Kuřecí stehna opláchneme, odstraníme případné zbytky peří a brků, osušíme papírovou utěrkou. Osolíme a opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo.
V litinovém hrnci rozpálíme dostatečně 2 lžíce sádla (pozor, aby se tuk nezačal přepalovat) a vložíme do něj stehna kůží dolů. Necháme zezlátnout, hlídáme teplotu. Pak stehna obrátíme a osmažíme do zlatova i z druhé strany.
Maso vyndáme na talíř, do výpeku přidáme lžíci sádla, vhodíme pokrájenou cibuli a restujeme, až bude mít světle zlatavou barvu. Nakonec zasypeme sladkou paprikou a ještě chvilinku restujeme, stačí půl minuty, aby se paprika nespálila.
Vrátíme do hrnce zpět maso, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme. Kdo má rád, může přidat 2 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na plátky.
Stáhneme teplotu na plotně, přiklopíme poklicí a necháme probublávat, až jsou kuřecí stehna měkká. Trvá to asi 45 minut.
Maso vyndáme a uložíme jej na talíř a udržujeme v teple (např. v mírně vyhřáté troubě).
Připravíme si světlou jíšku: v RENDLÍKU rozehřejeme máslo a vsypeme do ní mouku, na středním plamenu mícháme asi 5 minut. Zásmažku vsypeme do pobublávající omáčky a kvedlačkou rozmícháme. Povaříme dalších 5 minut. Pokud budou v omáčce drobné hrudky, nevadí, omáčku umixujeme ve stolním mixéru.
Nalijeme omáčku do nádoby mixéru a rozmixujeme, aby byla omáčka jemná a hladká. Nakonec přidáme smetanu (už nevaříme), podle chuti přidáme lžičku až dvě cukru (perfektně zvýrazní chuť), trochu přírodního octa nebo citronovou šťávu. Opepříme a osolíme, a ještě krátce promícháme.
Na talíř servírujeme hotová kuřecí stehna, přeléváme smetanovou omáčkou na paprice. Podáváme s knedlíkem, rýží, nebo u nás chutná i s čerstvým chlebem.