Předehřejeme troubu na 160 °C (horkovzduch) – nebo dle zvyklostí.
Litinový pekáč vymažeme olivovým olejem.
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části. Vál podsypeme zlehka moukou a z poloviny těsta vyválíme tvar do litinového pekáče. Těstem vyložíme dno pekáče.
Na těsto rozvrstvíme masovou směs v pravidelné vrstvě.
Z druhé poloviny kynutého těsta vyválíme opět plát o velikosti pekáčku a překryjeme masovou vrstvu. Pokud těsto přebývá, po okrajích odřízneme (já z přebytků nakonec upekla jednu pletýnku).
Po obvodu pekáče spojíme horní a dolní vrstvu těsta.
Vezmeme si k ruce nůž, ideálně plastový, a koláč opatrně rozřežme na 12 dílů – dobře nám pak půjde porcovat.
Do hrníčku rozklepneme vejce, rozkvedláme a potřeme povrch koláče. Posypeme sušenými bylinkami (použila jsem italské) a dáme péct do trouby.
Zhruba za 25-30 minut by mělo být hotovo.
Slaný koláč servírujte v litinovém pekáči přímo na stůl – vypadá skvěle!