Do rendlíku dáme ohřát mléko, tak akorát, aby bylo vlahé. Zhruba v polovině ohřátého mléka rozmícháme lžičku cukru. Nadrobíme droždí a necháme v teple vzejít kvásek.
Mezitím si rozpustíme máslo, nesmí být horké!
Do mísy vsypeme mouku, přidáme špetku soli, promícháme. Uprostřed mísy uděláme důlek, do kterého rozklepneme dva žloutky.
Přidáme vzešlý kvásek, zbytek mléka, rozpuštěné vlahé máslo, cukr, vanilku, citronovou kůru.
Těsto vymícháme a vytlučume vařečkou o stěny mísy, až je krásně hladké a lesklé a na povrchu se vytvářejí bublinky.
Přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout, trvá to asi hodinu. V průběhu kynutí můžeme těsto vařečkou jednou srazit, podpoříme tak další kynutí.
Jak nám těsto kyne, připravíme si nádivky na plnění buchet – každý, jak má rád.
V hrnku rozpustíme máslo na potírání buchet, viděla bych to odhadem na 100 g, není to právě málo, ale buchty si budou lebedit, a ta zlatavá kůrčička, která se nám na jejich povrchu vytvoří!
Připravíme si litinovou pánev o pr. 24 cm a vymažeme ji rozpuštěným máslem. Z vykynutého těsta uždibujeme pravidelné kusy, krátce je poválíme mezi dlaněmi, zploštíme, a okraje vytáhneme do stran, abychom dostali placku. Nepracujeme s moukou, není potřeba – těsto se při uzavírání buchet krásně spojí.
Doprostřed placky dáme náplň, kraje stáhneme k sobě, buchtu uzavřeme a vzniklým švem ji položíme ke kraji litinové pánve. Mašlovačkou buchtu omastíme kolem dokola. Pokračujeme, až zděláme všechno těsto.
Rozpálíme troubu na 160 °C a než se rozhřeje, necháme ještě buchty v pánvi kynout.
Vložíme do trouby a pečeme asi 20-25 minut.
Opatrně vyndáme a necháme na kuchyňské lince vychladnout. Litinová pánev drží dlouho teplo, chvíli tedy potrvá, než buchty vychladnou, nebo naopak – pokud buchty chystáme servírovat na stůl přímo v pánvi, budou dlouho teploučké a měkoučké (mezi námi, teplé buchty prostě chutnají nejlépe!). Poprašte moučkovým cukrem a hostina může začít.