Grilované cuketové plátky
Lahodné grilované plátky cuket vhodné do salátů, jako příloha i samotný hlavní chod.
Prep Time10 minutes mins
Cook Time10 minutes mins
Total Time20 minutes mins
Course: Grilování, Hlavní chod,, Příloha
Cuisine: česká kuchyně, italská kuchyně
Servings: 4
Author: Mlsná Anežka
- 2 - 3 kusy menších cuket
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1/4 lžičky mletého sušeného česneku
- lžička krájené čerstvé petrželky nebo bazalky
- 1 lžíce parmezánu (volitelné)
Nakrájíme cuketu - Ořízneme stonky a konce cuket. Nakrájíme ji podélně na proužky o tloušťce asi 0,5 cm. Rozložíme ji na plech. Posolíme a necháme chvíli pustit šťávu.
Mezitím si připravíme směs koření. V misce si smícháme olej, pepř a česnek.
Cukety, které nám mezitím pustily vodu jemně osušíme papírovým ubrouskem a pak z obou stran potřeme směsí koření a oleje.
Gril nebo grilovací pánev rozehřejeme na střední teplotu mezi 160 až 180°C. Očištěný gril potřeme olivovým olejem, pokud budeme grilovat na přímém ohni, aby se nepřilepily. Cuketové proužky položíme pod úhlem 45 stupňů k roštům. Tím vytvoříme pěkný vzor propečení a zároveň u grilu budeme mít jistotu, že mám cuketa nepropadne skrz rošt. Důležité je plátky na gril opravdu přitlačit.
Pečeme dokud se nevytvoří na plátcích typické zlato-hnědé linky, přibližně 5 - 7 minut. Pak otočíme a opečeme z druhé strany asi 3 až 5 minut.
Po upečení posypte nasekanou petrželkou nebo bazalkou. Případně nastrouhaným parmezánem, který ji dodá lahodnou chuť.