Mléko nalijeme do rendlíku a ohřejeme, až je vlažné (nikoliv horké!). Přidáme lžíci cukru a promícháme. Rozdrobíme dovnitř čerstvé droždí a necháme v teple vzejít kvásek.
Na plotýnce rozpustíme máslo, necháme zchladnout.
Do mísy odvážíme mouku, uprostřed uděláme důlek. Přilijeme vzešlý kvásek, máslo, přidáme vejce, cukr a špetku soli. Vypracujeme na hladké těsto, vytloukáme o stěny mísy, až se na povrchu začnou tvořit bubliny.
Necháme v teple kynout asi 45 minut, v polovině kynutí můžeme těsto srazit vařečkou.
Mezitím si připravíme pudinkovou náplň do šneků. Uvaříme pudink v mléce s cukrem, mléka použijeme trochu méně, aby byl pudink hustější. Vrch pudinku v hrnci zakryjeme fólií (aby se nevytvořila krusta) a necháme vychladnout.
Když je těsto vykynuté, vyválíme jej do tvaru obdélníka, těsto by mělo být tenké.
Rozpustíme máslo, necháme jej zchladnout. Poté jím potřeme vyválený plát těsta. Máslo posypeme tmavým kakaem (asi jedna lžíce) a poté cukrem (3 lžíce). Na kakao s cukrem rozetřeme pudink, který se promíchá s kakaem.
Závin opatrně svineme.
Zapneme si troubu na 180 °C (elektrická bez horkovzduchu) a vezmeme si k ruce litinový hrnec. Ten vymažeme sádlem.
Ostrým nožem ze závinu opatrně krájíme šneky 3-4 cm silné. Řeznou stranou je ukládáme do hrnce. Vršek šneků můžete ještě potřít trochou rozpuštěného másla.
Dáme péct asi na 30 minut, bez poklice.
Vyndáme, necháme zchladnout, pocukrujeme a pak už jen můžeme sledovat, jak mizí jeden šnek za druhým.