Go Back

Vepřová krkovice na černém pivě

Plátky vepřové krkovice na černém pivě, pomalu dušené v troubě v litinovém hrnci.
Prep Time20 minutes
Cook Time1 hour 10 minutes
Servings: 4
Author: Mlsná Anežka

Ingredients

  • 4-5 plátků vepřová krkovice bez kosti po 200 g
  • sůl
  • pepř čerstvě mletý
  • 200 g cibule
  • 50 g slanina
  • 2 lžíce vepřové sádlo
  • 200 ml černé pivo Kozel
  • 40 g med
  • 250 ml voda
  • 1 lžíce listy petržele nasekané

Instructions

  • Zapneme troubu na 170 °C, bez horkovzduchu.
  • Cibuli oloupeme a rozkrájíme na měsíčky.
  • Slaninu nakrájíme na kostičky.
  • Plátky vepřové krkovice posolíme a opepříme.
  • V litinovém hrnci rozpálíme vepřové sádlo, krkovici na něm zprudka opečeme z obou stran asi 3 minuty.
  • Maso vyndáme na talíř.
  • Stáhneme teplotu na polovinu a ve výpeku orestujeme slaninu po dobu jedné minuty. Přidáme cibuli a pokračujeme asi dalších 3-5 minut, dokud cibule mírně nezezlátne. Občas zamícháme.
  • Cibuli z hrnce přendáme k masu.
  • Do hrnce nalijeme černé pivo a necháme jej vyvařit, až zbudou na dně zhruba 2 lžíce tekutiny.
  • Přidáme med, přilijeme vodu, vařečkou seškrábneme ze dna hrnce výpek, rozpustíme jej ve vzniklé šťávě.
  • Šťávu přelijeme do rendlíku, hrnec stáhneme z plotny.
  • Do hrnce naskládáme maso, poklademe restovanou cibulí se slaninou a přelijeme šťávou.
  • Přiklopíme pokličkou a dáme do trouby na 30 minut dusit.
  • Po půl hodině sundáme poklici a necháme dusit bez pokličky dalších 30-45 minut.
  • Hotovou krkovičku vyndáme z trouby a necháme 5-10 minut odpočinout.
  • Nakonec posypeme nasekanými listy petržele.

Notes

Podáváme se šťouchanými brambory nebo s čerstvým chlebem.