Go Back

Velikonoční nádivka z uzeného a jarních bylinek

Tradiční velikonoční dobrota, zvaná hlavička. Nádivka z uzeného masa a jarních bylinek.
Prep Time15 minutes
Cook Time30 minutes
Total Time45 minutes
Servings: 8
Author: Mlsná Anežka

Ingredients

  • 350 g prorostlejší uzené maso (krkovice, bok)
  • 3 ks housky včerejší
  • 4 ks vejce
  • 250 ml mléko
  • dvě velikánské hrsti kopřiv
  • 2 ks jarní cibulka s natí
  • zelená petrželka
  • sůl
  • pepř
  • sádlo na vymazání pekáčku

Instructions

  • Uzené maso uvaříme, nechte jej v hrnci probublávat půl hodiny. Vyjměte a nechte stranou vychladnout. 
  • V rendlíku ohřejeme mléko, aby bylo vlahé. 
  • Rozklepneme vajíčka – oddělte žloutky od bílků. Žloutky dáme k mléku, bílky stranou; budeme z nich šlehat sníh.
  • Nakrájíme housky na kostičky, vložte do mísy a zalijte teplým mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky.
  • Uvařené uzené nakrájíme také na kostičky a přisypeme k housce.
  • A teď hurá na kopřivy. Kopřivy dáme do velkého cedníku nebo síta a opláchneme pod vodou, abychom je zbavili případných nečistot. 
  • V konvici uvaříme vodu a bylinky krátce spaříme – jde nám hlavně o kopřivy žahavky. Okamžitě poté, co je polejeme horkou vodou, na ně pustíme vodu studenou. Zastavíme tak proces varu, bylinky si zachovají živou zelenou barvu. 
  • Spařené bylinky pokrájíme a přidáme do mísy k masu a houskám.
  • Vyšleháme sníh z bílků. Pokud jsme vajíčka právě vyndali z lednice, přilijeme lžíci nebo dvě horké vody – z bílků, které mají pokojovou teplotu, lze sníh vyšlehat snadněji. Přisypeme trošku soli, její zrnka pomou lépe bílky rozbít a vyšlehat v tuhý sníh. Začneme šlehat na nižší otáčky, postupně přidáváme na rychlosti, až je sníh dokonale vyšlehaný.
  • Sníh ručně vmícháme do směsi s masem a houskou.
  • Pekáček vytřeme sádlem a rozprostřeme dovnitř nádivku.
  • Dáme péct do trouby rozpálené na 180 °C, pečeme asi 30 minut.
  • Velikonoční hlavičku podáváme teplou i studenou.