Go Back

Italská rajčatová omáčka

Připravte si dokonalou italskou omáčku, která vás už po první lžičce přenese do slunného Toskánska. Rychlá a jednoduchá omáčka nejen na těstoviny.
Prep Time10 minutes
Cook Time19 minutes
Course: Hlavní chod,
Cuisine: italská kuchyně
Servings: 4 porce
Author: Mlsná Anežka

Ingredients

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g krájených rajčat pokud nemáte čerstvé, mohou být i konzervované
  • 1 mrkev
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžička oregána
  • 1 lžička sladké červené papriky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl

Instructions

  • Na rozpálenou pánev přidejte olivový olej. Cibuli nakrájejte na jemno a na pánvi nechte zezlátnout. Česnek rozmačkejte nebo velmi jemně nakrájejte. Vsypte na pánev. Na pánvi česnek restujte přibližně minutu, dokud nezačne vonět. Pozor, neustále míchejte a nenechte ho zhnědnout. Spálený česnek je hořký a zkazil by chuť celé omáčky.
  • Přidejte nakrájená nebo rozmačkaná rajčata. Pokud se vám zdá, že se rajčata připalují, můžete je podlít 1 - 2 lžícemi vody. Stačí pokud plechovku vypláchnete trochou vody a tu přilijete pod rajčata na pánev.
  • Mrkev nakrájejte na několik větších kusů a přidejte je do omáčky.
  • Přidejte špetku soli, oregáno a červenou papriku. Vařte na středním plameni přibližně 15 minut, dokud omáčka nezačne houstnout. Vypněte sporák, vyndejte z omáčky mrkev a přidejte hrst čerstvě nasekané bazalky.
  • Pokud budete omáčku podávat s těstovinami, můžete přidat do omáčky trochu vody z těstovin.

Notes

  • Do omáčky přidávejte místo čisté vody raději tu vyvyřenou z těstovin. Během vaření těstovin se z nich do vody uvolňuje škrob, který vylepšuje texturu omáčky. Když do omáčky přidáte 1 - 2 lžíce vody z vařených těstovin, bude omáčka mít jemnější a krémovější konzistenci.