Go Back

Plněný vepřový bůček

Vepřový bůček plněný nádivkou, pečený v troubě v litinovém pekáčku.
Prep Time20 minutes
Cook Time2 hours
Total Time2 hours 20 minutes
Servings: 6
Author: Mlsná Anežka

Ingredients

  • 1,25 kg vepřový bůček
  • 1 ks rohlík den starý
  • 1 ks menší cibulka
  • 1 ks větší cibule
  • 1 lžíce vepřové sádlo
  • 30 g máslo
  • 1 hrst čerstvé kopřivy (příp. petrželka)
  • 80 ml smetana na šlehání 30 % a více
  • 2 ks žloutky
  • 1 ks bílek

Instructions

  • Rozpálíme troubu na 200 °C, zásadně bez horkovzdušného ohřevu!!
  • Vepřový bok očistíme, sama jsem ignorantsky trochu seřízla horní tučnou vrstvu, protože občas rodina nad tučným ofrňuje. 
  • Z boku do bůčku nařízneme ostrým nožem kapsu.
  • Rohlík nakrájíme na kolečka, rozložíme na velký mělký talíř a pokapeme smetanou. Necháme vsáknout.
  • Kopřivy spaříme horkou vodou, aby nežahaly, a pokrájíme je. 
  • Malou cibulku nakrájíme nadrobno.
  • V pánvi rozpustíme sádlo s máslem a cibulku v tuku osmažíme dozlatova.
  • V misce smícháme osmaženou cibulku včetně tuku, přidáme rozmočený rohlík, vejce, kopřivy. Ochutíme solí a pepřem, promícháme.
  • Vepřový bok osolíme zvenčí i zevnitř, naplníme nádivkou. Kapsu zašijeme, spíchneme jehlou nebo ovážeme nití. Posypeme drceným kmínem.
  • Velkou cibuli nakrájíme na klínky a rozhodíme po dně litinového pekáčku. 
  • Naplněný bůček položíme na klínky cibule, podlijeme trochou vody a dáme do trouby péct.
  • Prvních 30 minut pečeme při 200 °C, aby se maso zatáhlo a zadělalo na kůrčičku. Poté stáhneme teplotu na 160 °C a pečeme další hodinu a půl. Průběžně kontrolujeme, jestli nemá bok tendenci se připalovat, jinak podléváme vždy trochou vody. 
  • Před servírováním odstraníme nit nebo jehlu, opatrně krájíme a podáváme na stůl.