Plátky vepřové krkovice na černém pivě, pomalu dušené v troubě v litinovém hrnci.
Prep Time20 minutesmins
Cook Time1 hourhr10 minutesmins
Servings: 4
Author: Mlsná Anežka
Ingredients
4-5plátkůvepřová krkovice bez kostipo 200 g
sůl
pepřčerstvě mletý
200gcibule
50gslanina
2lžícevepřové sádlo
200mlčerné pivo Kozel
40gmed
250mlvoda
1lžícelisty petrželenasekané
Instructions
Zapneme troubu na 170 °C, bez horkovzduchu.
Cibuli oloupeme a rozkrájíme na měsíčky.
Slaninu nakrájíme na kostičky.
Plátky vepřové krkovice posolíme a opepříme.
V litinovém hrnci rozpálíme vepřové sádlo, krkovici na něm zprudka opečeme z obou stran asi 3 minuty.
Maso vyndáme na talíř.
Stáhneme teplotu na polovinu a ve výpeku orestujeme slaninu po dobu jedné minuty. Přidáme cibuli a pokračujeme asi dalších 3-5 minut, dokud cibule mírně nezezlátne. Občas zamícháme.
Cibuli z hrnce přendáme k masu.
Do hrnce nalijeme černé pivo a necháme jej vyvařit, až zbudou na dně zhruba 2 lžíce tekutiny.
Přidáme med, přilijeme vodu, vařečkou seškrábneme ze dna hrnce výpek, rozpustíme jej ve vzniklé šťávě.
Šťávu přelijeme do rendlíku, hrnec stáhneme z plotny.
Do hrnce naskládáme maso, poklademe restovanou cibulí se slaninou a přelijeme šťávou.
Přiklopíme pokličkou a dáme do trouby na 30 minut dusit.
Po půl hodině sundáme poklici a necháme dusit bez pokličky dalších 30-45 minut.
Hotovou krkovičku vyndáme z trouby a necháme 5-10 minut odpočinout.
Nakonec posypeme nasekanými listy petržele.
Notes
Podáváme se šťouchanými brambory nebo s čerstvým chlebem.