Go Back

Kynuté buchty na litinové pánvi

Božské kynuté buchty, dozlatova upečené na litinové pánvi.
Prep Time20 minutes
Cook Time1 hour
Total Time1 hour 20 minutes
Servings: 5
Author: Mlsná Anežka

Ingredients

  • 200 g polohrubá mouka
  • 200 g špaldová mouka
  • 100 g máslo
  • 0,25 l mléko
  • 2 ks žloutek
  • 25 g droždí
  • 70 g cukr krupice
  • špetka soli
  • vanilka
  • citronová kůra nastrouhaná z 1/2 citronu
  • máslo na potírání buchet
  • nádivka do buchet dle chuti (maková, tvarohová, povidla)

Instructions

  • Do rendlíku dáme ohřát mléko, tak akorát, aby bylo vlahé. Zhruba v polovině ohřátého mléka rozmícháme lžičku cukru. Nadrobíme droždí a necháme v teple vzejít kvásek.
  • Mezitím si rozpustíme máslo, nesmí být horké!
  • Do mísy vsypeme mouku, přidáme špetku soli, promícháme. Uprostřed mísy uděláme důlek, do kterého rozklepneme dva žloutky.
  • Přidáme vzešlý kvásek, zbytek mléka, rozpuštěné vlahé máslo, cukr, vanilku, citronovou kůru. 
  • Těsto vymícháme a vytlučume vařečkou o stěny mísy, až je krásně hladké a lesklé a na povrchu se vytvářejí bublinky.
  • Přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout, trvá to asi hodinu. V průběhu kynutí můžeme těsto vařečkou jednou srazit, podpoříme tak další kynutí. 
  • Jak nám těsto kyne, připravíme si nádivky na plnění buchet – každý, jak má rád. 
  • V hrnku rozpustíme máslo na potírání buchet, viděla bych to odhadem na 100 g, není to právě málo, ale buchty si budou lebedit, a ta zlatavá kůrčička, která se nám na jejich povrchu vytvoří!
  • Připravíme si litinovou pánev o pr. 24 cm a vymažeme ji rozpuštěným máslem. Z vykynutého těsta uždibujeme pravidelné kusy, krátce je poválíme mezi dlaněmi, zploštíme, a okraje vytáhneme do stran, abychom dostali placku. Nepracujeme s moukou, není potřeba – těsto se při uzavírání buchet krásně spojí. 
  • Doprostřed placky dáme náplň, kraje stáhneme k sobě, buchtu uzavřeme a vzniklým švem ji položíme ke kraji litinové pánve. Mašlovačkou buchtu omastíme kolem dokola. Pokračujeme, až zděláme všechno těsto.
  • Rozpálíme troubu na 160 °C a než se rozhřeje, necháme ještě buchty v pánvi kynout.
  • Vložíme do trouby a pečeme asi 20-25 minut.
  • Opatrně vyndáme a necháme na kuchyňské lince vychladnout. Litinová pánev drží dlouho teplo, chvíli tedy potrvá, než buchty vychladnou, nebo naopak – pokud buchty chystáme servírovat na stůl přímo v pánvi, budou dlouho teploučké a měkoučké (mezi námi, teplé buchty prostě chutnají nejlépe!). Poprašte moučkovým cukrem a hostina může začít.

Notes

Z tohoto množství připravíte asi 20 kynutých buchet, vejdou se do litinové pánve o pr. 24 cm.