Vepřová panenka vcelku má tvar válečku, upravte jej tak, aby byl po celé délce stejně silný – bude tak pravidelně propečený. Plochému konci panenky se říká palec, ten dnes nepotřebujeme, odřízněte jej a použijte pro jiný recept.
Maso vytáhneme z lednice alespoň 30 minut předem, aby se nadechlo a získalo pokojovou teplotu. Povrch panenky zbavíme případných stříbřitých blanek. Osolíme, opepříme a poválíme na prkénku, aby se koření vmasírovalo do masa. Panenku rozřízneme na dva stejné válečky o délce cca 15 cm.
Na ruce si nalijeme trochu olivového oleje a maso jím potřeme.
Na plotýnce rozehřejeme litinovou grilovací pánev a položíme na ni panenku. Ze všech stran prudce opečeme, vždy zhruba po dvou minutách ji pootočíme, aby byla opečená ze všech stran dokola.
Mezitím si zapneme troubu, teplotu nastavíme na 100 °C.
Jakmile je panenka opečená, přikryjeme ji alobalem, a i s pánví strčíme do trouby, kde ji necháme 10 minut táhnout. Poté maso stáhneme z pánve a stále přikryté alobalem položíme bokem na talířek, necháme odpočívat.
Připravíme si blanšírovanou zeleninu: Do hrnce dáme větší množství vody, dostatečně ji osolíme a přivedeme k varu. Brokolici rozdělíme na růžičky, mrkev očistíme, rozřízneme podél a poté pokrájíme na špalíky cca 4 cm dlouhé. Zvlášť blanšírujeme brokolici (cca 3 minuty), zvlášť mrkev (cca 5 minut). Jakmile vyndáme zeleninu z vody, vložíme ji do mísy se studenou vodou, abychom zastavili proces varu. Blanšírovaná zelenina bude měkká na skus, ale nikoliv blátivá, navíc získá svěží barvu. Blanšírování je šetrná kuchyňská příprava, která v zelenině ponechá většinu vitamínů a minerálních prvků, zelenina navíc bezvadně chutná.
Omáčka k vepřové panence: Na litinové pánvi (nebo jakékoliv jiné) rozehřejeme na střední teplotě máslo, přidáme na plátky nakrájený česnek a šalotku. Mícháme.
Přidáme slaninu nakrájenou na délku na plátky a zelenou nať z jarní cibulky. Zarestujeme. Přilijeme smetanu, zamícháme, a nakonec zjemníme dvěma lžícemi zakysané smetany. Smetanová omáčka k vepřové panence je jednoduše božská!
Vepřovou panenku nakrájíme na plátky a servírujeme buď přímo na pánvi nebo na nahřátém talíři, obloženou blanšírovanou zeleninou a přelitou smetanovou omáčkou.