch) – nebo dle zvyklostí.
  • Litinový pekáč vymažeme olivovým olejem.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části. Vál podsypeme zlehka moukou a z poloviny těsta vyválíme tvar do litinového pekáče. Těstem vyložíme dno pekáče.
  • Na těsto rozvrstvíme masovou směs v pravidelné vrstvě.
  • Z druhé poloviny kynutého těsta vyválíme opět plát o velikosti pekáčku a překryjeme masovou vrstvu. Pokud těsto přebývá, po okrajích odřízneme (já z přebytků nakonec upekla jednu pletýnku).
  • Po obvodu pekáče spojíme horní a dolní vrstvu těsta.
  • Vezmeme si k ruce nůž, ideálně plastový, a koláč opatrně rozřežme na 12 dílů – dobře nám pak půjde porcovat.
  • Do hrníčku rozklepneme vejce, rozkvedláme a potřeme povrch koláče. Posypeme sušenými bylinkami (použila jsem italské) a dáme péct do trouby.
  • Zhruba za 25-30 minut by mělo být hotovo. 
  • Slaný koláč servírujte v litinovém pekáči přímo na stůl – vypadá skvěle!

Notes

Zhruba 6 porcí (na litinovém pekáči jsem koláč rozkrájela na 12 poctivých dílků).
Jak dlouho trvá, než je slaný koláč hotový? 20 min. příprava, 40 min. kynutí, 30 min. pečení