Naše top recepty

Hovězí guláš na houbách

hovězí guláš na houbách v litinovém hrnci

Když si z lesa přinesete úrodu čerstvých hub, byl by hřích nenechat si pár kousků do guláše. Zpracujete do něj především měkčí kusy, které se nehodí na sušení. Houby jdou navíc s hovězím skvěle dohromady, když si dáte čas a hovězí podusíte hezky doměkka, máte postaráno o báječný oběd nebo večeři.

Guláš – sólo pro litinový hrnec

LITINOVÉ HRNCE jsou pro přípravu dušených mas nejlepší. Aby měl guláš správný šmrc, musí se maso nejprve zprudka osmažit na rozpáleném tuku, a až poté dusit. Obyčejné hrnce s tenkým dnem se však připalují, navíc při dušení nevedou tak dobře a rovnoměrně teplo jako litina.

Litinový hrnec použijete na všechny typy sporáků – plynový, elektrický, litinové nádobí je vhodné na indukci.

Litinové hrnce vhodné pro přípravu guláše:

Litinový hrnec můžete dát bez obav do trouby, guláš tedy podusíte jak na plotýnce, tak v troubě.

hovězí guláš na houbách v litinovém hrnci
Vytisknout recept

Hovězí guláš na houbách

Výborný guláš z hovězí kližky, dušený v litinovém hrnci, s čerstvými houbami.
Příprava20 minutes
Čas vaření3 hours
Porce: 3
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

  • 700 g hovězí kližka (prorostlejší hovězí, přední)
  • 3 ks cibule středně velká
  • 1 talíř čerstvé houby pokrájené
  • 2 lžíce vepřové sádlo
  • 1 lžíce máslo
  • 100 ml smetana na šlehání 30 % tuku
  • 1 lžíce hladká mouka
  • sůl
  • kmín
  • zelená petrželka

INSTRUKCE

  • Hovězí kližku očistíme od tuhých blan a nakrájíme na kostky cca 3×3 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubé kostičky. Připravíme si k ruce talíř s pokrájenými houbami.
  • V litinovém hrnci rozehřejeme lžíci sádla, plotýnku máme zapnutou na střední až vyšší teplotu (nikoliv však nejvyšší). Litině chvíli trvá, než se dostatečně rozpálí, pak však perfektně drží teplo a rovnoměrně jej sálá.
  • Jakmile se na dně začnou v sádle tvořit bublinky, přihodíme hovězí kližku, maso osolíme, okmínujeme a zprudka ze všech stran opečeme. Opečené maso vyndáme z hrnce na talíř.
  • Do výpečků v hrnci přidáme lžíci sádla, vhodíme pokrájenou cibuli, mícháme, až zesklovatí. Cibule by měla být osmažená tak, že má nádech dozlatova.
  • Do hrnce vrátíme zpět maso, promícháme s cibulí, můžeme přidat nakrájenou petrželku (nať), tu si případně můžeme nechat na ozdobu při servírování guláše.
  • Maso zalijeme horkou vodou zhruba do ¾ masa, osolíme, přiklopíme pokličkou. Stáhneme teplotu plotýnky tak, aby guláš jenom lehce probublával, a necháme asi 2,5-3 hodiny dusit.
  • Na pánvi rozehřejeme máslo, přihodíme nakrájené houby, osolíme a okmínujeme. Podusíme doměkka a přidáme ke guláši.
  • A teď přijde fígl se zahuštěním guláše: Vezměte si k ruce sítko, vsypte do něj vrchovatou lžíci hladké mouky, a opatrně ji rozprašte po povrchu guláše. Přiklopte pokličkou a nechte finálních 15 minut provařit. Mouka dobře vsákne do guláše, neudělá hrudky a guláš dostane tu správnou konzistenci (odkoukáno z webu KuchařkaProDceru.cz).
  • Guláš stáhneme z plotny a přilijeme smetanu, která houbový gulášek krásně zjemní. Zamícháme, už nevaříme.
  • A máme hotovo! Podáváme s jakoukoliv oblíbenou přílohou, nejlépe se k houbovému guláši hodí houskový knedlík, rýže, ale i noky. Guláš při servírování ozdobíme nasekanou petrželkovou natí.

POZNÁMKY K RECEPTU

Pokud guláš připravíme podle uvedeného postupu, nebudete potřebovat k zalití hovězího při dušení žádný vývar, guláš bude skvělý i bez něj.
hovězí kližka na guláš
Na guláš se hodí hovězí kližka
hovězí nakrájené na kostky v litinovém hrnci
Maso na guláš nejprve zprudka opečeme, velmi dobře se k tomu hodí LITINOVÝ HRNEC
hovězí guláš v litinovém hrnci příprava
Opečené maso s cibulí zalijeme ze 3/4 vodou a při nízké teplotě dusíme 2,5-3 hodiny
dušené houby na guláš
Nakonec přidáme houby osmažené na másle a posléze chvíli podušené ve vlastní šťávě
hovězí guláš na houbách
Hovězí guláš na houbách je hotový, jdeme servírovat!

Které maso je na guláš nejvhodnější?

Do guláše se nejlépe hodí přední hovězí maso, tedy například z krku, hovězí kližka nebo loupaná plec.

Přední hovězí je prorostlé tukem, tzv. mramorované. Takové maso vyžaduje pozvolné dušení při nižších teplotách, až krásně změkne, a přitom zůstane báječně šťavnaté, nebude vysušené, jak by tomu bylo v případě příliš libového masa. Výhodou hovězího předního je také jeho cena, která, oproti libovému hovězímu, bývá podstatně levnější.

Jakou velikost litinového hrnce na guláš?

  • Guláš je dělaný v tomhle litinovém hrnci o pr. 24 cm. Hrnec má snížený okraj, ale 700 g kližky včetně hub podle receptu se do něj vejde v pohodě. Porce guláše podle tohoto receptu odhaduji pro 3-4 osoby.
  • Pokud byste chtěli uvařit pro více osob, vezměte si litinový hrnec o pr. 24 cm s normálními (nesníženými) okraji, sama mám doma TENHLE. Uvaříte v něm 4-5 porcí.
  • Jestliže budete připravovat větší množství masa, které se před dušením restuje, pak by pro vás 24 cm průměru hrnce mohlo být limitující. Kostky masa byste museli do hrnce dát postupně ve dvou dávkách, protože maso ve větší vrstvě by nepřišlo do kontaktu s rozpáleným sádlem a začalo by brzy pouštět šťávu. V tom případě sáhněte po hrnci o pr. 28 cm – pozor však, ne každý sporák má plotýnku o tomto průměru. Hrnec je určený pro 6-8 porcí.
  • Pro vaření obědů pro extra velkou rodinnou sešlost je tu pak kulatý litinový hrnec o pr. 32 cm, ve kterém uvaříte pro 8-12 osob. Dušení masa v tak velkém hrnci je vždy výhodnější v troubě než na plotýnce sporáku. [Použité zdroje: guss-und-eisen.de]

Výhodou kulatého hrnce o pr. 24 cm je, že naprostá většina sporáků má plotýnku o tomto průměru, je to tedy opravdu univerzální velikost.

Kam dál? Prohlédněte si KULATÉ LITINOVÉ HRNCE v našem e-shopu!

author-avatar

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Komentáře k “Hovězí guláš na houbách

  1. 4 stars
    Výborný. Doporučuji si uvařit. Báječně se to povedlo, moc jsme si pochutnali.
    Přidáváme mezi rodinné recepty. Díky! :-K

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:





The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.