Go Back
litinový pekáč lava použití
Print Recipe
5 from 1 vote

Maso a brambory z litinového pekáče

Rychlý a dobrý oběd, připravený v litinovém pekáči.
Prep Time20 minutes
Cook Time40 minutes
Total Time1 hour
Servings: 4
Author: Mlsná Anežka

Ingredients

  • 1 kg brambory
  • 500 g mleté maso vepřové
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 ks smetana na šlehání 30 %
  • 3 ks rajčata střední
  • 2 stroužky česneku
  • zelené bylinky
  • sůl
  • pepř

Instructions

  • Zapneme troubu na 170 °C.
  • Na pánvi rozehřejeme olej a vložíme na něj mleté maso. Osolíme a opepříme. Maso rozmačkáme vidličkou, abychom jej při opékání rozmělnili na malé kousky. 
  • Stroužky česneku oloupeme a utřeme, přidáme k opečenému masu.
  • Brambory oloupeme a nakrájíme na zhruba stejně velká kolečka. Vložíme je do litinového pekáče, osolíme, opepříme a promícháme (nejlépe to jde promnout brambory se solí a pepřem čistýma rukama). 
  • Brambory zalijeme smetanou, přidáme opečené maso, lehce promícháme. 
  • Rajčata omyjeme, nakrájíme na kolečka a poklademe na vrch pekáče. Nakonec přidáme zelené bylinky (použila jsem nasekané lístky petržele).
  • Dáte do trouby péct zhruba na 40 minut, dokud brambory nebudou měkké.

Notes

Velmi jednoduchý a dobrý recept, který nedá moc práce!