Go Back

Vepřová panenka se smetanovou omáčkou

Křehká vepřová panenka připravená jako steak na grilovací litinové pánvi, s blanšírovanou zeleninou.
Prep Time30 minutes
Cook Time30 minutes
Servings: 2
Author: Mlsná Anežka

Equipment

  • litinová pánev

Ingredients

  • 400 g vepřová panenka vcelku
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • 1 stroužek česnek
  • 3 ks šalotka
  • 4 plátky slanina
  • 1 plátek máslo
  • 1 dcl smetana plnotučná obsah tuku 30 % a více
  • 2 lžíce zakysaná smetana
  • nať ze zelené cibulky
  • brokolice
  • mrkev

Instructions

  • Vepřová panenka vcelku má tvar válečku, upravte jej tak, aby byl po celé délce stejně silný – bude tak pravidelně propečený. Plochému konci panenky se říká palec, ten dnes nepotřebujeme, odřízněte jej a použijte pro jiný recept.
  • Maso vytáhneme z lednice alespoň 30 minut předem, aby se nadechlo a získalo pokojovou teplotu. Povrch panenky zbavíme případných stříbřitých blanek. Osolíme, opepříme a poválíme na prkénku, aby se koření vmasírovalo do masa. Panenku rozřízneme na dva stejné válečky o délce cca 15 cm.
  • Na ruce si nalijeme trochu olivového oleje a maso jím potřeme.
  • Na plotýnce rozehřejeme litinovou grilovací pánev a položíme na ni panenku. Ze všech stran prudce opečeme, vždy zhruba po dvou minutách ji pootočíme, aby byla opečená ze všech stran dokola.
  • Mezitím si zapneme troubu, teplotu nastavíme na 100 °C.
  • Jakmile je panenka opečená, přikryjeme ji alobalem, a i s pánví strčíme do trouby, kde ji necháme 10 minut táhnout. Poté maso stáhneme z pánve a stále přikryté alobalem položíme bokem na talířek, necháme odpočívat.
  • Připravíme si blanšírovanou zeleninu: Do hrnce dáme větší množství vody, dostatečně ji osolíme a přivedeme k varu. Brokolici rozdělíme na růžičky, mrkev očistíme, rozřízneme podél a poté pokrájíme na špalíky cca 4 cm dlouhé. Zvlášť blanšírujeme brokolici (cca 3 minuty), zvlášť mrkev (cca 5 minut). Jakmile vyndáme zeleninu z vody, vložíme ji do mísy se studenou vodou, abychom zastavili proces varu. Blanšírovaná zelenina bude měkká na skus, ale nikoliv blátivá, navíc získá svěží barvu. Blanšírování je šetrná kuchyňská příprava, která v zelenině ponechá většinu vitamínů a minerálních prvků, zelenina navíc bezvadně chutná.
  • Omáčka k vepřové panence: Na litinové pánvi (nebo jakékoliv jiné) rozehřejeme na střední teplotě máslo, přidáme na plátky nakrájený česnek a šalotku. Mícháme.
  • Přidáme slaninu nakrájenou na délku na plátky a zelenou nať z jarní cibulky. Zarestujeme. Přilijeme smetanu, zamícháme, a nakonec zjemníme dvěma lžícemi zakysané smetany. Smetanová omáčka k vepřové panence je jednoduše božská!
  • Vepřovou panenku nakrájíme na plátky a servírujeme buď přímo na pánvi nebo na nahřátém talíři, obloženou blanšírovanou zeleninou a přelitou smetanovou omáčkou.

Notes

Porce pro dva hladové.