Uzené maso uvaříme, nechte jej v hrnci probublávat půl hodiny. Vyjměte a nechte stranou vychladnout.
V rendlíku ohřejeme mléko, aby bylo vlahé.
Rozklepneme vajíčka – oddělte žloutky od bílků. Žloutky dáme k mléku, bílky stranou; budeme z nich šlehat sníh.
Nakrájíme housky na kostičky, vložte do mísy a zalijte teplým mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky.
Uvařené uzené nakrájíme také na kostičky a přisypeme k housce.
A teď hurá na kopřivy. Kopřivy dáme do velkého cedníku nebo síta a opláchneme pod vodou, abychom je zbavili případných nečistot.
V konvici uvaříme vodu a bylinky krátce spaříme – jde nám hlavně o kopřivy žahavky. Okamžitě poté, co je polejeme horkou vodou, na ně pustíme vodu studenou. Zastavíme tak proces varu, bylinky si zachovají živou zelenou barvu.
Spařené bylinky pokrájíme a přidáme do mísy k masu a houskám.
Vyšleháme sníh z bílků. Pokud jsme vajíčka právě vyndali z lednice, přilijeme lžíci nebo dvě horké vody – z bílků, které mají pokojovou teplotu, lze sníh vyšlehat snadněji. Přisypeme trošku soli, její zrnka pomou lépe bílky rozbít a vyšlehat v tuhý sníh. Začneme šlehat na nižší otáčky, postupně přidáváme na rychlosti, až je sníh dokonale vyšlehaný.
Sníh ručně vmícháme do směsi s masem a houskou.
Pekáček vytřeme sádlem a rozprostřeme dovnitř nádivku.
Dáme péct do trouby rozpálené na 180 °C, pečeme asi 30 minut.
Velikonoční hlavičku podáváme teplou i studenou.