Naše top recepty

Domácí jahodová marmeláda s citronem a mátou

Na trhu jsem koupila jahody na marmeládu, byly už unavenější, ale stále v dobré kondici, navíc za sympatickou cenu. V dřevěném košíku zbylo po očištění asi 1,5 kg jahod, šup s nimi do litinového hrnce! A za chvíli už můžete hotovou marmeládu nalévat do připravených sklenic.

Neměla jsem času nazbyt, k zavařování jsem použila želírovací cukr GELFIX (Dr. Oetker) na vyzrálé ovoce. Přidává se v poměru 1:3, tedy balíček 500 g cukru na 1500 g ovoce – v mém případě tip ťop přesně množství, co jsem potřebovala!

Litinový hrnec pro výrobu domácí marmelády nemá chybu. Berte největší, který vaše plotýnka zvládne. Dostatečná plocha zajistí rovnoměrné prohřátí marmelády a pohodlné míchání a mixování.

Litinové hrnce, vhodné na výrobu domácí marmelády

příprava domácí marmelády z jahod
jahodová marmeláda v litinovém hrnci
jahodová marmeláda s citronem a mátou
jahodová marmeláda skleničky
jahodova-marmelada-domaci

Jahodová marmeláda: tipy a rady

  • Želírovací cukr se postará, aby jahody neplesnivěly a aby při chladnutí želírovaly (marmeláda ztuhla). Gelfix je velmi snadná cesta k vlastní domácí marmeládě, pokud jste začátečník, vřele připravené želírovací cukry doporučuji.
  • Velký litinový hrnec se postará o rovnoměrné prohřátí jahodové směsi, pokud máte, vyberte největší, který pasuje na vaši plotýnku. Máte-li plotýnku s oválnou ohřevnou plochou, sáhnout můžete po oválném litinovém hrnci.
  • Citron a máta se v marmeládě postarají o tajemnou přísadu, díky které získá jahodová marmeláda nový rozměr v chuti.
  • Hezký postup na výrobu domácí jahodové marmeládu najdete také TADY.

TIP: Máte-li bohatou úrodu jahod, které budete zpracovávat, pořiďte si odstraňovač jahodových stopek od Tescomy. Šikovná vychytávka vám výrazně urychlí práci.

Letos jsem si pořídila petrželák a nasadila do něj bylinky, mimo jiné mátu. Máta je nezmar, pokud ji vysadíte na záhonek a necháte ji svému osudu, brzy vám zaplevelí celou zahradu. Petrželák mátě zabrání v přílišném rozmachu, přitom máte bylinku po ruce stále čerstvou. Stačí odstřihnout pár snítek, máta zase brzy doroste.

Kam dál? No přeci prohlédnout si naše LITINOVÉ HRNCE, v nichž připravíte domácí marmeládu jedna radost!

author-avatar

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.