Výborný recept z telecího maso, dušeného na černém pivě. Připraveno pomalým dušením v litinovém hrnci.
Prep Time20 minutesmins
Cook Time1 hourhr30 minutesmins
Servings: 3
Author: Mlsná Anežka
Ingredients
500gtelecí kližka
2kscibulevětší
1lžícedijonská hořčice
2lžícerajčatový protlak(kečup, rajčatová passata)
1+1lžícevepřové sádlo
1lžícetřtinový cukr
500mlčerné pivo
3stroužkyčesnek
2snítkyrozmarýn
5snítkytymián
sůl
pepř
Instructions
Telecí kližku odblaníme a nakrájíme na kostky o hraně cca 3-4 cm. Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme.
V litinovém hrnci rozpálíme lžíci sádla a maso na něm zprudka opečeme, až bude ze všech stran světle hnědé. Maso osolíme a opepříme. Poté jej vyjmeme na talíř a uchováváme v teple.
K výpeku přidáme ještě jednu lžíci sádla, stáhneme teplotu. Přidáme cibuli, dijonskou hořčici, zastříkneme černým pivem.
Poté přidáme opečené maso, ze snítek tymiánu a rozmarýnu stáhneme lístky, aby v carbonade nebyly dřevnaté části stonků bylinek. Vhodíme do hrnce spolu s utřeným česnekem. Přilijeme rajčatový protlak, vše promícháme.
Nakonec zalijeme černým pivem tak, aby maso bylo ponořené. Litinový hrnec přiklopíme poklicí, stáhneme teplotu na minimum a dusíme, než je maso měkké (cca 1,5 hodiny).
V průběhu kontrolujeme, kolik je v carbonade tekutiny, případně dolijeme pivem, nebo na konci poklici sundáme a omáčku zredukujeme (necháme odpařit přebytečnou tekutinu) tak, aby měla správnou konzistenci.